Arter

Klik på arten for at læse mere!

Vejledning

Værd at vide

Køb & udstyr

Eksotiske fugle og softbill fugle er nogle usædvanlige og farverige væsner, og det kan være en særdeles givende hobby at holde disse fugle. Inden du tager fuglene med hjem, er der dog et par ting, som du bør overveje, så der ikke er noget, der kommer i vejen for et langt venskab. For eksempel bør du sikre dig, at dine fugle får et afbalanceret foder og er anbragt i et passende fuglebur.

Checkliste ved køb af det første udstyr:

 • Et rummeligt fuglebur
 • Pinde af forskellige størrelser til træning af fødderne (Pindene bør være så tykke, at fuglens fod ikke omslutter hele pinden)
 • Ubehandlede natur grene til klatring eller som kan bruges som pinde
 • Legetøj der holder din fugl beskæftiget
 • En rede og redemateriale hvis det bliver nødvendigt
 • Vandbad til dagligt bad
 • Fuglesand, som SANDY med kalciumkarbonat og vigtige mineraler
 • Foderskål eller en automatisk foderbeholder med det væsentligste foder, Vitakraft Premium Menu
 • Drikkeflaske med frisk drikkevand
 • Mineralsten, f.eks. Vita Fit® Mineral der ekstra mineraler og som plejer fuglens næb
 • Kräcker® frøstænger til eksotiske fugle der holder fuglens næb sundt og giver variation

Den rigtige plads til dit fuglebur

Fugle elsker selskab, og et lyst hjørne i stuen, hvor der i læ for vinden, er en rigtig god plads til et fuglebur. Hvis du placerer buret højt, har dine fugle mulighed for at følge med i, hvad der sker omkring dem. Store indendørs eller udendørsvoliere er også ideelle.

 • Fugle er følsomme overfor træk og direkte sollys, så pas på at du ikke placerer buret for tæt på et vindue. Stuefugle kan heller ikke tåle alt for store temperatursvingninger.
 • Køkkener kan især være farlige steder på grund af varme kogeplader, giftige rengøringsmidler osv.
 • Fugle nyder frisk luft. Om sommeren kan du lave en udendørsvoliere på din altan eller i din have. Placer den i skygge og i læ for vinden.

Pleje af dit kæledyr

Alle kæledyrsfugle er sociale dyre. Hvis du taler og leger med dem regelmæssigt, kan nogle arter også blive tillidsfulde overfor mennesker. Men mennesker kan ikke erstatte andre fugle, og fuglene er kun virkelig glade, når de holdes sammen med andre af deres art. Det har ikke en negativ indvirkning på deres lyst til at komme i kontakt med og stole på mennesker, når flere fugle holdes sammen.

Pudse fjer

Fugle pudser grundigt fjer flere gange hver dag. De nyder også et bad i ny og næ. De har som regel ikke brug af hjælp af mennesker til dette.

Pleje af næb

Din fugl bør altid have adgang til en mineralsten og en stor ubehandlet gren. De har brug for at slibe deres næb mod en sten for at holde sig sunde. Vita Fit® Mineralsten passer perfekt til dette, da den også giver alle nødvendige mineraler, sporelementer og naturligt kalciumkarbonat.

Pleje af kløer

Hvis du anbringer ubehandlede grene af en tilpas størrelse i fuglens bur, vil den slide dens kløer naturligt. Hvis det sker, at kløerne bliver for lange, må de klippes med jævne mellemrum. Din dyrehandler, opdrætter eller dyrlæge vil gerne vise, hvordan dette gøres ordentligt.

Fjerdragt

Fugle har brug for et særligt højt niveau af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, når de udskifter fjer. Supplerende produkter som Vita Fit® Mineral giver ekstra næringsstoffer og indeholder essentielle ingredienser.

For at fremme genvæksten af fjer kan du give fuglen produkter, som indeholder fjerskiftetilskud eksempelvis ”Feather care” Kräcker® frøstænger

Rengøring af dit fuglebur

Du bør udskifte fuglesandet mellem en til to gange om ugen, alt afhængig af hvor mange fugle du har, og hvor stort buret er. Burets bund bør også vaskes af med varmt vand hver uge. Mens du gør dette, bør du også tørre alle pinde og legetøj af med en børste eller en fugtig klud og grundigt rense foderskåle og drikkeflasker med varmt vand. 

Buret bør også rengøres grundigt hver måned. Hvilket betyder, at hele buret bør skylles i et badekar eller under en bruser. Du bør dog aldrig bruge stærke husholdningsmidler!

Foder

Det perfekte foder

Eksotiske fugle og softbill fugle stammer en række forskellige levesteder. Den populære Zebrafinke er for eksempel en australsk fugl, hvorimod de mest kendte softbill fugle, Beostæren og de kinesiske nattergale (Red-Billed Leiothrix), kommer fra Indien og Himalayabjergene.

De fleste arter spiser primært frø, korn, frugt, insekter og frisk grønt som græsser og vilde urter.

Leveforholdene og især udvalget af tilgængelig føde er forskelligt fra område til område, og fuglene har udviklet sig, så de kan overleve på den føde, der er til stede i deres oprindelige levesteder. Uanset hvor de lever, får disse fugle som regel en utroligt varieret kost.

Vitakrafts mangfoldige sortiment af foderprodukter er udviklet til at imødekomme fuglenes særlige foderbehov. Vi udvælger et perfekt mix af ingredienser af høj kvalitet, der sikrer et optimalt artsbestemt foder, der giver et langt og sundt liv.

Typer af foder

Hoved foder

Et hovedfoder som Premium Menu eller Premium Menu Soft-Mix dækker din fugls basale ernæringsbehov.

Kräcker®

De velsmagende Kräcker® frøstænger har mange forskellige funktioner. Fuglene skal arbejde for at få føden ligesom i naturen, hvilket hjælper med at forebygge kedsomhed og er en naturlig måde at beskæftige din fugl. Når den pikker i en frøstang, holder den desuden også næbbet sundt.

Naturlige Snacks

VITA NATURE®. Velsmagende godbidder der tager højde for din fugls naturlige instinkter, som for eksempel at pikke frø fra naturlige hirsepinde.

Godbidder

Snacks, som Bisquiti giver variation og kan bruges som belønning og som hjælp til at tæmme dit kæledyr og skabe bånd.

Kosttilskud

Kosttilskud til kæledyr som Vita Fit® Mineral styrker din fugl og fremmer dens velbefindende. De imødekommer de specifikke ernæringsbehov, der kan opstå i bestemte livsfaser, f.eks. i perioder med vækst, efter sygdom eller når de lægger æg. De kan også være gavnlige for særdeles aktive dyr.

Tips ved fodring

 • Fjern tomme frøskaller fra foderskålen eller foderdispenseren hver dag og fyld den op med frisk foder
 • Særlige Kräcker® frøstænger til eksotiske fugle kan placeres i din fugls bur, så den kan hakke og pikke i dem. Dette er en naturlig måde at holde din fugl beskæftiget og motionere dets næb
 • Giv varieret foder
 • Sørg for frisk drikkevand hver dag
 • Giv frisk frugt

Adfærd & tilvænning

Adfærd

Gruppen af eksotiske og softbill fugle inkluderer en lang række forskellige arter, hvoraf nogle er meget medgørlige og nysgerrige, mens andre er mere sky og reserverede. Det kan være meget interessant at observere den sociale adfærd inden for grupper af de mere reserverede arter. Når alt kommer til alt, er hver fugl et individ, og mange fugle har overrasket deres ejer med en ukarakteristisk adfærd.

Et nyt familiemedlem

I løbet af de første par dage har dine nye fugle brug for lidt ro til at falde godt til rette i deres nye omgivelser. Da du bør forstyrre dem så lidt som muligt, kan du sikre, at fugleburet er sat korrekt op på forhånd. Når først dine fugle er flyttet ind, kan du opholde dig i nærheden og snakke til dem med rolig stemme. Det er dog bedst at lade dine fugle være helt alene i mindst en dag.

Ved at observere dine nye fugles bevægelser, kan du fornemme, hvornår de føler sig hjemme. Når en fugl er faldet godt til rette, vil den begynde at nippe til lidt af kornet i foderskålen eller begynde at pudse sine fjer.

Da alle stuefugle er sociale dyr, bør de holdes parvis eller med andre af deres art. Fugle, der ikke i allerede kender hinanden, har brug for lidt tid at lære hinanden at kende. Det er bedste at holde godt øje med dem i denne periode.

Sådan tæmmer du eksotiske fugle og softbill fugle

Nogle arter inden for denne gruppe som en Astrild for eksempel bliver ikke så tam som en undulat. Du kan dog lindre deres frygt for mennesker, så du lettere kan interagere med dem.

En ny fugl vil falde på plads efter ca. en uge, og du kan herefter begynde at vænne den til et menneskes hånd. Dette gøres bedst med en godbid som VITA NATURE® rævehale hirse. Hold hirsen ud inde i buret og snak til fuglen i et opmuntrende toneleje. Den vil typisk nærme sig din hånd efter en kort periode og begynde at nippe til godbidden. Ved at gentage denne handling ved jævne mellemrum vil din fugl associere din hånd med positive ting som for eksempel en godbid.

Vores produkter

Indeholder alt dit kæledyr har brug for til at føle sig godt tilpas!