Arter

Klik på arten for at læse mere!

Vejledning

Værd at vide

Fodring af havens fugle er mere vigtigt end nogensinde

Flere og flere bygninger, monokulture i vores haver, brug af sprøjtemidler og klimaforandringer gør det mere svært for vilde fugle at finde nok føde. Ved at give dem ekstra foder specielt lavet til havens fugle hjælper du med at genoprette balancen, og du bliver belønnet med en række farverige gæster i din have.

Efterår & vinter

Tiden mellem slutningen af september og starten af april er ufrugtbar og farlig for havens fugle, også selvom vinteren er mild, og jorden ikke er dækket af sne. Dagene er meget kortere i vintermånederne, hvilket giver fuglene mindre tid til at få dækket deres daglige energibehov. Og for at gøre tingene værre så er det nærmest umuligt at finde insekter, edderkobber eller larver på denne tid af året, da mange haver i dag har eksotiske prydplanter og buske, som ikke bærer bær eller frugter. Derfor bliver vildtlevende fugles naturlige fødekilder hurtigt udtømt.

Stigning i gennemsnitstemperaturen og byernes mikroklima har også indflydelse på fuglenes adfærd. Mange arter trækker ikke længere sydpå om vinteren, og nogle bliver endda på deres sommerterritorium hele året. Et stigende antal fuglearter fra Nordeuropa er også begyndt at tilbringe vinteren hos os. Det betyder at, den samlede bestand af vores naturlige havefugle falder, og de fugle, der overlever, står over for mere kamp om føden i vintermånederne. Hjælp fra os mennesker er mere vigtigt end nogensinde.

Fodring hjælper med at beskytte fuglene

Videnskabelige studier har vist, at hvis man fodrer hele året, hjælper man både med at sikre mange fuglearter, samtidig med man beskytter vilde fugle i naturen. Fodringen erstatter kun, hvad fuglene ikke er i stand til at finde i naturen. Selv under de mest barske og hårde vejrforhold viser studier, at fugle kun optager en lille del af deres samlede daglige føde fra de steder, hvor der fodres. Resten af føden får de via andre naturlige kilder.

At lære børn at beskytte naturen

At fodre havens fugle giver en særlig mulighed for at betragte fuglene på nært hold. Og glem ikke også at få dine børn involveret! Du kan for eksempel fremhæve, at forskellige fugle spiser med forskellig hastighed. Arter som mejser og spætmejser tager hurtigt lidt af foderet og flyver til en nærliggende gren, hvor de kan nippe til det i ro og fred. Andre arter som for eksempel en dompap er mindre vagtsom og vil med glæde spise på foderbrættet. Når I fodrer og lige så stille betragter de forskellige fuglearter, lærer dine børn i løbet af kort tid at sætte pris på naturen og blive ansvarlige.

Den rigtige måde at fodre

  • Du bør altid kun give foder af højkvalitet, som er specielt lavet til havens fugle. Madrester kan for eksempel være farlige for fugle.
  • Sæt fuglefoder ud om morgenen og inden skumring. Fugle har brug for meget energi til at klare de lange vinternætter.
  • Vælg et godt sted i nærheden af træer, så fuglene kan søge i ly her, hvis de bliver skræmte. Du bør holde øje med buske i nærheden, da katte godt at ligge på lur.
  • Fodrepladsen bør være i læ for vind, regn og sne for at forhindre, at fuglefoderet ikke går til spilde.
  • På altaner kan en busk bruges som læhegn til fodrepladsen
  • Rengør foderbrættet og redekasser jævnligt
  • Bliv ved med at fodre med vinterfoder indtil april. Selvom temperaturen tidligt kan blive mildere, vil der stadig ikke være tilstrækkeligt med insekter, frø eller frugt.

Vores produkter

Indeholder alt dit kæledyr har brug for til at føle sig godt tilpas!