Portræt

Her kan du finde ud af alt hvad du har brug for at vide

Kanariefugl

Andre navne

Det videnskabelige navn henviser også til stuefuglens vildtlevende forfædre, Atlanterhavskanariefuglen.

Videnskabeligt navn

Serinus canaria

Udseende

Selektivt opdræt har givet mange arter, der er forskellige i farve og i form. Størrelse: 12 til 23 cm (alt afhængig af arten), Gennemsnitlig kuldstørrelse: 4 æg, Rugning: ca. 13 dage, ungerne flyver fra reden efter ca. 25 dage.

Oprindelse

Den Atlantiske kanariefugl har hjemme på de Kanariske Øer og ses især i almindelighed på Tenerife og Gran Canaria. De vildtlevende fugle er mest gulgrønne med en brunlig stribe på ryggen. De lever oftest i flok, og i yngletiden lever de i par. Kanariefuglen er kendt for sin smukke sang. Den er blevet opdrættet og holdt tam siden det 15. århundrede. Kanariefugle blev først bragt til Europa af Spanske sømænd. Gennem tiden har opdræt i stigende grad fokuseret på en lysere fjerdragt og på deres sangtalent. Selvom den tamme kanariefugls udseende og adfærd kan være forskellige fra dets vildtlevende forfædre, har de stadig mange træk og behov til fælles.

Adfærd

Kanariefuglen popularitet skyldes ikke alene dens sangstemme, men denne kvikke, livlige fugl er også lærenem og social, og den nyder kammeratskab. For at sikre deres velbefindende bør man ikke holde dem alene. Kanariefuglene holder af meget lys. Hvis de bliver holdt i for mørke omgivelser, synger de mindre og mister også deres appetit.

Særlige kendetegn

I naturen starter kanariefuglene ikke med at udruge deres æg, før det sidste æg er blevet lagt, hvilket betyder, at alle æg udklækker på samme tid, og der er ingen forskel på størrelsen af kyllingerne, hvilket sikrer at ingen forfordeles. Det er ikke det samme med tamme kanariefugle, som typisk starter udrugningen med det samme, at æggene lægges. Af denne grund plejer erfarne opdrættere at erstatte de første æg med porcelænsæg og først returnere de ægte æg, når reden er fuld.

Vejledning - Kanariefugle

Værd at vide

Køb & udstyr

Gode råd ved køb af kanariefugl

Kanariefugle er sociale dyr, selvom de ikke lever i faste flokke. De kan let føle sig ensomme, hvis de holdes alene, så det er bedst at købe dem parvis. Den bedste kombination er to hunner eller en fugl af hvert køn. Hvis du har et tilstrækkeligt stort bur, er det også muligt at holde to hanfugle sammen.

Hane eller høne?

Kanariefugle kan købes i de fleste dyrehandlere eller direkte fra en opdrætter. Specialister kalder hannerne ”haner” og hunnerne ”høns”. På det ydre afviger de dog kun en smule fra hinanden. Et vigtigt kendetegn, der kan bruges til at bestemme kønnet på kanariefugle, er hanens meget udviklede sangfærdigheder.

Tegn på en sund kanariefugl:

 • Livlig adfærd
 • Glat fjerdragt
 • Klare øjne
 • Et rent næb
 • En ren ende

Checkliste ved køb af et første udstyr:

 • Et stort fuglebur med et lodret gitter til klatring
 • Pinde af forskellige størrelse til træning af fødderne
 • Ubehandlede grene til klatring
 • Vandbad til dagligt bad
 • Fuglesand, som Premium SANDY med kalciumkarbonat og andre vigtige mineraler
 • Foderskål eller en automatisk foderbeholder med det væsentligste foder, som Menu til kanariefugle
 • Drikkeflaske med frisk drikkevand
 • Mineralsten, f.eks. Vita Fit® Mineral eller Vita Fit® Sepiaskaller til at give ekstra mineraler og hjælpe med at pleje din fugls næb.
 • Kräcker® frøstænger der plejer din fugls næb og giver afveksling

Dit kanariefuglebur

Et stort fuglebur med mange pinde og masser af plads til at hoppe rundt er ideelt for en kanariefugl. Der er også vigtigt at give den ubehandlede grene. Da grene ikke altid vokser horisontalt i naturen, bør grenene i dit kanariefuglebur også placeres i en vinkel, så de giver den nødvendige motion til deres fødder.

Den rigtige plads til dit kanariefuglebur

Kanariefugle er gladest på et roligt og godt oplyst sted. Det er bedst at placere kanariefugleburet i øjenhøjde, så kanariefuglen har et godt kig over værelset, hvilket giver dem en følelse af sikkerhed.

 • Kanariefugle tåler ikke træk eller varme. De er også følsomme overfor store temperatursvingninger.
 • Især køkkener kan være farlige steder (varme kogeplader, opvaskevand, osv.) og anbefales derfor ikke.
 • Du bør placere buret mindst tre meter væk fra elektronisk udstyr som fjernsyn, mikroovn, computer, da fugle kan høre frekvenser, som vi mennesker ikke kan høre.

Pleje af dit kæledyr

Jo mere flyvning, jo bedre!

Kanariefugle er livlige fugle, der har brug for at flyve rundt udenfor deres bur så meget som muligt. Udover at det er sjovt, er regelmæssigt flyvning også godt for deres muskler, og det fremmer en sund cirkulation. Du bør vente til, at dine kanariefugle er faldet godt til, inden du lukker dem ud af buret på deres første flyvetur.

Godnat!

Kanariefuglene har en yndlingspind, og som de vil trække sig tilbage til om aftenen. Før de går til ro, vil de puffe sig lidt op, hvile hovedet på ryggen, og nogle gange stå på et ben. De placerer næbbet dybt inde i deres fjerdragt på ryggen.

Pudse fjer

Kanariefugle pudser fjer flere gange hver dag og har normalt ikke behov for hjælp fra mennesker til dette. De bør dog have muligheden for et dagligt bad, især når de skifter fjer.

Fjerdragten

Kanariefugle har brug for et særligt højt niveau af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, når de skifter fjer. Der kan gives kosttilskud til kanariefugle og andre skovfugle samt velsmagende ”Feather care” Kräcker® frøstænger, der er produceret specifikt til, når kanariefuglen skifter fjer. Det giver din fugl de ekstra næringsstoffer, som den har brug for på dette tidspunkt.

Pleje af næb

Kanariefugle har brug for et mineralprodukt til at pleje deres næb, for eksempel en Vita Fit® Mineral eller en Vita Fit® Sepiaskaller

Rengøring af fugleburet

Du bør udskifte fuglesandet mellem en til to gange om ugen, alt afhængig af hvor mange fugle du har, og hvor stort buret er. Burets bund bør også vaskes af med varmt vand hver uge og fyldes med nyt fuglesand. Mens du gør dette, bør du også rengøre alle pinde og andet tilbehør som foderskåle og drikkeflasker med varmt vand.

Buret bør også rengøres grundigt hver måned. Det betyder at skylle hele buret i et badekar eller under en bruser. Du bør dog aldrig bruge stærke husholdningsmidler!

Foder

Det perfekte foder

På de kanariske øer hvor kanariefuglene stammer fra, indeholder deres føde frø fra mange forskellige plantearter. De spiser også frisk grønt i form af græs og urter, vilde bær og frugt. Videnskabelige studier har vist, at disse fugle spiser utroligt varieret føde. Det foder som vi giver til vores tamme kanariefugle, bør reflektere den variation, som deres vildtlevende fætre og kusiner nyder.

Vitakrafts varierede sortiment af foderprodukter er lavet til at imødekomme kanariefuglenes særlige behov og danner et perfekt grundlag for at sikre, at dine fugle får et langt og sundt liv. For at afspejle de vildtlevende kanariefugles særlige foderbehov, indeholder Vitakraft foder udvalgte frø af høj kvalitet fra kanariefuglens oprindelige levesteder sammen med vitale næringsstoffer og andre gavnlige ingredienser.

Typer af foder

Hovedfoder

Et hovedfoder som Menu kanariefugl dækker din undulats basale ernæringsmæssige behov.

Kräcker®

De velsmagende Kräcker® frøstænger har mange forskellige funktioner. Fuglene skal arbejde for at få føden ligesom i naturen. Dette hjælper med at forebygge kedsomhed og er en naturlig måde til at beskæftige din kanariefugl. At pikke i frøstænger er også med til at holde din kanariefugls næb sundt.

Naturlige snacks

VITA NATURE®. Velsmagende godbidder der tager højde for din fugls naturlige instinkter, som for eksempel at pikke frø fra naturlige hirsepinde.

Godbidder

Snacks, som Bisquiti giver variation og kan bruges som belønning og som hjælp til at tæmme dit kæledyr og skabe bånd.

Kosttilskud

Kosttilskud til kæledyr, som Vita Fit® Mineral eller Vita Fit® Multivitamin styrker din fugl og fremmer dens velbefindende. De imødekommer de specifikke ernæringsbehov, der kan opstå i bestemte livsfaser, f.eks. i perioder med vækst, efter sygdom eller når de lægger æg. De kan også være gavnlige for særdeles aktive dyr.

Tips ved fodring

 • Fjern tomme frøskaller fra foderskålen eller foderdispenseren hver dag og fyld den op med frisk foder
 • Kräcker® frøstænger kan placeres i din kanariefugls bur, så den kan hakke og pikke i dem. Dette er en naturlig måde at holde din fugl beskæftiget og motionere dets næb
 • Giv varieret foder
 • Sørg for frisk drikkevand hver dag
 • Giv frisk frugt

Adfærd & tilvænning

Adfærd

En kanariefuglehanes livlige natur og muntre sang tryllebinder med sikkerhed hele familien. Disse fugle kan blive meget tillidsfulde, hvis du behandler dem med omsorg. Kanariefugle er også ideelle til familier med børn. Ved at omgås kanariefugle lærer små børn ansvarlighed og at være hensynsfuld over for andre.

Et nyt familiemedlem  

At tæmme en kanariefugl og vænne den til mennesker kræver tålmodighed og intuition. Det er bedst at holde lidt igen i begyndelsen, så din fugl selv har mulighed for at tage initiativ til menneskelig kontakt. Det kan dog hjælpe at bruge godbidder som Kräcker® frøstænger til at tiltrække fuglen i første omgang.

Kanariefuglens sang  

Det er primært en hanfugl, der synger. Sanginstinktet udløses af mandlige hormoner, og det er derfor sjældent, at hunner synger. Hanfuglen bruger deres udsøgte sang til at gøre krav på territorier og til at finde en partner i yngletiden. Når den har parret sig, og æggene er lagt, bliver hannen ofte stille igen og fokuserer i stedet på at finde føde til dens mage.

Mestersangerne i kanariefuglenes verden er sangkanariefuglene, hvilket er en race, der er blevet avlet med vægt på at producere en særlig melodiøs og varieret sang.  Racen Harzerkanariefugl kan for eksempel synge i fire forskellige rullende sangstrofer (kaldet ”ture”). De rullende sangstrofer kaldes hollow, bas, fløjte og bjælde. Andre racer som den Belgiske waterslager (Bossu) har et sangregister, der inkluderer 17 forskellige ture.

Vores produkter

Indeholder alt dit kæledyr har brug for til at føle sig godt tilpas!