Ofte stillede spørgsmål om kanariefugle

Canarie DK

Vis alle svar
Skjul alle svar
 • Hvad er en "Harz Roller“?

  En ”Harz Roller” er navnet på en af de mest kendte sangkanariefugle i Tyskland. Kanariefuglen blev først introduceret af Tyrolske bjergboere, der kom til Harzen for at finde arbejde. Selv dengang var fuglen en talentfuld sanger. Det siges, at Tyrolerne brugte nattergale til at undervise kanariefuglene. Der er også kendt, at hanner bruger en anden mere moden han som rollemodel til at perfektionere deres sang yderligere. Med en nattergal som forbillede kunne de blive virkelig gode sangere. Opdræt af disse talentfulde sangere fortsatte i Harzens bjerge. ”Harz Rolleren” blev produktet af dette. Den sidste del af navnet ”Roller” henviser til de meget smukke sangstrofer. En perfekt ”Harz Roller” har en sang, der består af 4 hoved ”ture” og fire underordnede ”ture”. Den vil ofte fokusere intenst på sang i en længere periode og gengive de individuelle ture i korrekt rækkefølge.

 • Hvornår skifter kanariefugle fjerdragt?

  Fjer er små vidundere der, sammen med andre besynderligheder i fuglens ”sammensætning”, gør dem i stand til at flyve. Da fjer er meget følsomme og bliver slidt, må fugle skifte fjerdragt, hvilket betyder, at fuglen med jævne mellemrum må forny dens fjerdragt.

  Kanariefugle skifter fjerdragt i august og september. I løbet af et par uger bliver alle fjerene udskiftet. Det er meget stressende for fuglen, hvilket betyder, at den i denne periode ofte vil reagere meget nervøst og være mere modtagelig for stress og sygdom. Når hannen skifter fjerdragt, vil den synge mindre eller slet ikke synge i det hele taget.

  For at hjælpe kanariefuglen med at skifte fjerdragt kan du præventivt give den et fjerskifte produkt, der hjælper processen, som fjerskifte tilskud til kanariefugle og skovfugle eller ”Feather care” Kräcker® frøstænger og masser af friske fødevarer. Herudover vil fuglen dagligt have brug for at bade.

  Store temperatursvingninger og for lidt fugtighed vil også gøre processen med at skifte fjerdragt mere besværligt og bør derfor undgås under alle omstændigheder.

 • Hvordan levede kanariefuglenes vildtlevende forfædre?

  Vores kanariefugls forfædre er den Atlantiske kanariefugl eller den vildtlevende kanariefugl (Serinus canaria), som bor på de Kanariske øer, Madeira og Azorerne. Den vildtlevende fugls fjerdragt er grøn, gulgrøn, gulbrun eller sortbrun og derfor mindre iøjnefaldende end de kanariefugle, der er opdrættet i fangenskab. Farverne er ganske vist meget kraftige, men ikke så stærke som for eksempel hos en hel gul kanariefugl.

  I dele af året lever kanariefugle i store flokke, hvor de bevæger sig rundt i deres søgen efter føde. Fra februar kan hannerne ikke længere enes med hinanden. Ved hjælp af deres sang som de utrætteligt synger fra en høj gren i et træ, markerer de deres territorium fra de andre hanners. Deres sang opmuntrer også hunnen til at bygge rede. Hannen deltager ikke i dette og helliger sig udelukkende til at synge. At synge er altså en meget vigtig del af den vilde kanariefugls liv.

 • Hvad skal jeg være opmærksom på i forhold til at yngle?

  Det er glædeligt at se unge kanariefugle vokse op. Men det kræver lidt erfaring at opdrætte kanariefugle. Du bør derfor få meget præcise informationer fra enten erfarne opdrættere eller specialiseret litteratur, inden du beslutter, om du vil lade dine egne fugle yngle.

  Det er vigtigt her at nævne at til forskel fra de vildtlevende kanariefugle, så vil tamme kanariefugle for det meste kun lægge et æg, selvom flere æg vil følge i løbet af de efterfølgende dage. Derfor vil ungerne udklække med intervaller på flere dage. Med denne aldersforskel vil de yngre have en dårligere chance for at overleve. Som forebyggelse tager de mere erfarne opdrættere forsigtigt de første æg ud af reden og erstatter dem med porcelænsæg. Først når det sidste æg er lagt, puttes alle æggene tilbage igen, så ungerne udklækkes på samme tid.

  Det kan altså være en kompliceret affære at opdrætte kanariefugle, og det kan være bedst at overlade dette til de mere erfarne opdrættere.

 • Hvordan kan jeg gøre min kanariefugl tam?

  Kanariefugle er individer. Hver fugl har sin egen personlighed og dens helt særlige karakter, hvilket betyder, at det varierer fra fugl til fugl, hvordan de vænnes til mennesker. Det er vigtigt ikke at stresse en ny fugl, men langsomt at vænne den til menneskers tilstedeværelse. Man kan for eksempel stille sig tæt ved buret uden at sige en lyd eller lave hurtige bevægelser.

  Det kan være hjælpsomt at friste dem med en godbid som for eksempel et stykke frugt. Ræk det forsigtigt frem til fuglen. Hvis den virker bange, så træk langsomt hånden tilbage. Efter et kort stykke tid vil dens nysgerrighed blive så stor, at fuglen vil nærme sig dig. Her må du være rolig, da hurtige bevægelser kan ødelægge alle anstrengelser. Snart vil fuglen forsigtigt tage foderet ud af hånden på dig, og isen er brudt.

 • Hvorfor synger kanariefuglen?

  Hankanariefuglens melodiøse sang er helt sikkert en af hovedårsagerne til, at disse fugle er blevet så populære kæledyr. I dag er vi også fascineret af den strålende farve og udseendet generelt. Hannerne bruger deres sang til at markere deres område til rivaler, til at gøre kur til hunnerne og opmuntre dem til at begynde at bygge rede. Jo længere hannen synger, jo mere ivrig bliver hunnen for at bygge rede. Hannen helliger sig fuldstændig til at synge og hjælper ikke til med at bygge rede. Det er interessant at se, at en ung kanariefugl først begynder at synge efter at have hørt en mere erfaren fugl synge. Italienske opdrættere har engang holdt kanariefugle sammen med nattergale i forhold til at lære dem at synge deres sang.

 • Hvorfor er min kanariefugl stoppet med at synge?

  Når hannerne skifter fjerdragt, plejer de at stoppe med at synge eller synge betydeligt mindre, hvilket normalt sker i august eller september. Det er fuldstændigt almindeligt, da det er meget stressende for en fugl at skifte fjerdragt, og den har brug for alle dens kræfter til at udskifte sine fjer. I få tilfælde starter fuglen ikke med at synge igen, når den har udskiftet sin fjerdragt. Et lille trick kan hjælpe her: Den kan lytte til en optagelse af en anden kanariefugls sang. Den formodede konkurrent kan opmuntre hannen til at synge igen.

  Utroligt nok kan andre lyde nogle gange have samme effekt. For eksempel musik i radioen eller endda en høj monoton lyd fra en støvsuger. Selv en ung og uerfaren sangfugl kan få en god start ved at lytte til en optagelse. Den unge fugl vil blive opmuntret af en ældre fugls sang og vil lære af dette.

 • Hvordan kan jeg få min kanariefugl tilbage i dens bur?

  Man skal undgå at jage fuglen, da det vil gøre den bange og sky næste gang, det bliver lukket ud at flyve, hvorefter det bliver endnu hårdere at få den tilbage til buret.

  Det er bedst at lokke fuglen tilbage til buret med foder. Du bør derfor ikke fodre fuglen udenfor buret. Kanariefuglens hurtige cirkulation vil hurtigt gøre den sulten, og så vil den komme tilbage til sit bur.

  Alternativt kan du gøre værelset lidt mørkere, eller du kan vente til om aftenen, hvor fuglen søger et sted at sove for natten. Her kan du forsigtigt tage den op, da fugle næsten er natteblinde. Dog bør du kun bruge dette trick i nødstilfælde, da fuglen vil se dette som et tillidsbrud, og så vil alle dine anstrengelser være spildte.

 • Har kanariefuglene brug for at flyve frit rundt?

  Den tamme kanariefugls vildtlevende forfædre flyver lange distancer i naturen. At have mulighed for at flyve er også meget vigtigt for kæledyret. Når man ordner fugleburet, bør man derfor have dette i mente.

  I modsætning til undulater klatrer kanariefugle næsten ikke, og de har derfor brug for færre pinde og kviste i buret og meget mere plads til at flyve og hoppe.

  Hvis du ikke har en stor voliere, bør du regelmæssigt lukke dine fugle ud at flyve. Kun her kan en kanariefugl vise sine fremragende flyvefærdigheder. Herudover holder denne aktivitet fuglen sund og i god form. Visse forbehold bør tages i huset. Vinduer og døre bør være lukkede og giftige planter skal placeres, hvor fuglene ikke har adgang til dem. Man bør være opmærksom på, at selv pottemuld kan være farlig, eksempelvis hvis det er gødet eller hvis den fugtige jord er muggen, hvilket ikke altid er ikke synligt.

 • Må jeg selv klippe kløerne?

  En kanariefugls kløer kan undertiden vokse sig for lange. Du bør dog gøre alt, hvad du kan for at undgå, at dette sker. Ved at klatre på pinde, grene og kviste vil kløerne slide sig selv. Det er her vigtigt, at grenene har forskellig diameter.

  En erfaren kanariefugleejer kan selv klippe kløerne på deres fugl, hvis det bliver nødvendigt. En dyrehandler, opdrætter eller dyrlæge kan også vise en forholdsvis ny fugleejer, hvordan man griber det an.

  Når du klipper kløerne, er det vigtigt ikke at ødelægge de meget sensitive blodkar, så vær opmærksom på, at du aldrig klipper for meget af. Blodkarrene er lette at se på den lyse overflade. Klip kløerne diagonalt.

 • Hvordan kan jeg undgå at min kanariefugl keder sig i sit bur?

  Kedsomhed kan være et stort problem for kæledyr. Det gælder naturligvis også kanariefugle.

  En af de vigtigste ting, du kan gøre for kanariefuglen, er at give den mulighed for at flyve frit omkring. Fuglen holder af denne aktivitet samtidig med, at det holder dem i form. En kvist der er fastgjort på for eksempel et skab i en forhøjet position, kan være et sted at lande eller hvile. Du kan også putte friske kviste ind i fuglens bur. Det giver variation, og den vil med glæde pikke i kvisten, især hvis kvisten har små knopper på. Derfor bør du bruge kviste fra visse træer som for eksempel frugttræer, hasseltræer eller rønnebærtræer. Når du sætter dit fuglebur sammen, så husk at en kanariefugl ikke holder lige så meget af at klatre, som for eksempel en undulat.

  En god beskæftigelse er foderet: Ved Kräcker® frøstænger må fuglen arbejde godt for føden, præcis som den ville i det fri.

 • Hvilke grønne planter og friske fødevarer er egnede for kanariefugle?

  Skønt kanariefugle er frøspisere fra naturens side, udgør friske fødevarer også et passende foder til dem. Ordet "frøædende" er altså lidt vildledende, fordi kanariefugle spiser hovedsageligt frø men ikke udelukkende.

  Alle kanariefugle har deres egen personlige smag, men de fleste kan ikke modstå godbidder som æbler, pærer, melon, druer, agurk, skrællede gulerødder og karse. Du kan også fodre din fugl med vilde planter fra haven, såsom mælkebøtter, fuglegræs og hyrdetaske. Mange vilde planter og ukrudt er et udmærket foder til en kanariefugl. Om det er frugt, grøntsager eller urter, så bør alle friske fødevarer blive vasket før, der fodres med dem. Overmodne frugter og grøntsager, og alt der er sprøjtet med pesticider, bør undgås. Det samme gælder vilde planter fra grøftekanten.

  Hvis du selv dyrker grøntsager, så ved du med sikkerhed, at de er uden forurenede stoffer. Du kan dyrke dine egne grøntsager med en praktisk VITA NATURE® Fresh Box og putte dem ind i din fugls bur.

 • Hvad spiser kanariefugle?

  Kanariefugle er frøædere, hvilket betyder at de spiser frø. Du kan se det på deres næb, der er lavet specifikt til at spise frø selv store frø eller frø med en tyk skal. Hovedfoderet til en kanariefugl bør primært bestå af frø. Et perfekt hovedfoder er Menu til kanariefugle, der er gennemprøvet og har en afbalanceret blanding af mange vigtige frø.

  Vi anbefaler Kräcker® frøstænger og Vita Nature® hirsekobler, da de udover at være sund ernæring også er god beskæftigelse. Disse godbidder opmuntrer fuglen til at arbejde hårdt for at få frøene, præcis som den ville i det fri.

  Friske fødevarer er også en et værdifuldt supplement til din kanariefugls foder. Du bør derfor ofte give din fugl fødevarer som frugt, grøntsager og urter.

 • Min kanariefugl er overvægtig, hvad kan jeg gøre?

  Alt afhængig af kropslængde og statur vejer en moden kanariefugl mellem 18 og 30 g. Du kan se, om fuglen er overvægtig og ved forsigtigt at puste på dens brystfjer, så huden bliver synlig. Overvægtige fugle vil have fedaflejringer her, som er gule. En begrænset evne til at flyve og åndenød kan være tegn på en overvægtig fugl. Hvis du er i tvivl, kan din dyrlæge vejlede dig i, hvordan du bør administrere dit kæledyrs foder.

  En overvægtig kanariefugl bør under ingen omstændigheder udsættes for sultekost. Det kan give sundhedsmæssige problemer som for eksempel leverskader. Det, der er vigtigt, er et afbalanceret foder, der sammen med hovedfoderet, indeholder masser af friske fødevarer. Som hovedfoder anbefaler vi Menu til kanariefugle eller naturligt Kanarisk foder til kanariefugle. Udover dette bør du dagligt give frugt og grøntsager samt give den noget, som den kan pikke i og som kan beskæftige den som for eksempel Kräcker® og Vita Nature® hirsekolber.

  Energiforbrug er også vigtigt. Jo mere motion dit kæledyr får, jo flere kalorier har den brug for. Desværre kan fugle også komme ind i en ond cirkel, hvor de overvægtige fugle bliver dårligere til at flyve, og derfor har tendens til ikke at flyve så ofte og altså tager på i vægt. Det er derfor vigtigt at tilskynde din fugl til at flyve. Du bør sikre, at der i rummet er passende landingssteder, som ikke kræver for komplicerede flyvermanøvrer. Du kan også arrangere pindene i fugleburet, så der er mulighed for kortere flyveture. Dette er særligt vigtigt for kanariefugle, eftersom de kun med nød og næppe klatrer og primært får deres motion fra flyvning. 

  Kanariefugle er ikke enspændere fra naturens side. De er meget sociale dyr og fortrækker selskab af egen art. Hvis man holder dem alene, kan de blive sløve. I grupper har de sjældent tendens til overvægt, da de indbyrdes opmuntrer hinanden til at flyve rundt.

 • Hvor stort bør mit kanariefuglebur være?

  Så stort som muligt! Kanariefugle er aktive fugle. I naturen alt afhængig af årstiden, flyver de meget lange distancer. Jo mere plads de har til rådighed, jo bedre.

  Nogle kanariefugleejere har endda en udendørsvoliere eller et helt værelse til fuglen, men et stort og egnet bur kan også give fuglen et godt og fint hjem. Størrelsen på buret bør give kanariefuglen mulighed for at flyve korte distancer, og husk at en kanariefugl ikke klatrer, så udstyret bør være egnet til fuglen. Det er for eksempel vigtigt, at der er forskellige pinde af forskellige størrelser. Glem heller ikke, at kanariefuglen dagligt har brug for at flyve frit rundt!

  Så stort som muligt! Kanariefugle er aktive fugle. I naturen alt afhængig af årstiden, flyver de meget lange distancer. Jo mere plads de har til rådighed, jo bedre.

  Nogle kanariefugleejere har endda en udendørsvoliere eller et helt værelse til fuglen, men et stort og egnet bur kan også give fuglen et godt og fint hjem. Størrelsen på buret bør give kanariefuglen mulighed for at flyve korte distancer, og husk at en kanariefugl ikke klatrer, så udstyret bør være egnet til fuglen. Det er for eksempel vigtigt, at der er forskellige pinde af forskellige størrelser. Glem heller ikke, at kanariefuglen dagligt har brug for at flyve frit rundt!

 • Hvordan kan jeg lave et fuglerum?

  Et fuglerum, som kanariefuglen har til rådighed hele dagen eller en gang i mellem, er en god ting at have. Hav øje for sikkerhed, hygiejne og det rette udstyr, når du laver et fuglerum!

  Erfarne fugleejere har ofte ingen betænkeligheder med at lave et fuglerum. Et ubrugt eller et ikke særligt brugt værelse kan hurtigt blive forvandlet til et godt fuglerum, men det kræver sikrede vinduer og døre, et gulv med en gulvbelægning, der er let at rengøre samt egnede landingssteder. Egnede landingssteder er steder med vandret ophængte kviste eller tykke klatregrene med sidegrene placeret i urtepotter fyldt med sand.

  Et bur fortjener også sin plads i fuglerummet, og det opfylder en vigtig funktion. Det kan bruges som sted til at sove og spise, og det forbindes med noget positivt og kan ved behov bruges som karantænestation eller transportmulighed.

 • Hvorfor er varedeklarationen på emballagen nogle gange forskellig fra det, der står på hjemmesiden?

  Vi ændrer af og til på varedeklarationerne i overensstemmelse med lovmæssige ændringer af regler eller for at forbedre smagen for dyrene. Disse ændringer betyder naturligvis, at produkternes emballage også skal justeres. Det kan også være, at nye lovmæssige ændringer vedrørende dyrefoder kun gælder varedeklarationen, og at opskriften derfor ikke behøver at blive ændret. I sådanne tilfælde ændrer vi også på produktets emballage.

  Når det er nødvendigt, kan vi hurtigt opdatere informationer og ændre billeder online, men det tager længere tid med detailhandlen, og derfor kan man nogle gange i perioder finde både nye og gamle opskrifter samt nye og gamle emballager i butikkerne.

 • Er der sukker i kanariefuglefoder? Er det tilladt?

  Vidste du, at de fleste Vitakraft produkter til fugle produceres ved hjælp af sukkerfrie opskrifter?

  For objektivt at kunne diskutere sukker og dets vigtighed er det først og fremmest vigtigt at kende til de mange forskellige typer af sukker. De mest almindeligt kendte er frugtsukker, druesukker og laktose. Udover at have forskellig oprindelse har de også forskellige kemiske strukturer.

  Sukker er en naturlig del af alle fødevarer, og det er også et naturligt produkt af planters fotosyntese, og alle levende væsner har brug for denne energikilde. Sukkeret konsumeres enten direkte eller bliver frigivet af andre kulhydrater under stofskifte. Kanariefuglens naturlige foder indeholder også en vis del sukker, som for eksempel ses i urter, grøntsager og frugter.

  Hvis du af princip gerne vil fodre med sukkerfrie opskrifter, tilbyder Vitakraft et enormt udvalg. Der tilsættes ikke sukker til de fleste Vitakraft produkter, især ikke dem som fodres i større mængder, hvilket er det meste hovedfoder med andre ord.