Arter

Klik på arten for at læse mere!

Vejledning

Værd at vide

Køb & udstyr

Papegøjer er sociale dyr, og deres tillidsfulde natur er noget af det, der gør dem meget populære.

De nyder regelmæssigt at blive snakket med, og de er legesyge. Før man henter en papegøje hjem, er det er et par ting, som er vigtige at have for øje, så der ikke er noget, der står i vejen for et langt venskab.

Checkliste ved køb af det første udstyr:

 • Et stort fuglebur med et vertikalt gitter til klatring
 • Pinde af forskellige størrelser til træning af fødderne (Pindene bør være så tykke, at fuglens fod ikke omslutter hele pinden)
 • Ubehandlede grene til klatring
 • Legetøj der holder din fugl beskæftiget og lavet af materiale, der er egnet til papegøjer
 • Vandbad til dagligt bad
 • Fuglesand, som SANDY papegøjesand med muslingeskaller med højt mineral indhold
 • Foderskål eller en foderautomat med det væsentligste foder, som Vitakraft African eller Amazonian
 • Drikkeflaske med frisk drikkevand
 • Mineralsten, f.eks. Vita Fit® Mineral Maxi der ekstra mineraler og som plejer dit fugls næb
 • Kräcker® frøstænger der plejer dit fugls næb og giver variation

Den rigtige plads til dit fuglebur

Papegøjer elsker selskab og et lyst beskyttet hjørne af stuen vil være det perfekte sted til et fuglebur. Hvis du placerer buret på et forhøjet sted, giver du dine kæledyr mulighed for at observere, hvad der sker omkring dem. Store indendørs eller udendørsvolierer er også ideelle. Nogle fugleelskere etablerer endda et særligt værelse til deres fugle, hvilket er nødvendigt for de store papegøjeracer.

 • Fugle er følsomme overfor træk og direkte sollys, så vær opmærksom på ikke at placere dit bur for tæt på et vindue. Stuefugle tåler heller ikke alt for store temperatursvingninger.
 • Især køkkener kan være farlige steder (varme kogeplader, opvaskevand, osv.) og anbefales derfor ikke.
 • Papegøjer nyder frisk luft. Om sommeren kan du lave en udendørsvoliere på din altan eller i din have. Placer den i skygge og i læ for vinden.

Pleje af dit kæledyr

Fugleburet

Udover det rette foder har papegøjer også brug for det rigtige bur, så de forbliver sunde og glade.

Et fuglebur kan som regel ikke blive for stort. Buret bør faktisk være så rummeligt, at din fugl kan baske med vingerne, klatre og hoppe rundt, i forhold til at sikre at den forbliver sund og i god form. Papegøjer nyder at udføre dristig akrobatik på snoede ubehandlede grene. Deres akrobatiske natur betyder, at du må tilbyde dem en række forskellige klatreaktiviteter i det rummelige bur. Papegøjer er også meget glade for legetøj og kan især godt lide gynger, som også tit bliver deres yndlingssted at hænge ud og slappe af.

Rengøring af dit fuglebur

Du bør udskifte fuglesandet mellem en til to gange om ugen, alt afhængig af hvor mange fugle du har, og hvor stort buret er. Burets bund bør også vaskes af med varmt vand hver uge. Mens du gør dette, bør du også tørre alle pinde og legetøj af med en børste eller en fugtig klud og grundigt rense foderskåle og drikkeflasker med varmt vand. 

Buret bør også rengøres grundigt hver måned. Hvilket betyder at skylle hele buret i et badekar eller under en bruser. Du bør dog aldrig bruge stærke husholdningsmidler!

Pudse fjer

Papegøjer pudser grundigt fjer flere gange hver dag. De nyder også et bad i ny og næ. De har som regel ikke brug af hjælp af mennesker til dette.

Pleje af næb

Din papegøje bør altid have adgang til en mineralsten og en stor ubehandlet gren. Papegøjer har brug for at slibe deres næb mod en sten for at holde sig sunde. Vita Fit® Mineral Maxi mineralsten passer perfekt til dette, da den også giver de nødvendige mineraler, sporelementer og naturlig kalk.

Pleje af kløer

Hvis du anbringer ubehandlede grene af en tilpas størrelse i din papegøjes bur, vil den slide kløerne naturligt. Hvis det sker, at kløerne bliver for lange, må de klippes med jævne mellemrum. Din dyrehandler, opdrætter eller dyrlæge vil gerne vise, hvordan dette gøres ordentligt.

Fjerdragt

Papegøjer har brug for et særligt højt niveau af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, når de udskifter fjer. Fjerskifte tilskud til parakitter og papegøjer og ”Feather care” Kräcker® frøstænger er lavet specielt til den tid, hvor papegøjer udskifter fjer og giver din fugl de ekstra næringsstoffer, som den har brug for i denne tid.

Foder

Det perfekte foder

Vildtlevende papegøjer lever hovedsageligt i tropiske eller subtropiske regioner, og de fleste arter kommer fra Sydamerika eller Australien. De fleste papegøjers basis føde indeholder frø og korn fra forskellige planter. De spiser også ofte frugt, grøntsager og forskelligt frisk grønt som græsser og vilde urter. Leveforholdene og især udvalget af de fødevarer, der er tilgængelige, er forskellige fra region til region, og alle fugle har udviklet sig til at overleve på de fødevarer, der er tilgængelige på deres oprindelige levested. Et optimalt foder, der passer til arten, må derfor afspejle fuglens naturlige levested.

Vitakrafts varierede udvalg af foderprodukter er udviklet til at imødekomme papegøjernes særlige kostbehov: Solmodne frø af høj kvalitet fra fuglenes naturlige levesteder suppleret med vitale næringsstoffer og andre gavnlige ingredienser sikrer et optimalt artsbestemt foder, der giver et langt og sundt liv.

Typer af foder

Hovedfoder

Et hovedfoder som Premium Menu dækker din papegøjes basale ernæringskrav.

Kräcker®

De velsmagende Kräcker® frøstænger har mange forskellige funktioner. Fuglene skal arbejde for at få føden ligesom i naturen, hvilket hjælper med at forebygge kedsomhed og er en naturlig måde at beskæftige din fugl. Når papegøjen hakker i en frøstang, er det også med til at holde dens næb sundt.

Naturlige Snacks

VITA NATURE®. Velsmagende godbidder der tager højde for din fugls naturlige instinkter, som for eksempel at pikke frø fra naturlige hirsepinde.

Godbidder

Snacks, som Bisquiti giver variation og kan bruges som belønning og hjælper med at tæmme dit kæledyr og skabe bånd.

Kosttilskud

Kosttilskud til kæledyr, som Vita Fit® Mineral Maxi eller Vita Fit® Multivitamin styrker din fugl og fremmer dens velbefindende. De imødekommer de specifikke ernæringsbehov, der kan opstå i bestemte livsfaser, f.eks. i perioder med vækst, efter sygdom eller når de lægger æg. De kan også være gavnlige for særdeles aktive dyr.

Tips ved fodring:

 • Fjern tomme frøskaller fra foderskålen eller foderdispenseren hver dag og fyld den op med frisk foder
 • Kräcker® frøstænger kan placeres i din fugls bur, så den kan hakke og pikke i dem. Dette er en naturlig måde at holde din fugl beskæftiget og motionere dets næb
 • Giv varieret foder
 • Sørg for frisk drikkevand hver dag
 • Giv frisk frugt og grønt hver dag

Adfærd & tilvænning

Adfærd

Papegøjer er en af de mest intelligente og højtudviklede fugle. Jo mere opmærksomhed du giver dem, jo mere tillidsfulde bliver de. Hvis du giver dig god tid til at forstå din papegøjes behov og imødekommer dem i overensstemmelse hermed, vil du snart opleve et tæt venskab.

Et nyt familiemedlem

I løbet af de første par dage har papegøjen brug for lidt ro til at falde godt til rette i dens nye omgivelser. Da du bør forstyrre den så lidt som muligt, kan du sikre at fugleburet er sat korrekt op på forhånd. Når først papegøjen er flyttet ind, kan du opholde dig i nærheden og snakke til den med en rolig stemme. Det er dog bedst at lade din papegøje være helt alene i mindst en dag.

Ved at observere din papegøjes bevægelser, kan du fornemme, om den føler sig hjemme. Når en papegøje er faldet godt til rette, vil den begynde at nippe til lidt af kornet i foderskålen eller begynde at pudse sine fjer.

Papegøjer er sociale dyr, der bør holdes parvis eller med andre af deres art. Fugle, der ikke i allerede kender hinanden, har brug for lidt tid til at lære hinanden at kende. Du må her være tålmodig, da det i sidste ende er papegøjens beslutning, om den accepterer dens partner eller ej.

Sådan gør du din papegøje tam

Din nye samlever falder til efter ca. en uge. Det er nu et godt tidspunkt at begynde med at gøre den fortrolig med et menneskes hånd. Dette gøres bedst med en godbid, såsom en Kräcker® frøstang. Hold godbidden frem inde i buret og tal til papegøjen i en opmuntrende tone. Den vil typisk nærme sig din hånd efter et kort stykke tid og begynde at nippe til godbidden. Hvis du ofte gentager denne handling, vil din fugl forbinde din hånd med noget positivt, som for eksempel en godbid.

Træning

Nogle papegøjearter efterligner lydene fra deres omgivelser og partnere. Selvom denne naturlige adfærd ses særligt hos grå papegøjer, kan andre arter som for eksempel ara, kakaduer, amazonpapegøjer og lori også lære at snakke ret godt. Hvis du gerne vil lære dine papegøje visse ord eller korte sætninger, må det gentages dagligt. Papegøjer er især opmærksomme og lærenemme om eftermiddagen, og de bliver ofte ”snaksaglige” af sig selv på dette tidspunkt. En papegøje, der er opmærksom, sætter hovedet på skrå og ser ud til at lytte interesseret. Det tager typisk lang tid, før en papegøje siger sit første ord, og det vil ofte være, når du mindst forventer det!

Vores produkter

Indeholder alt dit kæledyr har brug for til at føle sig godt tilpas!