Ofte stillede spørgsmål om papegøjer
Parrot DK
Er der sukker i papegøjefoder? Er det tilladt?
Vidste du, at de fleste Vitakraft produkter til fugle produceres ved hjælp af sukkerfrie opskrifter?
For objektivt at kunne diskutere sukker og dets vigtighed er det først og fremmest vigtigt at kende til de mange forskellige typer af sukker. De mest almindeligt kendte er frugtsukker, druesukker og laktose. Udover at have forskellig oprindelse har de også forskellige kemiske strukturer.
Sukker er en naturlig del af alle fødevarer, og det er også et naturligt produkt af planters fotosyntese, og alle levende væsner har brug for denne energikilde. Sukkeret konsumeres enten direkte eller bliver frigivet af andre kulhydrater under stofskifte. Papegøjens naturlige foder indeholder også en vis del sukker, som for eksempel ses i urter, grøntsager og frugter.
Hvis du af princip gerne vil fodre med sukkerfrie opskrifter, tilbyder Vitakraft et enormt udvalg. Der tilsættes ikke sukker til de fleste Vitakraft produkter, især ikke dem som fodres i større mængder, hvilket er det meste hovedfoder med andre ord.
Hvis sukker tilsættes, hvilket nogle gange er nødvendigt for eksempel af tekniske grunde, er vi særligt opmærksomme på at sikre, at sukkerindholdet/ den samlede mængde holdes lavt og passende. Derudover garanterer vores opskrifter, det råmateriale og de sukkervarianter, som vi bruger, let fordøjelighed.
Hvorfor er varedeklarationen på emballagen nogle gange forskellig fra det, der står på hjemmesiden?
Vi ændrer af og til på varedeklarationerne i overensstemmelse med lovmæssige ændringer af regler eller for at gøre foderet endnu mere velsmagende for dyrene. Disse ændringer betyder naturligvis, at produkternes emballage også skal justeres. Det kan også være, at nye lovmæssige ændringer vedrørende dyrefoder kun gælder varedeklarationen, og at opskriften derfor ikke behøver at blive ændret. I sådanne tilfælde ændrer vi også på produktets emballage.
Når det er nødvendigt, kan vi hurtigt opdatere informationer og ændre billeder online, men det tager længere tid med detailhandlen, og derfor kan man nogle gange i perioder finde både nye og gamle opskrifter samt nye og gamle emballager i butikkerne.
Hvor stort bør mit papegøjebur være?
Så stort som muligt! Når alt kommer til alt, vil store papegøjer også bevæge sig på den måde, som de forventes. Jo større plads de har til rådighed til at gøre dette, jo bedre.
Nogle ejere har endda en udendørsvoliere eller et helt værelse til fuglen, men et stort og egnet bur kan også give fuglen et godt og fint hjem. Størrelsen på buret bør give fuglen mulighed for at flyve korte distancer og bør have egnet udstyr. Det er for eksempel vigtigt, at der er forskellige pinde af forskellig størrelse. Glem heller ikke, at papegøjen dagligt har brug for at flyve frit rundt!
Hvordan kan jeg lave et fuglerum?
Et fuglerum, som papegøjen har til rådighed hele dagen eller en gang i mellem er en god ting at have.
Hav øje på sikkerhed, hygiejne og det rette udstyr, når du laver et fuglerum. Erfarne fugleejere har ofte ingen betænkeligheder med at lave et fuglerum. Et ubrugt eller et ikke særligt brugt værelse kan hurtigt blive forvandlet til et godt fuglerum, men det kræver sikrede vinduer og døre, et gulv med en gulvbelægning, der er let at rengøre og egnede landingssteder. Egnede landingssteder er steder med vandret ophængte kviste eller tykke klatregrene med sidegrene placeret i urtepotter fyldt med sand.
Et bur fortjener også sin plads i fuglerummet, og det opfylder en vigtig funktion. Det kan bruges som sted til at sove og spise, hvilket betyder, at det forbindes med noget positivt og kan ved behov bruges som karantænestation eller transportmulighed.
Hvilke friske grønne fødevarer kan jeg give min papegøje?
Udover frø og korn kan de fleste papegøjer lide at spise visse friske fødevarer. Hvis de fodres med frugter, grøntsager, vilde planter og græsser, får de variation i foderet.
Alle papegøjer har deres egen personlige smag, og når alt kommer til alt, har alle fugle deres egen særlige personlighed. Det er generelt populært at fodre med æbler, bananer, pærer, jordbær, hyben, solbær, mælkebøtter, gulerødder, appelsiner, spinat, stikkelsbær, rønnebær og fuglegræs. Du vil hurtigt opdage, hvad den enkelte fugl bedst kan lide, og herved kan du bruge dens favorit snack, når du skal tæmme den eller tiltrække dens opmærksomhed. En særlig populær godbid er også druer, dadler og figner, da disse er virkelig søde. Man bør dog kun give fuglen et par stykker. Spirede frø og korn er for eksempel også sunde og nærende.
Hvor meget aktivitet har min fugl brug for?
Stort set alle papegøjearter er fremragende flyvere, da det i naturen er nødvendigt for dem for at overleve – uanset om det er at lede efter føde eller at undslippe fjender. Når de holdes som kæledyr, kræver disse store fugle også rigelig med aktivitet, da det kun er på denne måde, at de kan styrke deres muskler og cirkulation. Friflyvning sammen med et afbalanceret og passende foder er meget vigtigt, når man holder fugle. Buret bør være indrettet på en måde, så fuglene kan flyve kortere ture. Derfor bør burets grene være placeret så langt fra hinanden, at fuglen ikke bare kan hoppe fra gren til gren, men at den må baske med vingerne for at komme videre.
Klatring er i særdeleshed vigtigt i forhold til de større papegøjearter. Fuglene reagerer godt på objekter både indeni og udenfor buret, og et klatretræ giver dem rig mulighed for at klatre.
Kan jeg selv forkorte næbet på min papegøje?
Overdreven næbvækst kan en gang imellem forekomme hos papegøjer. Det er bedst at lade en dyrlæge eller en erfaren opdrætter klippe næbet. Ved nogle dyr skal denne procedure dog gentages ofte. Hvis du har mod på selv at gøre dette, bør du søge informationer om, hvordan det præcist gøres. Ved selv at gøre det, skåner du din fugl fra hyppige besøg hos dyrlægen og hermed også fra en del stress.
Derudover kan du tage forskellige forholdsregler, der gør det muligt for fuglen selv at slide og pleje sit næb – ved for eksempel at give den Vita Fit® Mineral Maxi med naturlig blæksprutte, eller friske kviste fra for eksempel frugttræer, som fuglen kan pikke i. Du kan også give den lækre, knasende Kräcker® frøstænger, som også er en god måde til at slide næbet naturligt.
Kan jeg selv klippe kløerne?
En fugls kløer kan undertiden vokse sig for lange. Du bør dog gøre alt, hvad du kan for at undgå at dette sker. Ved at klatre på pinde, grene og kviste vil kløerne slide sig selv. Det er her vigtigt, at grenene har forskellig diameter.
En erfaren fugleejer kan selv klippe kløerne på deres fugl. Uerfarne fugleejere bør overlade dette til en dyrehandler, opdrætter eller dyrlæge. Når du klipper kløerne, er det vigtigt ikke at ødelægge de meget sensitive blodkar i kløerne. Det er kun spidsen af kloen, der ikke indeholder blod. Vær derfor opmærksom på, at du aldrig klipper for meget af. Klip kløerne diagonalt, da det hjælper dem, når de klatrer.
Hvordan holder jeg buret rent og hygiejnisk?
Et nyere papegøjebur er let at holde rent med de mange forskellige Vitakraft produkter, der findes.
Først og fremmest bør buret have en gulvbakke af metal eller plastik, da træ absorberer afføring og kan blive grobund for bakterier. Fuglebure med et bakkesystem er særdeles praktiske, når fugleburet skal rengøres, da man undgår at forstyrre fuglen, og mange fugle er vagtsomme og sky, når der rengøres.
Alt afhængig af størrelsen på buret og antallet af fugle, bør du rengøre mindst en gang om ugen. Når dette gøres, bør du skifte fuglesandet, og hvis der er behov for det også rengøre gulvbakken og alle pinde grundigt.
Vandflaske og foderskåle bør altid rengøres hyppigt, da der ellers vil komme alger og bakterier i vandet.
Hvordan kan jeg genkende hannen fra hunnen?
Det er ikke altid let at bestemme papegøjernes køn og ved nogle racer, er det kun muligt ved endoskopiske undersøgelser eller genetiske analyser.
Ved nogle racer kan man kigge på fjerdragtens farve. En han Brilleamazone har for eksempel røde fjer på vingekanterne, hvilket gør hannen let at genkende. Ved de forskellige arter af kakaduer kan man afgøre kønnet ved at kigge på deres øjenfarve. En huns iris er rødbrun, hvorimod en hans er enten mørkebrun eller sort.
Kan man papegøjer holdes alene?
Alle papegøjearter er sociale dyr. I naturen lever de i flok eller i par og har meget udviklede sociale færdigheder.
Når de holdes som kæledyr, kræver disse fugle også selskab. Vi anbefaler derfor at holde mindst to fugle sammen. Desuden lider fugle, der holdes som par, mindre af kedsomhed og adfærdsvanskeligheder.
I ekstraordinære tilfælde kan det imidlertid være nødvendigt at holde en papegøje alene. Disse fugle bliver ofte meget tætte med deres ejere, da de søger selskab og kræver meget aktivitet og opmærksomhed. Den tid og kærlighed som du investerer i at aktivere din fugl og dermed giver den et behageligt og tilfredsstillende liv, vil blive tilbagebetalt med intimitet og loyalitet. Papegøjer bør dog kun holdes alene i særlige tilfælde.
Hvad får papegøjer til at plukke deres fjer?
Fjerplukning skyldes mange ret forskellige årsager. Emnet er meget komplekst, så vi berører kun et par årsager her.
I første omgang bør du kontakte din dyrlæge og få ham eller hende til at undersøge din fugl for fysiske sygdomme. Herefter er det vigtigt at gennemgå fuglens foder i forhold til at udelukke, om fuglen er i underskud af et eller andet. Du skal sikre, at din fugl spiser tilstrækkelige mængder af mineraler, aminosyrer og vitaminer. Du kan bruge Vitakrafts produkter til at sammensætte et afbalanceret foder. For at fremme genvæksten af fjer kan du give fuglen produkter, som indeholder fjerskiftetilskud eksempelvis ”Feather care” Kräcker® frøstænger.
Hvis fuglen ikke har nogle fysiske sygdomme, kan problemet skyldes adfærdsforstyrrelser. Grunden til dette kan dog være meget svær at fastslå. Det kan ofte skyldes kedsomhed eller ensomhed. Den bedste medicin er at holde fuglen med selskab af en fugl af samme art, da fugle, der holdes alene, ofte plukker deres fjer ud.
Hvordan kan jeg få min nye fugl til at vænne sig til mig?
Alle papegøjer har deres egen personlighed, så det varierer fra fugl til fugl, hvordan de vænner sig til mennesker. Det er vigtigt ikke at presse den nye fugl, men at give den lidt ro, især i dens tilvænningsperiode. Herefter bør du give din fugl gradvist mere opmærksomhed dag for dag. Det er vigtigt, at du går roligt til værks, da nogle fugle ikke bryder sig om, når man trænger sig på. Du bliver derfor nødt til at være lidt tilbageholden.
Det kan også hjælpe at friste dem med en godbid, som for eksempel Kräcker® frøstænger, som du kan tilbyde dem i hånden. Hvis denne "gave" bliver accepteret, vil isen typisk være brudt.
Hvordan bygger jeg et klatretræ?
Et klatretræ udenfor fugleburet kan hurtigt blive papegøjens yndlingssted. Når den flyver, kan det også fungere som et rigtig godt landingssted.
Alt afhængig af den plads, der er til rådighed og fuglens størrelse, bør du bruge en stor gren med sidegrene helst af hårdt træ (som bøg eller eg), da blødt træ alt for hurtigt bliver hakket i stykker. Derefter skal du fastgøre grenen til en stabil bundplade for at undgå, at den vælter. Med større grene, kan en juletræsfod være god. Du vil højst sandsynligt opleve, at fuglen sidder længe på klatretræet, så det er en god ide at stille noget under træet, der kan opsamle afføring. Det kan være en plastik plade eller en gulvbakke, som du også ville bruge til fugleburet. Påfyld denne med fuglesand.
Til at vænne fuglen til at bruge træet, kan du placere dets favoritlegetøj eller nogle godbidder som for eksempel Kräcker® eller Vita Nature® naturlig hirse på det nye klatretræ.