Arter

Klik på arten for at læse mere!

Vejledning til parakitter

Værd at vide

Køb & udstyr

Parakitter er sociale fugle, og deres tillidsfulde natur er bare en af de egenskaber, der gør dem så populære. De nyder jævnligt at blive talt med, og de har en legesyg indstilling. Inden du tager en parakit med hjem, er der dog et par ting, som du bør overveje, så der ikke er noget, der kommer i vejen for et langt venskab.

Checkliste ved køb af det første udstyr:

 • Et stort fuglebur med et vertikalt gitter til klatring
 • Pinde af forskellige størrelser til træning af fødderne (Pindene bør være så tykke, at fuglens fod ikke omslutter hele pinden)
 • Ubehandlede grene til klatring
 • Legetøj til at holde din fugl beskæftiget
 • Vandbad til dagligt bad
 • Fuglesand, som SANDY med kalciumkarbonat og andre vigtige mineraler
 • Foderskål eller en automatisk foderbeholder med det væsentligste foder, som for eksempel Vitakraft Australian
 • Drikkeflaske med frisk drikkevand
 • Mineralsten, f.eks. Vita Fit® Mineral Maxi der ekstra mineraler og som plejer fuglens næb
 • Kräcker® frøstænger der plejer fuglens næb og giver variation

Den rigtige plads til dit fuglebur

Fugle elsker selskab, og et lyst hjørne i stuen, hvor der i læ for vinden, er en rigtig god plads til et fuglebur. Hvis du placerer buret højt, har dine fugle mulighed for at følge med i, hvad der sker omkring dem. Store indendørs eller udendørsvoliere er også ideelle.

 • Fugle er følsomme overfor træk og direkte sollys, så pas på at du ikke placerer buret for tæt på et vindue. Tamme fugle kan heller ikke tåle alt for store temperatursvingninger.
 • Køkkener kan især være farlige steder på grund af varme kogeplader, giftige rengøringsmidler osv.
 • Parakitter nyder frisk luft. Om sommeren kan du lave en udendørsvoliere på din altan eller i din have. Placer den i skygge og i læ for vinden.

Pleje af dit kæledyr

Fugleburet

Udover den rette kost har parakitter også brug for det rigtige bur, så de forbliver sunde og glade.

Et fuglebur kan som regel ikke blive for stort. Buret bør faktisk være så rummeligt, at dine fugle kan flyve, klatre og hoppe rundt, så de forbliver sunde og i god form. Parakitter nyder at udføre dristig akrobatik på snoede ubehandlede grene. Dens akrobatiske natur betyder, at du må tilbyde den en række forskellige klatreaktiviteter i det rummelige bur. Parakitter er også meget glade for legetøj og kan især godt lide gynger, som også tit bliver deres yndlingssted at hænge ud og slappe af.

Rengøring af dit fuglebur

Du bør udskifte fuglesandet mellem en til to gange om ugen, alt afhængig af, hvor mange fugle du har, og hvor stort buret er. Burets bund bør også vaskes af med varmt vand hver uge. Mens du gør dette, bør du også tørre alle pinde og legetøj af med en børste eller en fugtig klud og grundigt rense foderskåle og drikkeflasker med varmt vand. 

Buret bør også rengøres grundigt hver måned. Hvilket betyder at skylle hele buret i et badekar eller under en bruser. Du bør dog aldrig bruge stærke husholdningsmidler!

Pudse fjer

Parakitter pudser grundigt fjer flere gange hver dag. De nyder også et bad i ny og næ. De har som regel ikke brug af hjælp af mennesker til dette.

Pleje af næb

Din parakit bør altid have adgang til en mineralsten og en stor ubehandlet gren. De har brug for at slibe deres næb mod en sten for at holde sig sunde. Vita Fit® Mineralsten passer perfekt til dette, da den også giver alle nødvendige mineraler, sporelementer og naturlig kalk.

Pleje af kløer

Hvis du anbringer ubehandlede grene af en tilpas størrelse i din parakits bur, vil den slide dens kløer naturligt. Hvis det sker, at kløerne bliver for lange, må de af og til klippes. Din dyrehandler, opdrætter eller dyrlæge vil gerne vise, hvordan dette gøres ordentligt.

Fjerdragt

Parakitter har brug for et særligt højt niveau af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, når de udskifter fjer. Fjerskiftetilskud til parakitter og papegøjer er eksempelvis ”Feather care” Kräcker® frøstænger, der er lavet specielt til den tid, hvor parakitter udskifter fjer, giver din fugl de ekstra næringsstoffer, som den har brug for i denne tid.

Foder

Det perfekte foder

Betegnelsen ”parakit” anvendes typisk om mindre papegøjearter med lange haler, der primært stammer fra de tropiske og subtropiske områder i Australien og Sydamerika. Den primære føde for de fleste parakitter består af frø og korn. De nyder også at spise andet plantemateriale blandt andet frugter, grøntsager samt frisk grønt som græsser og urter. Levevilkår og føde, der er til rådighed, er forskelligt fra område til område, og vildtlevende fugle har udviklet sig forskelligt til at overleve med den føde, der er tilgængeligt i deres naturlige omgivelser. Uanset hvor de bor, spiser alle parakitter en meget varieret kost. Vitakraft har et mangfoldigt sortiment af foderprodukter, der er udviklet til at imødekomme parakitternes helt særlige foderbehov. Foderprodukterne indeholder blandt andet solmodne frø af høj kvalitet suppleret med vitale næringsstoffer og andre gavnlige ingredienser, der garanterer et optimalt artsbestemt foder og sikrer et langt og sundt liv.

Typer af foder

Hovedfoder

Et hovedfoder som for eksempel Premium Menu dækker din parakits basale ernæringsmæssige behov.

Kräcker®

De velsmagende Kräcker® frøstænger har mange forskellige funktioner. Fuglene skal arbejde for føden ligesom i naturen. Det hjælper også med at forhindre kedsomhed og er en naturlig måde til at beskæftige din fugl. At pikke i frøstangen er også med til at holde din parakits næb sundt.

Natural Snacks

VITA NATURE®. Velsmagende godbidder der tager højde for din fugls naturlige instinkter, som for eksempel at pikke frø fra naturlige hirsepinde.

Godbidder

Snacks som for eksempel Bisquiti® giver variation og kan bruges som belønning og som hjælp til at tæmme dit kæledyr og skabe bånd.

Kosttilskud

Kosttilskud til kæledyr, som Vita Fit® Mineral eller Vita Fit® Multivitamin styrker din fugl og fremmer dens velbefindende. De imødekommer de specifikke ernæringsbehov, der kan opstå i bestemte livsfaser, f.eks. i perioder med vækst, efter sygdom eller når de lægger æg. De kan også være gavnlige for særdeles aktive dyr.

Tips ved fodring

 • Fjern tomme frøskaller fra foderskålen eller foderdispenseren hver dag og fyld den op med frisk foder
 • Kräcker® frøstænger kan placeres i din parakits bur, så den kan hakke og pikke i dem. Dette er en naturlig måde til at holde din fugl beskæftiget og motionere næbbet
 • Giv varieret foder
 • Sørg for frisk drikkevand hver dag
 • Giv frisk frugt og saftigt grønt

Adfærd & tilvænning

Adfærd

Parakitter er nogle af de mest intelligente og højt udviklende fugle. Jo mere opmærksomhed du giver dem, jo mere tillidsfulde bliver de. Hvis du tager dig tid til at forstå din parakits behov og fodrer dem rigtigt, så vil du snart få et tæt venskab.

Et nyt familiemedlem

I løbet af de første par dage har parakitterne brug for ro og fred, imens de falder til rette i deres nye omgivelser. I forhold til at forstyrre dem så lidt som muligt bør du ordne og indrette fugleburet på forhånd. Når din parakit er flyttet ind, kan du opholde dig i nærheden og tale til den med en blid stemme. Det er dog bedst at lade din parakit være alene i mindst en dag. Hvis du betragter dit kæledyrs bevægelser, vil du let kunne se, hvornår den føler sig hjemme. En parakit, som er faldet til, vil begynde at nippe til lidt frø fra foderskålen eller den vil begynde at pudse sine fjer.

Parakitter er sociale dyr, der bør holdes sammen med andre af deres art. Fugle, der ikke allerede kender hinanden, kræver lidt tid til at blive venner. Du bør holde godt øje med dem i løbet af denne periode.

Sådan tæmmer du din parakit

Dit nye kæledyr falder til efter ca. en uge. Det er nu et godt tidspunkt til at gøre den fortrolig med et menneskes hånd. Dette gøres bedst med en godbid som for eksempel en Kräcker® frøstang. Hold forsigtigt frøstangen frem inde i buret og tal til parakitten i et opmuntrende toneleje. Den vil typisk nærme sig din hånd efter en kort stykke tid og begynde at nippe til godbidden. Hvis du gentager dette regelmæssigt, vil din fugl snart forbinde din hånd med noget positivt, som for eksempel en godbid.

Træning

Nogle parakitarter efterligner lydene fra deres omgivelser og partnere. Selvom denne naturlige adfærd primært ses hos større papegøjer, kan parakitter også lære at snakke ret godt. Hvis du gerne vil lære din parakit visse ord eller korte sætninger, bør du gentage dette dagligt. Parakitter er særligt opmærksomme og lærenemme om eftermiddagen, og de bliver ofte ”snaksaglige” af sig selv på dette tidspunkt. En parakit, der er opmærksom, sætter hovedet på skrå og ser ud til at lytte interesseret. Det tager typisk lang tid før parakitten siger sit først ord, og det vil ofte være, når du mindst venter det! Det samme gør sig gældende, når de skal lære sange eller andre baggrundslyde. Især nymfeparakitter har et naturligt talent til at lære baggrundslyde og integrerer dem ofte i deres egne sange.

Vores produkter

Indeholder alt dit kæledyr har brug for til at føle sig godt tilpas!