Portræt

Her kan du finde ud af alt hvad du har brug for at vide

Undulat

Videnskabeligt navn

Melopsitacus undulatus

Udseende

Vildtlevende undulater har en lysegrøn kropsfarve, et gult ansigt og bølgede kulsorte markeringer på hovedet, vingerne og ryggen. De har små, lilla pletter på kinderne og en række sorte pletter på hver side af halsen (også kaldet halspletter). Undulater har været i opdrættet i fangenskab siden det 19. århundrede. I dag er der over hundrede forskellige farvevariationer. Man kan bestemme kønnet på en voksen undulat ved at kigge på farven af vokshuden (området, hvor næseborene er), hvilket er kongeblåt hos hannerne og brunligt hos hunnerne. Kun hos hanner i sjældne farvemutationer (som Albino eller Lutino) forbliver vokshuden en umoden lyserød farve hele livet.

Vægt: 35 til 85 g, Størrelse: 18 til 22 cm (inklusiv halen), Rugetid: 18 dage, Kuldstørrelse: 4 til 8 æg, fuglene bygger rede i træhulrum og klippesprækker, og ungerne tager fire uger om at blive flyvefærdige.

Oprindelse

Australien. Også kendt som en almindelig kæledyrsparakit og uformelt kaldet en ”budgie”. Den vildtlevende undulat findes i de mere tørre dele af Australien, i kratområder med stepper og ganske få træer. Undulater er ægte opportunister. Som nomadefugl søger de altid de bedste forhold til at skifte fjerdragt og yngle. Herefter venter de på at ungerne flyver fra reden, inden de tager videre.

Adfærd

Undulater er meget nysgerrige, aktive og sociale fugle, og de er også gode kammerater for børn.

De lever i flok i naturen og er meget sociale dyr og for at trives, har de brug for stimulering og interaktion med andre undulater.

Særlige kendetegn

En undulats alder kan skønnes nogenlunde ud fra et antal ydre karakteristika.  Yngre undulater har en pink vokshud og mangler de lange sorte halefjer. Unge voksnes øjne er helt sorte. Øjnene hos de ældre fugle udvikler en lysere ring, som bliver mere udtalt med alderen. Det bølgende mønster på hovedet ændrer sig også i takt med alderen.

Vejledning

Værd at vide

Køb & Udstyr

Som fugle, der lever i flok i naturen, har undulater et stort behov for selskab af deres egen art. Den nuværende anbefaling er derfor at holde minimum to undulater sammen. Der er nogle ting, du bør vide, før du køber en undulat.

Checkliste ved køb af et første udstyr:

 • Et stort fuglebur med et lodret til gitter klatring
 • Pinde af forskellige størrelse til træning af fødderne
 • Ubehandlede grene til klatring
 • Vandbad til dagligt bad
 • Fuglesand, som Premium SANDY med kalciumkarbonat og andre vigtige mineraler
 • Legetøj til at holde din undulat beskæftiget, som f.eks. en gynge eller en stige
 • Foderskål eller en automatisk foderbeholder med det væsentligste foder, som Menu til undulater
 • Drikkeflaske med frisk drikkevand
 • Mineralsten, f.eks. Vita Fit® Mineral eller Vita Fit® Sepiaskaller til at give ekstra mineraler og hjælpe med at pleje din fugls næb
 • Kräcker® frøstænger der plejer din fugls næb og giver variation

Vær opmærksom på at fuglesand ikke kun holder din fugls bur hygiejnisk, det er også vigtigt for din fugls fordøjelse. Undulater hakker grit ud af sandet, hvilket hjælper dem med at nedbryde kornbaseret foder i deres mave. Det er nødvendigt, fordi fugle ikke har tænder og sluger det meste foderet helt. Sandkornene indeholder også kaliumkarbonat, hvilket også er gavnligt for din fugl.

Gode råd ved køb af undulater

Undulater kan købes hos dyrehandlere eller direkte fra en opdrætter. Det kan også være værd at forhøre dig i dit lokale dyreværn. Selvom unge undulater har tendens til at blive hurtigere tamme, vil ældre undulater også blive glade for et nyt hjem.

Tegn på en sund undulat

 • Livlig adfærd
 • Glat fjerdragt
 • Klare øjne
 • Tør vokshud (området omkring næsen)
 • En ren ende

Den rigtige placering af dit fuglebur

Undulater elsker at have selskab, og det er fint at placere deres bur i stuen eller andre rum, hvor din familie bruger meget tid. Fugleburet skal være stort nok og placeret i et lyst hjørne med læ, og hvor der er et godt kig ud i rummet.

 • Undulater tåler ikke varme eller træk.
 • Især køkkener kan være farlige steder (varme kogeplader, opvaskevand, osv.) og anbefales derfor ikke.
 • Du bør placere buret mindst tre meter væk fra elektronisk udstyr som for eksempel fjernsyn, mikroovn, computer, da fugle kan høre frekvenser, som vi mennesker ikke kan høre.

Pleje af dit kæledyr

Jo mere flyvning, jo bedre!

Når du lukker din undulat ud af buret for at flyve rundt i værelset, gør du den ikke kun gladere, men det fremmer også en sund cirkulation og styrker dens muskler. Det er derfor alt afgørende for dit kæledyrs helbred. Undulater udvælger ofte et yndlingssted, når de flyver rundt i værelset. De holder for eksempel af at sætte sig i et hjemmelavet ”fugletræ”, der giver dem mulighed for at overskue værelset ovenfra, og derudover er det et godt sted til at hvile sig, klatre og lege. Husk at du altid bør lukke alle døre og vinduer, før du lukker din fugl ud af sit bur.

Godnat!

Om aftenen trækker undulaterne sig tilbage til deres sovepinde. Før de går til ro, vil de puste sig lidt op, hvile hovedet på ryggen, og nogle gange stå på et ben. De placerer næbbet dybt inde i deres fjerdragt på ryggen.

Pudse fjer

Undulater pudser fjer flere gange hver dag i forhold til at holde deres fjerdragt intakt. Det er vigtigt, da fjerene gør dem i stand til at flyve og beskytter dem mod varme og kulde. De har normalt ikke behov for hjælp fra mennesker til dette.

Fjerdragten

Undulater har brug for et særligt højt niveau af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, når de skifter fjer. Undulater og andre eksotiske fugle kan derfor gives de velsmagende ”Feather care” Kräcker® frøstænger, der er lavet specifikt til, når undulaten skifter fjer, og giver din fugl de ekstra næringsstoffer, som den har brug for på dette tidspunkt.

Rengøring af fugleburet

Du bør udskifte fuglesandet mellem en til to gange om ugen, alt afhængig af, hvor mange fugle du har, og hvor stort buret er. Burets bund bør også vaskes af med varmt vand hver uge. Mens du gør dette, bør du også tørre alle pinde og legetøj af med en børste eller en fugtig klud og grundigt rense foderskåle og drikkeflasker med varmt vand.

Buret bør også rengøres grundigt hver måned. Hvilket indebærer at skylle hele buret i et badekar eller under en bruser. Du bør dog aldrig bruge stærke husholdningsmidler!

Pasning

Inden du rejser på ferie, bør du spørge nogen, du stoler på, om de vil hjælpe med at passe din fugl. Hvis ingen kan hjælpe med dette, bør du arrangere, at en opdrætter eller en dyrepension passer dine fugle.

Foder

Det perfekte foder

På deres naturlige levested i Australien må vildtlevende undulater ofte tilpasse sig barske forhold, varme, tørke og mangel på føde. Undulatflokke må flyve lange distancer for at finde de rette steder at spise og yngle.

Deres basis kost indeholder frø fra en bred vifte af planter (især græsfrø), frugt og frisk grønt i form af græs og urter. Videnskabelige studier har vist, at disse fugle spiser utroligt varieret føde.

Hos Vitakraft tror vi på, at den brede vifte af forskellig føde, der spises i naturen, også bør danne grundlaget for dit kæledyrs foder. Derfor tilbyder vi en varieret og afbalanceret serie af produkter, der tilgodeser de ernæringsmæssige behov en undulat har.

Typer af foder

Hovedfoder

Et hovedfoder som Menu undulat dækker din undulats basale ernæringsmæssige behov.

Kräcker®

De velsmagende Kräcker® frøstænger har mange forskellige funktioner. Fuglene skal arbejde for at få føden ligesom i naturen, hvilket hjælper med at forhindre kedsomhed og er samtidig en naturlig måde til at beskæftige din fugl. Når din undulat pikker i frøstangen, holder den samtidig med også sit næb sundt.  

Naturlige Snacks

VITA NATURE®. Velsmagende godbidder der tager højde for din fugls naturlige instinkter, som for eksempel at pikke frø fra naturlige hirsepinde.

Godbidder

Snacks, som Bisquiti giver variation og kan bruges som belønning og som hjælp til at tæmme dit kæledyr og skabe bånd.

Kosttilskud

Kosttilskud til kæledyr, som Vita Fit® Mineral eller Vita Fit® Multivitamin styrker din fugl og fremmer dens velbefindende. De imødekommer de specifikke ernæringsbehov, der kan opstå i bestemte livsfaser, f.eks. i perioder med vækst, efter sygdom eller når de lægger æg. De kan også være gavnlige for særdeles aktive dyr.

Råd ved fodring

 • Fjern tomme frøskaller fra foderskålen eller foderdispenseren hver dag og fyld den op med frisk foder
 • Kräcker® frøstænger eller friske grene fra ubehandlede frugttræer kan placeres i din undulats bur, så den kan hakke og pikke i dem. Dette er en naturlig måde at holde din fugl beskæftiget og motionere dets næb
 • Giv varieret foder
 • Sørg for frisk drikkevand hver dag
 • Giv frisk frugt.

Fuglesand holder ikke kun din fugls bur hygiejnisk, det er også vigtigt for din fugls fordøjelse. Undulater hakker grit ud af sandet, hvilket hjælper dem med at nedbryde kornbaserede foder i deres mave. Det er nødvendigt, fordi fugle ikke har tænder og sluger det meste foderet helt. Sandkornene indeholder også calciumkarbornat, hvilket også er gavnligt for din fugl.

Adfærd & tilvænning

Adfærd

Undulater er per natur meget livlige, sociale og nysgerrige dyr. Da de vildtlevende fugle lever sammen i flok, har de yderst veludviklede sociale egenskaber og er meget udadvendte. Og de viser ikke kun denne adfærd mod andre undulater. Mennesker, som behandler undulater med tålmodighed og empati, vil også blive accepteret som deres venner. Alt dette gør en undulat til en rigtig ”familiefugl”.

Et nyt familiemedlem

De første par dage har en undulat brug for lidt ro og fred til at vænne sig til de nye omgivelser. Det er derfor en god ide at ordne fugleburet, inden dit nye kæledyr kommer hjem. Hvis du har brug for at introducere to fugle, der ikke kender hinanden, gå da langsomt fremad og hold i starten godt øje med dem. Efter et par dage vil undulaten blive på sin pind og virke afslappet, når du nærmer dig den. Det er vigtigt at placere fugleburet på et højt sted og nærm dig ikke fuglen ovenfra, da det kan skræmme den.

Sådan gør du din undulat tam

Når de er fundet sig godt til rette, kan du langsomt begynde at vænne dine fugle til din tilstedeværelse og til din hånd. Dette gøres bedst ved at bruge en godbid som f.eks. en Kräcker®. Det er dog vigtigt, at fuglene først har udviklet smag for disse godbidder. Hvis du holder frøstangen roligt i buret, vil den første fugl typisk efter lidt tøven starte med at pikke i frøstangen og nyde den. Hvis du gentager dette regelmæssigt, vil fuglene snart opsøge kontakt til ”deres” menneske på eget initiativ.

Undulater har en medfødt trang til at efterligne lyde og vil ofte af sig selv begynde at gentage lyde fra deres omgivelser. Nogle gange er det endda muligt at lære disse fugle at sige et par ord. Det er bedst at forsøge at lære dem korte sætninger eller navne med en særlig lyd. Du bør gentage dette dagligt og bruge det samme toneleje.

Vores produkter

Indeholder alt dit kæledyr har brug for til at føle sig godt tilpas!