Ofte stillede spørgsmål om undulater

Budgie DK

Vis alle svar
Skjul alle svar
 • Hvornår skifter en undulat fjerdragt?

  I modsætning til andre typer af fugle har undulater ikke et fast tidspunkt til at skifte fjerdragt, men de kan forny deres fjer gennem hele året. I naturen afhænger tidspunktet, hvor de skifter fjerdragt af leveforholdene og i Australien er det uafhængigt af årstiderne, om de er gode eller dårlige. Når en undulat finder et godt sted, vil de blive, yngle og skifte fjerdragt.

  Når en undulat skifter fjerdragt, er det interessant at bemærke, at ikke alle fjer bliver udskiftet, da det i høj grad vil begrænse dens mulighed for at flyve. For vildtlevende undulater vil det også være for farligt, da de har brug for at kunne flytte videre, hvis leveforholdene forringes.

  Når en undulat skifter fjerdragt, er det ofte stressende, og det tapper dem for energi. Derfor er de i løbet af denne tid mere udsat for sygdom og stres. For at hjælpe fuglen, når den skifter fjerdragt, kan du præventivt give den forskellige fjerskifteprodukter, som fjerskiftetilskud til undulater eller ”Feather care” Kräcker® frøstænger. Når de skifter fjerdragt, bør du også sikre en ensartet temperatur og tilstrækkelig luftfugtighed.

 • Hvordan lever undulater i deres hjemland Australien?

  For en undulatejer, der kun kender til disse fugle som kæledyr, er det et meget specielt og imponerende syn at se en flok vildtlevende undulater. I gode år kan flokkene være op til tusinde fugle, og når de flyver sammen, dækker de nærmest himlen helt.

  Det er vigtigt for undulater at leve i flok. De små fugle gør alting sammen, om det er at lede efter foder eller at flyve afsted til et vandhul, hvilket bare viser, hvor sociale disse små fugle er. Tamme undulater bør derfor ikke holdes alene.

  I Australien har undulaten nærmest ingen fjender. Kun syge eller unge fugle bliver enkelte gange offer for et rovdyr. Ældre undulater er så dygtige flyvere, at de kan undslippe nærmest alle rovdyr.

 • Er farven på opdrættede undulater og vilde undulater forskellig?

  I Australien i deres oprindelige hjem vil man kun finde grønne undulater med et gult ansigt. Men pga. tilfældige ændringer i deres generiske stof og selektivt opdræt i fangenskab, er mange farvevarianter set over tid.

  Det er interessant at bemærke, at alle farvevarianter kommer fra de samme basisfarver, som bæres i de vildtlevende fugles gener. Med forskellige varianter vil visse farvepigmenter i fjerene vises mere eller mindre stærkt, så andre pigmenter dominerer. En grøn fugl vil have blå og gule pigmenter i fjerene, hvilket giver grøn. Skulle de gule pigmenter mangle, vil fuglen for eksempel blive blå. Udover ensfarvede fugle, kan man også finde spraglede undulater, der viser forskellige farver i et attraktivt mønster.

  For selve fuglen gør farven ingen forskel. En blå og en grøn undulat vil komme godt ud af det med hinanden, ligesom en hvid og en gul fugl eller to fugle med samme farve.

 • Hvordan kan jeg tæmme min undulat?

  Alle undulater har deres egen personlighed, så det er forskelligt fra dyr til dyr, hvordan de vænner sig til mennesker. Det er vigtigt ikke at presse en ung fugl – især i de tidligere stadier – og give den lidt plads.

  Når du skal vænne fuglen til menneskers tilstedeværelse, bør du tilnærme dig den langsomt og i øjenhøjde og snakke med en rolig og blid stemme. Hvis undulaten allerede virker nogenlunde tillidsfuld, kan du forsigtigt nærme dig den med din hånd. I begyndelsen skal du blot holde din hånd stille i et kort stykke tid i fuglens bur. Når du gør dette, er det vigtigt at være rolig og under ingen omstændighed forsøge at tage fuglen op.

  Hvis undulaten virker rolig, kan du tilbyde den en godbid, for eksempel en Kräcker® frøstang. Hvis den spiser fra din hånd, er isen brudt.

 • Hvordan bør du opdrætte din undulat?

  Undulater yngler i træhulrum. Eftersom de ikke bygger reder, har de, når man holder dem som kæledyr, derfor ikke brug for materialer til at bygge reder, men bare en redekasse.

  Efter ynglen og udklækning er det her, at den egentlige opvækst begynder. Den varetages primært af moderen. Hun har kun brug for ganske lidt hjælp fra os til at gøre dette. Det er imidlertid vigtigt at sikre, at de har det rette foder. Dette bør være specielt lavet til de særlige behov undulater har, når de ruger og yngler. Efter fire uger er de unge fugle klar til at forlade reden, men de bliver stadig madet af deres mor i et par dage herefter.

  Et par der holder af at yngle meget, kan nu allerede få en ny redefuld af æg. Man bør dog begrænse, hvor mange gange de yngler til to gange om året i forhold til ikke at svække hunfuglen.


  Vigtigt: I nogle lande, som for eksempel Tyskland, er en officiel tilladelse nødvendigt i forhold til at yngle papegøjer og undulater.

 • Må jeg selv forkorte min undulats næb?

  Særligt hos ældre fugle kan en undulats næb en gang imellem vokse for meget. Det er bedst at lade en dyrlæge eller en erfaren opdrætter klippe det. Ved nogle fugle bør denne procedure gentages ved jævne mellemrum. Her anbefaler vi, at du får information om, hvordan dette præcist gøres, og herved beskytte fuglen fra mange besøg hos dyrlægen og til stress, der ofte vil komme her.

  Udover dette kan du naturligvis tage andre forholdsregler, der gør det muligt for fuglen selv at slide og passe næbbet – for eksempel ved at bruge Vita Fit® Sepiaskaller, eller friske kviste fra for eksempel frugttræer, som fuglen kan hakke i. Du kan også lade fuglen slide sit næb ved at lade den pikke i de lækre Kräcker® frøstænger.

 • Kan jeg selv klippe kløerne?

  En undulats kløer kan sommetider blive for lange. Der er flere ting, du kan gøre for at forhindre dette. Når undulaten klatrer på pinde, grene og kviste slides kløerne naturligt. Det er vigtigt, at grenene har forskellige størrelser.

  En erfaren undulatejer kan selv klippe undulatens kløer. Uerfarne kan spørge en dyrehandler, opdrætter eller dyrlæge om at vise dem, hvordan det gøres.

  Når kløerne klippes, er det vigtigt ikke at skade de meget sensitive blodkar, så pas på, at du ikke klipper for meget af. Blodårerne er lette at se på den lyse overflade. Klip kløerne diagonalt for at skabe et nyt punkt, som vil hjælpe fuglen, når den klatrer.

 • Hvordan kan jeg undgå at min undulat keder sig i sit bur?

  Kedsomhed kan være et stort problem for kæledyr. Det gælder især undulater, der fra naturens side er meget sociale og aktive. Vi er derfor nødt til at give dem aktiviteter, der passer til dem.

  En undulat har allermest brug for kontakt med andre undulater. Fuglene har det bedst, når de er parvis eller i en lille flok. I enkelte tilfælde kan det dog være nødvendigt at have en fugl alene i en kortere tid. Her er det naturligvis vigtigt, at den aktiviseres og får opmærksomhed.

  En god beskæftigelse er foderet: Med Kräcker® frøstænger for eksempel bliver fuglen nødt til at arbejde for føden, præcis som den ville i det fri. En anden mulighed for adspredelse er regelmæssig friflyvning i længere tid. Man kan også forebygge kedsomhed, hvis man fra tid til anden flytte rundt i buret, for eksempel ved at finde friske kviste, som fuglen kan pikke i.

 • Hvordan får jeg min undulat tilbage i dens bur?

  Når undulaten flyver frit, bør du ikke give den foder. Den lille fugls hurtige blodcirkulation tvinger den til at spise ofte. Sult trækker derfor fuglen tilbage til buret efter et kort stykke tid. Ideelt set bør du gøre dette til en vane, så fuglen hurtigt lærer, at der altid venter en godbid i buret efter friflyvning.

  Hvis det bliver nødvendigt, kan du gøre værelset lidt mørkere, eller du kan vente til aften, hvor fuglen søger et sted at sove for natten. Her kan du så forsigtigt tage den op, da dyr ikke ser så godt i mørke. Dog bør du kun gøre dette i nødstilfælde, da fuglen skal udvikle tillid til mennesker for at blive tamme. Undgå under alle omstændigheder at jage fuglen for at fange den.

 • Har undulater brug for at flyve frit rundt?

  I Australien på deres oprindelige levested er undulater ægte opportunister. De flyver rundt i flok, indtil de finder et sted, hvor der er tilstrækkeligt med føde og vand. Når de er her, yngler de og opfostrer deres unger, indtil de til sidst flyver videre. Det er en del af deres natur at flyve lange distancer. Tamme undulater har stadig dette iboende træk, hvilket betyder at friflyvning er særdeles vigtigt.

  Har man en stor voliere, behøver man ikke at bekymre sig, om fuglene får nok motion. Derimod bør fugle i mindre bur ofte flyve frit rundt. Dog bør man tage nogle forbehold i hjemmet, inden man lukker fuglene ud. Vinduer og døre skal være lukkede, og giftige husplanter skal flyttes hen, hvor fuglene ikke har adgang til dem. En tyk gren fra et frugttræ, gerne med et par sidegrene udgør et perfekt sted til at lande eller lege. Placer gerne grenen i en stor urtepotte med sand eller grus.

 • Hvilke grønne planter er egnede for undulater?

  I naturen lever undulater primært af forskellige græsfrø. Naturen bør være omdrejningspunktet, når du vælger foder til dit kæledyr. Det er derfor, at vores Menu til undulater er sammensat af en række forskellige frø af god kvalitet.

  Undulater kan også godt lide grønne planter og frisk foder. Du kan derfor også jævnligt tilbyde dem æbler, pærer, gulerødder og druer. Du kan også plukke frisk grønt, som fuglegræs, karse og mælkebøtter i haverne eller på markerne rundt omkring. Vigtigt: Friskplukket grønt bør naturligvis altid være uden skadelige stoffer og pesticider. Derfor bør man undgå at plukke græs og urter fra vejkanten.

  Hvis du selv dyrker grøntsager, kan du være sikker på, at de er uden skadelige stoffer. Brug en praktisk VITA NATURE® Fresh Box, når du skal dyrke dine grønsager og stil den i dit fuglebur. Det er et godt supplement til din undulats foder!

 • Min undulat er overvægtig, hvad kan jeg gøre?

  Alt afhængig af kropslængde og statur vejer en moden undulat mellem 35 og 85g. Du kan se, om fuglen er overvægtig ved forsigtigt at puste på dens brystfjer, så huden bliver synlig. Overvægtige fugle vil have fedaflejringer her, som er gule. En begrænset evne til at flyve og åndenød kan være tegn på en overvægtig fugl. Hvis du er i tvivl, kan din dyrlæge vejlede dig i, hvordan du bør administrere dit kæledyrs foder.

  En overvægtig undulat bør under ingen omstændigheder udsættes for sultekost. Det kan give sundhedsmæssige problemer. Det, der er vigtigt, er et afbalanceret foder, der sammen med hovedfoderet, indeholder masser af friske fødevarer. Som hovedfoder anbefaler vi Menu til undulater eller naturligt australsk undulatfoder. Udover dette bør du dagligt give frugt og grøntsager samt noget fuglen kan pikke i og som beskæftiger den, for eksempel Kräcker® og Vita Nature® hirsekolber.

  Energiforbrug er også vigtigt. Jo mere motion kæledyret får, jo flere kalorier har den brug for. Desværre kan fugle også komme ind i en ond cirkel, hvor de overvægtige fugle bliver dårligere til at flyve, og derfor har tendens til ikke at flyve så ofte og altså tager på i vægt. Det er derfor vigtigt at tilskynde din fugl til at flyve. Du bør sikre, at der i rummet er passende landingssteder, som ikke kræver for komplicerede flyvermanøvrer. Du kan også arrangere pindene i fugleburet, så der er mulighed for kortere flyveture. Pindene bør være fortrinsvist tykke. 

  Undulater er meget sociale dyr, og de har brug for selskab af andre undulater i forhold til at sikre deres velbefindende. Hvis man holder dem alene, kan de blive sløve. I grupper har de sjældent tendens til overvægt, da de indbyrdes opmuntrer hinanden til at flyve rundt.

 • Hvorfor er varedeklarationen på emballagen nogle gange forskellig fra det, der står på hjemmesiden?

  Vi ændrer af og til på varedeklarationerne i overensstemmelse med lovmæssige ændringer af regler eller for at forbedre smagen for dyrene. Disse ændringer betyder naturligvis, at produkternes emballage også skal justeres. Det kan også være, at nye lovmæssige ændringer vedrørende dyrefoder kun gælder varedeklarationen, og at opskriften derfor ikke behøver at blive ændret. I sådanne tilfælde ændrer vi også på produktets emballage.

  Når det er nødvendigt, kan vi hurtigt opdatere informationer og ændre billeder online, men det tager længere tid med detailhandlen, og derfor kan man nogle gange i perioder finde både nye og gamle opskrifter samt nye og gamle emballager i butikkerne.

 • Er der sukker i undulatfoder? Er det tilladt?

  Vidste du, at de fleste Vitakraft produkter til fugle produceres ved hjælp af sukkerfrie opskrifter?

  For objektivt at kunne diskutere sukker og dets vigtighed er det først og fremmest vigtigt at kende til de mange forskellige typer af sukker. De mest almindeligt kendte er frugtsukker, druesukker og laktose. Udover at have forskellig oprindelse har de også forskellige kemiske strukturer. Sukker er en naturlig del af alle fødevarer, og det er også et naturligt produkt af planters fotosyntese, og alle levende væsner har brug for denne energikilde. Sukkeret konsumeres enten direkte eller bliver frigivet af andre kulhydrater under stofskifte. Undulatens naturlige foder indeholder også en vis del sukker, som for eksempel ses i urter, grøntsager og frugter.

  Hvis du af princip gerne vil fodre med sukkerfrie opskrifter, tilbyder Vitakraft et enormt udvalg. Der tilsættes ikke sukker til de fleste Vitakraft produkter, især ikke dem som fodres i større mængder, hvilket er det meste hovedfoder med andre ord.  

  Hvis sukker tilsættes, hvilket nogle gange er nødvendigt for eksempel af tekniske grunde, er vi særligt opmærksomme på at sikre at sukkerindholdet/den samlede mængde holdes lavt og passende. Derudover garanterer vores opskrifter, det råmateriale og de sukkervarianter, som vi bruger, let fordøjelighed.

 • Hvordan kan jeg lave et fuglerum?

  Et fuglerum, som undulaten har til rådighed hele dagen eller en gang i mellem er en god ting at have. Hav øje for sikkerhed, hygiejne og det rette udstyr, når du laver et fuglerum!

  Erfarne fugleejere har ofte ingen betænkeligheder med at lave et fuglerum. Et ubrugt eller et ikke særligt brugt værelse kan hurtigt blive forvandlet til et godt fuglerum, men det kræver sikrede vinduer og døre, et gulv med en gulvbelægning, der er let at rengøre og egnede landingssteder. Egnede landingssteder er steder med vandret ophængte kviste eller tykke klatregrene med sidegrene placeret i urtepotter fyldt med sand.

  Et bur fortjener også sin plads i fuglerummet, og det opfylder en vigtig funktion. Det kan bruges som sted til at sove og spise, og det forbindes med noget positivt og kan ved behov bruges som karantænestation eller transportmulighed.