Guide til gnavere

Guide til dværgkaniner

Vis alle svar
Skjul alle svar
  • Hvordan gør jeg det lettere for min dværgkanin at finde sig til rette?

    Adfærd

    Det er ikke underligt, at dværgkaniner er så populære som kæledyr. De er simpelthen så søde, kloge og aktive på samme tid og kan blive meget tillidsfulde. Og så elsker de at blive nusset.

    I øvrigt levede dværgkaninernes vilde forfædre sammen i store kolonier. Det er derfor, dværgkaninen føler sig bedst tilpas i selskab med andre kaniner.

    De første timer i det nye hjem

    Dværgkaninhjemmet bør være helt møbleret inden ankomsten. Især i de første par dage er det vigtigt at forstyrre kaninen så lidt som muligt, så den kan vænne sig til sine nye omgivelser i fred og ro. Hvis to dyr skal vænne sig til hinanden, skal man gå forsigtigt frem og holde godt øje med dyrene, mens de lærer hinanden at kende.

    Sådan gør man en dværgkanin tam

    Dværgkaniner er meget sociale af natur og bliver let tillidsfulde. Med lidt tålmodighed vil du hurtigt vinde dyrets tillid. Fra begyndelsen skal du altid tale til den i en rolig, venlig tone og også sørge for at anvende dens navn. Efter et par dage, når dværgkaninen har fundet sig til rette, kan du gradvist vænne den til menneskehånden: Det er bedst at lokke den med en godbid, f.eks. med Vitakraft Drops. På den måde vænner den sig til lugten af hånden og vil snart kunne lide at blive aet.

  • Hvordan fodrer jeg min dværgkanin rigtigt?

    Det grundlæggende om ernæring

    Kaniner stammer fra de frodige og "grønne zoner" i Sydeuropa. Der fandt planteæderne et rigt fødeudbud: Frø, forskellige græsser, urter, frugter og bær.

    For at vores dværgkaniner skal have det godt og holde sig sunde og raske, har de brug for en kost, der er tilpasset deres særlige behov.

    Vitakrafts ernæringskoncept tager højde for dværgkaniners ernæringsbehov på en optimal måde: Alle næringsstoffer er sammensat i de rigtige mængder, og dyrene får alt, hvad de har brug for til et langt og sundt liv, f.eks. et højt indhold af råfibre, mineraler, frugt, grøntfoder og vitaminer. Smagen er selvfølgelig heller ikke glemt! En kombination af forskellige Vitakraft-produkter giver dyrene vigtig variation på samme tid.

    De forskellige typer af foder:

    Grundfoder:
    Et grundfoder, som f.eks. Vital Menu dækker kaninernes grundlæggende ernæringsbehov.

    Grovfoder:
    Grovfoder har et højt fiberindhold, som er vigtigt for kaninernes fordøjelse. Da disse fibre også kræver lang tids tygning, plejes tænderne samtidig med at dyrene holdes beskæftiget. Grovfoder omfatter for eksempel Vita Verde® alpehø eller Vita Verde® økologisk urtehø - Hø-blandinger med f.eks. mælkebøtte eller kamille.

    Kräckers®:
    De velsmagende gnavepinde opfylder flere funktioner på én gang: Dyrene skal arbejde for deres mad ligesom i naturen. Det er godt mod kedsomhed og holder dværgkaninerne beskæftiget på en artspassende måde. At gnaske på de hårde Kräcker® fremmer også slibningen af de konstant voksende tænder og understøtter dermed deres pleje.

    Snacks:
    Drops tjener primært som belønning og er en værdifuld hjælp til tæmning og tilvænning.

    Kosttilskud:
    Kosttilskud som f.eks.VITA Fit® C-vitamin Drops eller VITA Fit® C-forte bruges til at styrke og opbygge kroppen. De dækker de særlige behov i visse livssituationer, f.eks. under vækst, efter sygdom, hos særligt aktive dyr, under drægtighed osv.

    Tips til fodring:

    • Giv mindre portioner flere gange om dagen
    • Giv en varieret kost
    • Giv frisk hø hver dag
    • Sørg altid for frisk drikkevand eller VITA Fit® gnaverdrik
    • Giv dagligt friskt grønt, dvs. grøntsager, krydderurter eller frugt. Ideelt egnet: f.eks. gulerødder, gulerodsgrønt, mælkebøtte eller peberfrugt.
    • Fjern gamle rester af grønt
    • Til tandpleje skal du altid tilbyde noget at gnaske på, f.eks. Kräcker® og masser af hø
  • Hvad skal jeg overveje, når jeg holder og plejer dværgkaniner?

    Bevægelse er sjovt

    Dværgkaniner er dyr, der elsker at bevæge sig og har brug for nok "legeplads" til sig selv i deres hjem. Derfor skal kaninhuset og buret være stort nok til, at de kan hoppe og "manøvrere". Daglig motion er også vigtig for dværgkaniners sundhed og vitalitet: Dyrene kan lide at løbe og hoppe rundt i den indhegnede have eller i lejligheden. Så hvis du har et mindre bur til din kanin, er det vigtigt, at den kommer ud dagligt fx i en kravlegård. Der er meget at udforske og opdage. Derfor bør du helt sikkert være tilstede og holde øje med dem.

    Rengøring af kaninburet

    Afhængigt af størrelsen på kaninhuset og antallet af dyr skal alt strøelse fjernes en til to gange om ugen, burets gulv og toilethjørnet tørres af med en fugtig klud, og der skal nyt strøelse i. Madskålen og drikketruget skal jævnligt vaskes med varmt vand. En gang om måneden er der en rigtig stor rengøring: Buret, inklusive den øverste del af gitteret, skylles med varmt vand. Men brug aldrig skrappe rengøringsmidler!

    Personlig hygiejne og sundhedspleje

    I princippet er dværgkaniner meget renlige og holder selv deres pels ren. Derfor behøver du ikke bruge meget tid på deres personlige hygiejne:

    Pels

    Under pelsskiftet om foråret og efteråret bør du børste dværgkaninen med en ikke for hård børste fra tid til anden og forsigtigt plukke løse hår ud. Men de bryder sig slet ikke om at bade og tage brusebad - og det ville også være skadeligt for dyrene. Langhårede kaniner skal børstes regelmæssigt, og angorakaniner skal endda klippes.

    Kløer og tænder

    De fleste indekaniner har brug for at få klippet kløerne fra tid til anden. Det skal gøres meget forsigtigt, da der er nerveender og blodkar i kløerne, som ikke må beskadiges. Din dyrehandler eller dyrlæge ved, hvordan man gør det korrekt. Tænderne skal også tjekkes fra tid til anden. Hvis der er problemer, kan dyrlægen hjælpe.

  • Hvordan genkender jeg en sund dværgkanin, og hvad har jeg brug for?

    Dværgkaniner er søde og generelt nemme at passe, men de har brug for en ledsager for at føle sig godt tilpas. Før du anskaffer dig dem, bør du gøre nogle forberedelser. For at dine nye kæledyr skal få et langt og sundt liv, er det vigtigt, at kaninerne kan finde sig til rette i et veludstyret miljø.

    Tjekliste til det første udstyr:

    • Tilstrækkeligt stort hjem til dværgkaniner
    • Stabil, vaskbar madskål, f.eks. lavet af glaseret keramik
    • Høhylde til den daglige hø-ration
    • Hø, f.eks. Vita Verde®
    • Drikkedunk til gnavere med frisk vand eller VITA Fit® gnaverdrik
    • Sove- eller læhus til at sove og hvile i
    • Blødt, absorberende strøelse, f.eks. træspåner eller halmstrøelse fremstillet af pelleteret halm
    • Evt. saltsten til tilførsel af vigtige mineraler og sporstoffer, f.eks. VITA Fit® Sel-plus (det er dog ikke alle kaniner, der har brug for dette, så hør gerne din dyrelæge til råds).
    • Grundfoder, f.eks. Vitakraft Vital menu
    • Vitakraft Kräcker® til beskæftigelse og tandslid

    Tips til køb af dværgkaniner

    Dværgkaniner kan købes i næsten enhver dyrehandel eller direkte hos en opdrætter. Adresser på opdrættere kan du f.eks. få hos kaninavlerforeningen, som findes i næsten alle byer. Der er også mange kaniner, der venter på et nyt hjem i dyreinternater.

    Når man køber en kaninunge, skal den være mindst 7-8 uger gammel. Husk: Kaniner er sociale dyr, der gerne vil have selskab af artsfæller!

    Sunde dværgkaniner kan genkendes på:

    • deres livlige, opmærksomme adfærd
    • en tyk pels
    • klare, lyse øjne
    • en tør næse
    • rene ører
    • en ren analregion

    Den rigtige placering af dværgkaninburet

    Buret skal placeres i et lyst og roligt hjørne af enten haven eller huset. Skarp sol eller træk kan være skadeligt for dyrene. Da dværgkaniner har en finere høresans end mennesker og også opfatter frekvenser, som vi ikke kan høre, bør kaninburet ikke placeres i nærheden af f.eks. fjernsynet eller op til en trafikeret vej.

    Om sommeren kan dværgkaniner også lide at bo i et beskyttet udendørs anlæg, for eksempel på en solbeskyttet altan eller et skyggefuldt sted i haven. For at beskytte den mod nysgerrige katte bør indhegningen være dækket af trådnet. Det er også nødvendigt med beskyttelse nedad - for kaniner graver tunneller! Samtidig er det også vigtigt at beskytte kaniner, der står udenfor for frost. En rask kanin kan godt tåle frost ned til minus 15 grader, men sørg for god isolering i form af halm og hø i kaninhuset samt godt med læ.

Guide til marsvin

Vis alle svar
Skjul alle svar
  • Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg holder marsvin?

    Adfærd

    I naturen lever vilde marsvin sammen i en klan. De er vant til denne måde at leve på og føler sig på den måde trygge og glade. Det er derfor, vores marsvin elsker - og har brug for - selskab af deres egen slags.

    Hunmarsvin kommer særligt godt ud af det med hinanden. Men det er heller ikke noget problem at holde to eller flere hanner eller kastrerede hanner: Så længe de er vant til hinanden, og der ikke er hunner i nærheden, vil der normalt ikke opstå rivalisering. At holde en lille gruppe med en kastreret han og to eller flere hunner er især populært blandt marsvineelskere. Hvis man holder en gruppe eller et par med en ukastreret han, kan man forvente op til flere unger. Hanner bør derfor kastreres af en dyrlæge, hvis dette ikke ønskes.

    Marsvinenes sprog

    Marsvinenes komplekse sociale adfærd kan ses i de forskellige lyde, de laver. De spænder fra blød kurren og højlydt fløjten til kvidren og kattelignende spinden. Hver lyd har sin egen betydning i marsvinenes fællesskab. For at hilse på mennesker hører man ofte en glad, høj fløjten.

    De første dage i det nye hjem

    Især i de første par dage efter ankomsten til deres nye hjem har marsvin brug for lidt hvile for at lære de ukendte omgivelser at kende. Afhængigt af hvor modige dyrene er, vil de før eller siden kigge nærmere på alting.

    Når de små gnavere føler sig hjemme, kan du begynde at etablere kontakt: Den nemmeste måde at gøre det på er at lokke marsvinene med en godbid, f.eks. med Vitakraft Drops eller duftende mælkebøtter. Tal med en blød stemme og undgå hastige bevægelser. Det er også vigtigt ikke at gribe fat i dyret i starten. Så tager det ikke lang tid, før dyrene kan lide at blive kløet på hovedet og senere lader sig tage op uden frygt.

  • Hvordan fodrer jeg mine marsvin ordentligt?

    Det grundlæggende om ernæring

    Marsvin stammer oprindeligt fra græsklædte plateauer i Sydamerika, men de har været holdt som kæledyr i flere tusinde år.

    Især to faktorer er meget vigtige for marsvinets kost: et højt indhold af råfibre og tilstrækkeligt med C-vitamin, fordi marsvin i modsætning til andre dyr ikke selv kan syntetisere dette vitamin.

    For at vores marsvin skal have det godt og forblive sunde og raske, har de brug for en kost, der er tilpasset deres særlige behov.

    Vitakrafts ernæringskoncept tager optimalt hensyn til marsvinenes ernæringsmæssige og fysiologiske behov: Alle næringsstoffer er sammensat i de rigtige mængder, og dyrene får alt, hvad de har brug for til et langt og sundt liv, f.eks. et højt indhold af råfibre, vitaminer, grøntfoder og mineraler. Smagen bliver selvfølgelig heller ikke forsømt! En kombination af forskellige Vitakraft-produkter giver dyrene en vigtig variation på samme tid.

    Typerne af foder:

    Grundfoder:
    Et grundfoder, som f.eks. Vital Menu dækker marsvinenes grundlæggende ernæringsbehov.

    Grovfoder:
    Grovfoder har et højt fiberindhold, som er vigtigt for marsvinenes fordøjelse. Da disse fibre også kræver lang tids tygning, plejes tænderne, samtidig med at dyrene holdes beskæftiget. Grovfoderet omfatter for eksempel Vita Verde® alpehø eller Vita Verde® Nature plus-høblandinger, f.eks. med mælkebøtte eller vilde roser.

    Kräcker®:
    De velsmagende gnavepinde opfylder flere funktioner på én gang: Dyrene skal arbejde for deres mad ligesom i naturen. Det er godt mod kedsomhed og holder marsvinene beskæftiget på en artspassende måde. At gnaske på de hårde Kräcker®  fremmer også slibningen af de konstant voksende tænder og understøtter dermed deres pleje.

    Snacks:
    Vitakraft Drops fungerer godt som belønning og er en værdifuld hjælp til tæmning og tilvænning.

    Kosttilskud:
    Kosttilskud som f.eks. VITA Fit® C-vitamin, Drops eller VITA Fit® C-forte bruges til at styrke og opbygge kroppen. De dækker de særlige behov i visse livssituationer, f.eks. under vækst, efter sygdom, hos særligt aktive dyr, under drægtighed osv.

    Tips til fodring:

    • Giv mindre portioner flere gange om dagen, og der skal altid være hø til rådighed.
    • Giv en varieret kost
    • Sæt frisk hø i reolen hver dag.
    • Giv altid frisk drikkevand eller VITA Fit® gnaverdriktilbud
    • Giv dagligt saftfoder, dvs. frugt eller grøntsager. Ideelt egnet: f.eks. gulerødder, gulerodsgrønt, æbler, peberfrugter.
    • Sørg for en kost, der er rig på C-vitamin
    • Fjern visne rester af saftfoder
    • Til tandpleje skal du altid tilbyde noget at gnaske på, f.eks. Kräcker® og masser af hø
  • Hvad skal jeg overveje, når jeg holder og plejer marsvin?

    Det artspassende opdræt

    Marsvin er sociale dyr og har brug for selskab af artsfæller samt et rummeligt hjem, hvor der er plads nok. Det er vigtigt, at de løber og tumler sammen, men de har også brug for at kunne komme af vejen for hinanden.

    Daglig motion indendørs eller i haven er godt for deres helbred og øger deres livsglæde. For deres egen sikkerheds skyld bør marsvin dog ikke have lov til at løbe frit rundt uden opsyn.

    Personlig hygiejne og sundhedspleje

    Marsvin har næsten ikke brug for hjælp til personlig hygiejne, da disse små gnavere er renlige dyr, der plejer sig selv ofte. Langhårede marsvin skal dog have hjælp til at pleje deres pels ved at blive børstet regelmæssigt. Men: Mange korthårede marsvin nyder også de ekstra strøg med en blød børste. Du bør dog ikke bade et marsvin, medmindre dyrlægen har ordineret det. Beskidt pels fjernes bedst med en saks, ikke med vand.

    Kløer

    De fleste marsvin har brug for at få trimmet kløerne en gang imellem. Man skal være forsigtig med ikke at skade dyret. Dyrehandleren, opdrætteren eller dyrlægen vil med glæde vise dig, hvad du skal holde øje med.

    Rengøring af marsvinets hjem

    Afhængigt af burets størrelse og antallet af dyr skal strøelsen i marsvinehuset skiftes cirka to gange om ugen, og toilethjørnet skal også rengøres. Selve marsvinehuset og faciliteter, dvs. madskåle, høhæk osv. skal også rengøres regelmæssigt - helst med varmt vand.

    En gang om måneden skal der gennemføres en større rengøring. Så bliver hele marsvinehuset skyllet af, f.eks. i badekarret eller i haven. Der må dog ikke bruges skarpe rengøringsmidler. Meget kraftig tilsmudsning kan rengøres med en hård børste, opvaskemiddel eller eddike, hvis det er nødvendigt. Skyl derefter godt efter med rent vand og lad det tørre. Fyld derefter rent strøelse i, og sæt faciliteter på plads igen. Det holder marsvinets hjem hygiejnisk rent.

  • Hvordan genkender jeg et sundt marsvin, og hvad har jeg brug for?

    Marsvin er meget sociale kæledyr, som altid bør holdes mindst to og to. Med nogle få forberedelser inden anskaffelsen og lidt tid til at vænne sig til dem, føler de små gnavere sig hurtigt hjemme, bliver tamme og hilser på deres ejere med en munter fløjten.

    Tjekliste til det første udstyr:

    • Tilstrækkeligt stort bur
    • Stabil, vaskbar madskål, f.eks. af glaseret keramik, alternativt en praktisk foderautomat til selvbetjening
    • Høhylde til den daglige hø-ration
    • Hø, f.eks.Vita Verde®
    • Drikkedunk eller vandskål til gnavere med frisk vand eller VITA Fit® gnaverdrik
    • Sovehus til at sove og hvile i
    • Blødt, absorberende strøelse, f.eks. Strøelse af træspåner eller halmstrøelse af pelleteret halm
    • Evt. saltsten til tilførsel af vigtige mineraler og sporstoffer (OBS: tjek op med din dyrelæge, om hvorvidt dit marsvin har behov for det).
    • Grundfoder, f.eks. Vitakraft Vital Menu
    • Vitakraft Kräcker®  for at holde dem beskæftiget og slide deres tænder op

    Tips til køb af marsvin

    Du kan købe marsvin i næsten enhver dyrehandel eller direkte fra en opdrætter. Du kan få adresser på opdrættere i f.eks. opdrætterklubber, som findes i mange byer. Der er også mange marsvin, der venter på et nyt hjem i dyreinternater.
    Når man køber et marsvin, bør det være mindst 7 uger gammelt.

    Sunde marsvin kan genkendes på:

    • deres livlige, opmærksomme adfærd
    • en tyk pels
    • klare, lyse øjne
    • en tør næse
    • en ren analregion

    Det rigtige sted til marsvinets hjem

    Et roligt, lyst sted er ideelt til marsvinets hjem. Da marsvin ikke tåler træk eller varme, bør buret ikke placeres i den skarpe sol eller direkte ved vinduet.

    Om sommeren kan du også sætte et udendørs anlæg op i haven eller på altanen. Indhegningen skal være dækket af trådnet for at beskytte den mod hunde, katte og rovfugle. Det er også vigtigt at sørge for, at dyrene er beskyttet mod vind, regn og direkte sollys.

Guide til hamster

Vis alle svar
Skjul alle svar
  • Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg holder hamstere?

    Adfærd

    Guldhamstere er enlige dyr. Det er derfor tilrådeligt at holde dem individuelt. Dværghamstere er normalt lidt mere omgængelige, så det er lettere at holde flere dyr i et gnaverhjem.

    Hamster - navnet siger det hele

    Hamsteren er en sand kunstner i at hamstre: Alt spiseligt proppes ned i kindposerne og transporteres til spisekammeret. Denne adfærd sikrede dens overlevelse i dens øde ørkenhjem. I kæledyrshold skal hamsterens hjem derfor regelmæssigt gennemsøges for letfordærvelige forsyninger, f.eks. frugt.

    Hamsteren er af natur et natdyr og kommer først rigtig i gang omkring skumringstid. Om dagen har den derimod brug for absolut hvile. Når hamsteren er vågen, er den meget aktiv, klatrer, løber og leder efter mad. På det tidspunkt er det underholdende at aktivere eller lege med din hamster.

    Det nye familiemedlem

    I de første par dage vil hamsteren helst forstyrres så lidt som muligt, så den kan finde sig til rette i fred og ro. Derfor bør hjemmet være klar, før hamsteren ankommer. Når dyret er kommet sig over anstrengelserne under transporten, vil det nysgerrigt udforske sine nye omgivelser og ivrigt samle materiale til at bygge sin rede.

    At blive venner med hamsteren

    Når hamsteren er faldet lidt til, kan du begynde at skabe dn første kontakt. Det bedste tidspunkt for aktivitet er om aftenen, da hamsteren her kommer rigtig til liv. Den hurtigste måde at få den lille fyr til at stole på dig er ved at give den en godbid - f.eks. en Kräcker® i hånden i buret. Efter kort tid vil hamsteren gnave i den med glæde og lære lugten af en menneskehånd at kende. Snart kan du også ae den forsigtigt.

  • Hvordan fodrer jeg min hamster korrekt?

    Det grundlæggende om ernæring

    Hamstere stammer fra ørkener og stepper, hvor der ofte kun er et meget sparsomt udbud af føde. De er ofte ude hele natten for at lede efter passende føde: planter, frø, frugter og insekter. I hamsterens kost er en vis mængde animalske og vegetabilske proteiner særligt vigtige, fordi proteiner giver den lille "langdistanceløber" den energi, den har så hårdt brug for.

    Vores hamstere er også særdeles aktive dyr, der bruger meget energi på at løbe, klatre osv. For at holde den lille gnaver sund og rask har den derfor brug for en særlig kost, f.eks. med proteiner af høj kvalitet og vegetabilske fedtstoffer. Vitakrafts artstilpassede ernæringskoncept er præcist skræddersyet til hamsterens særlige behov og indeholder alt, hvad dyret har brug for til et langt og sundt liv.

    Fodertyperne:

    Grundfoder:
    Et grundfoder som f.eks. Vital Menu dækker hamsterens grundlæggende ernæringsmæssige behov.

    Grovfoder:
    Grovfoder har et højt fiberindhold. Da disse fibre kræver lang tids tygning, plejes tænderne, og dyrene holdes beskæftiget på samme tid. Grovfoder omfatter for eksempel VitaVerde® alpehø eller Vita Verde® Nature plus-høblandinger, f.eks. med mælkebøtte eller kamille.

    Kräcker®:
    De velsmagende gnavepinde opfylder flere funktioner på én gang: Dyrene skal arbejde for deres mad ligesom i naturen. Det er godt mod kedsomhed og holder hamsterne beskæftiget på en artspassende måde. At gnaske på de hårde Kräcker® fremmer også slibningen af de konstant voksende tænder og understøtter dermed deres pleje.

    Snacks:
    Vitakraft Drops fungerer primært som belønning eller som en værdifuld hjælp til tæmning og tilvænning.

    Kosttilskud:
    Kosttilskud som f.eks.VITA Fit® C-vitamin, Drops eller VITA Fit® C-forte styrker og opbygger kroppen og dækker de særlige behov i visse livssituationer, f.eks. under vækst, efter sygdom eller for særligt aktive dyr.

    Tips til fodring:

    • Foder med variation
    • Giv dagligt grønt som frugt eller friske grøntsager
    • Pas på skimmelsvamp: Rengør foderlagrene regelmæssigt, fjern vissent eller gammelt grønt dagligt
    • Tilbyd altid frisk drikkevand eller VITA Fit® gnaverdrik
    • Hamstere har hele tiden brug for noget at gnave i, så deres tænder slides, f.eks. Kräcker®
    • Hæng evt. en saltsten op i hamsterens hjem for at sikre forsyningen af mineraler og sporstoffer, f.eks.VITA Fit® Sel-plus fra Vitakraft (rådfør dig gerne herom ved din egen dyrelæge).
  • Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg holder og plejer hamstere?

    Det artspassende opdræt

    Som typiske enspændere sætter hamstere generelt ikke pris på selskab af artsfæller. Nogle gange fungerer det godt at holde hamstere sammen, men ofte er selv par af hamstere kun interesserede i hinanden i parringssæsonen og går derefter hver til sit igen. Hvis du har mere end én hamster, bør du i det mindste sørge for alternative opholdssteder, så dyrene kan adskilles, hvis de slås.

    Især guldhamstere holdes normalt hver for sig, fordi de er meget uforenelige med hinanden. Dværghamstere er lidt mere omgængelige, så det er ofte muligt at holde flere dyr i et gnaverhjem.

    Pleje af pelsen

    En korthåret hamster har ikke rigtig brug for hjælp til pelspleje. Langhårede hamstere skal dog have tjekket pelsen regelmæssigt for snavs og filtre, og de kan også behandles med en blød børste. Vigtigt: Hamstere kommer fra den tørre ørken og må ikke bades!

    Rengøring af hamsterens hjem

    Alt rengøringsarbejde på og i hamsterhjemmet skal gøres om aftenen, når hamsteren er vågen. Derefter rengøres drikkemaskinen og madbeholderne med varmt, klart vand. Burets gulv skal tørres af en gang om ugen med en fugtig klud - og strøelsen skiftes helt ud på samme tid. En gang om måneden er det tid til den store rengøring: Buret, inklusive den øverste del af gitteret, skal skylles varmt i brusekabinen eller i håndvasken. Men brug aldrig skrappe rengøringsmidler!

  • Hvordan kan jeg genkende en sund hamster, og hvad skal jeg bruge?

    Som typiske enspændere sætter hamstere generelt ikke pris på selskab af artsfæller. Det er vigtigt at holde de små gnavere beskæftiget med aktiviteter. Derfor bør det store hamsterhjem udstyres med mange klatremuligheder og et løbehjul, inden den nye hamster flytter ind.

    Tjekliste til det første udstyr:

    • Stort bur med tværstænger eller rør til at klatre i. OBS: Tværstængerne må ikke være for brede, så hamsteren glider igennem dem.
    • Madskål til kornfoder
    • Opbevaring til grøntfoder og hø
    • Vandbeholder med frisk drikkevand eller VITA Fit® drik til gnavere
    • Evt. en saltsten til den vigtige tilførsel af mineraler
    • Hamsterhjul til natlig træning
    • Sovehus til en afslappet dagssøvn
    • Til redebygning: hø og naturligt bomuldsmateriale, f.eks. Vita Verde® og hamsterbomuld
    • Absorberende strøelse, f.eks. Strøelse til smådyr fra Vitakraft
    • Grundfoder, f.eks. fra Vitakraft Vital Menu
    • Vitakraft Kräcker® til beskæftigelse og tandslid

    Tips til køb af en hamster

    Hamstere kan købes i næsten enhver dyrehandel eller direkte hos opdrætteren. Hamstere venter også ofte på et nyt hjem i dyreinternater. Da disse små gnavere sover i løbet af dagen, er det tilrådeligt at vælge et dyr sent på eftermiddagen eller tidligt på aftenen. Så er hamsteren vågen og kan bedre observeres. Når man køber en hamster, skal den være omkring 4-5 uger gammel.
     

    Tip: Det er bedst at bede dyrehandleren om at give dig noget brugt redemateriale direkte fra sovehuset, som du kan lægge ind i det nyindrettede hamsterhjem. Den velkendte lugt vil gøre det lettere for hamsteren at finde sig til rette.

    Du kan genkende en sund hamster på

    • dens glatte og skinnende pels
    • sin livlige adfærd
    • klare øjne
    • en tør næse
    • en ren anus

    Dette er det rigtige sted til hamsterens hjem

    Hamstere sover det meste af dagen og har derfor brug for et særligt roligt sted. Stedet skal være fri for træk og beskyttet mod stærkt sollys. Hamsteren tåler heller ikke store temperatursvingninger.

    Hamstere har hjemme i klatreland

    Hamstere er klatrekunstnere med akrobatiske evner. Der er ingen grænser for fantasien, når det gælder indretningen af hamsterhjemmet - det vigtigste er at tilfredsstille gnaverens passion for at klatre. Bortset fra gnaverhusets tværstang er usprøjtede grene eller træstiger velegnede til dette formål. Sikkerheden skal dog altid tages i betragtning: For hvis hamsteren lader sig falde - og det sker ofte - skal den falde blødt!

Guide til chinchilla

Vis alle svar
Skjul alle svar
  • Hvad skal jeg huske på, når det gælder chinchillaens adfærd og akklimatisering?

    Med kærlig håndtering bliver en chinchilla normalt ret hurtigt håndtam og lærer ofte at reagere på sit navn. Især for folk, der arbejder, er chinchillaer de ideelle kæledyr, fordi de er skumringsdyr og først bliver livlige tidligt om aftenen. Så viser de livlige gnavere deres fantastiske akrobatiske evner: Dristige klatretricks og meterhøje spring fra stående position er "barnemad" for dem. Vigtigt: I løbet af dagen har chinchillaen sin naturlige hviletid og må ikke forstyrres!

    Det nye hjem

    Nogle chinchillaer falder til efter et par dage, andre har brug for lidt mere tid. Under alle omstændigheder bør du give din nye værelseskammerat en masse hvile, så han kan vænne sig til sine nye omgivelser. Forresten er chinchillaer følsomme af natur: støj, ukendte mennesker eller hektiske bevægelser kan skræmme dem eller forårsage stress - selv hvis du ikke bemærker det med det samme.

    Sådan tæmmer du chinchillaen

    Når chinchillaen er faldet til i sit nye hjem, kan du så småt begynde at nærme dig den. For eksempel kan du hver aften give chinchillaen en snack gennem tremmerne og tale til den på en lokkende måde. En meget eftertragtet snack er for eksempel en Kräcker® eller endda en halv hasselnød.
    Først når chinchillaen har vænnet sig til denne måde at blive fodret på, gentages processen gennem den åbne dør. Når chinchillaen ikke længere viger væk fra din hånd og nysgerrigt kommer tættere og tættere på, kan du forsigtigt røre ved den.
    Før du tager chinchillaen op, skal du vente, indtil dyret kan berøres uden frygt - dette kræver tillid fra chinchillaen såvel som øvelse og empati fra ejeren. Først skal du forsigtigt placere den ene hånd under chinchillaen. Med den anden hånd skal du holde dyret ved haleroden, så det ikke hopper væk. Vigtigt: Chinchillaens hale er meget følsom. Derfor må du aldrig gribe eller holde i enden af halen. Det såkaldte halsgreb er også helt uegnet til chinchillaer, fordi dyret straks ville miste sin pels der.

  • Hvordan fodrer jeg chinchillaer korrekt?

    Grundlæggende om artstilpasset ernæring

    Chinchillaer er tilpasset den naturlige fødeforsyning i deres hjemland - de sydamerikanske Andesbjerge. Det er hovedsageligt næringsfattig og fiberrig planteføde, græs, rødder, bark og lejlighedsvis tørre bær og frugter.
    Chinchillaer er derfor rene planteædere, som også kræver et foder med et højt indhold af råfibre. Hø og særligt grundfoder, f.eks. pelleteret grøntfoder som Vitakraft Pellets opfylder disse krav. Et ideelt supplement er tørrede urter og en mineralsten. Chinchillaer er lidenskabelige og kraftfulde gnavere, så de bør altid have en Kräcker® tilgængelig i deres hjem. De kan også godt lide at gnave på friske kviste fra frugttræer.

    Typer af mad

    Grundfoder:
    Et grundfoder som f.eks. Pellets eller VITA® Special dækker chinchillaens grundlæggende ernæringsmæssige behov.

    Grovfoder:
    Grovfoder har et højt fiberindhold, hvilket er vigtigt for chinchillaernes fordøjelse.  Disse fibre er også vigtige, fordi de kræver lang tids tygning, plejer tænderne og dyrene holdes beskæftiget på samme tid. Grovfoder omfatter for eksempel Vita Verde® alpehø, Vita Verde® hø-blandinger f.eks. med mælkebøtte eller Nature Snacks Vita Verde® Naturblanding.

    Kräcker®:
    De lækre Kräckers opfylder flere funktioner på én gang: Dyrene skal arbejde for deres mad ligesom i naturen. Det er godt mod kedsomhed og holder chinchillaerne beskæftiget på en artspassende måde. At gnaske på de hårde Kräcker® fremmer også slibningen af de konstant voksende tænder og understøtter dermed deres pleje.

    Snacks:
    Lækre snacks med masser af grøntsager og frugt, f.eks. Vita Verde® Naturflager giver de små gnavere variation og fungerer også som belønning. De kan være en værdifuld hjælp til at tæmme dyret og tilvænning.

    Kosttilskud:
    Kosttilskud som f.eks. VITA Fit® mineralsten eller VITA Fit® C-forte har til formål at styrke og opbygge kroppen. De dækker de særlige behov i visse livssituationer, f.eks. under vækst, efter sygdom, hos særligt aktive dyr, under drægtighed osv.

    Tips til fodring

    • Fodringstidspunktet skal altid være om aftenen
    • Hø bør altid være tilgængeligt
    • Vær opmærksom på fodermængden af hovedfoderet
    • Dagligt frisk drikkevand eller VITA Fit® gnaverdrik
    • Sørg hele tiden for materiale til slibning af tænderne, f.eks. naturlige grene og Kräcker®
    • Giv godbidder og snacks, helst under træning, og mens dyret er beskæftiget
    • For ekstra tilførsel af mineraler og vitaminer VITA Fit® mineralsten
    • Giv kun frisk frugt, nødder eller grøntfoder i små mængder
  • Hvordan holder og plejer jeg chinchillaer korrekt?

    Chinchillaer har brug for et rummeligt hjem, hvor de også kan hoppe. Derudover skal de tilbydes regelmæssig fri løbning - helst hver dag - for at støtte dyrenes store trang til at bevæge sig. Men pas på: Den stærke trang til at gnave kan også likvidere nogle møbler undervejs, så det er vigtigt at holde øje med dyrene, når de er udendørs.

    Personlig hygiejne og sundhedspleje

    Chinchillaer er meget rene dyr og afgiver heller ikke særlig meget lugt. De har ikke brug for direkte hjælp til pelspleje - men der er et par ting, du bør vide og huske på:

    Pels

    I deres naturlige habitat plejer, renser og affedter chinchillaer deres pels ved regelmæssige "bade" i fint sand. Dette er den eneste måde at bevare det beskyttende isolerende lag af den silkebløde pels. Et dagligt sandbad, for eksempel i SANDY fra Vitakraft, er derfor uundværlig for chinchillaens sundhed, skønhed og livsglæde.

    Hvor fristende den bløde pels end er, synes chinchillaen, at det er ubehageligt at klappe den ofte, fordi det naturlige håndfedt klæber til pelsen.

    Tænder

    Chinchillaens tænder vokser konstant. Til det nødvendige slid har dyret derfor altid brug for noget hårdt at nippe og gnave i, f.eks. Kräcker® eller kviste fra usprøjtede frugttræer. Hø udfylder også en vigtig funktion i tandplejen, da det skal tygges i lang tid. I tilfælde af problemer med tænderne er det vigtigt at konsultere dyrlægen.

    Chinchillaens hjem

    Chinchillaer er naturligt glade for at bevæge sig og hoppe. Gnaverens hjem skal tilbyde masser af plads til at løbe rundt og skal også være så højt som muligt. For eksempel er en flyvevoliere til småfugle velegnet, hvor du placerer siddepinde i forskellige højder. Når du køber buret, skal du sørge for, at dørene er store nok.

    Udstyr til chinchillaens hjem

    Klatre- og legefaciliteter hører hjemme i et hvert chinchilla-hjem. Stængerne i hjemmet skal være robuste, så chinchillaen ikke kan gnave igennem dem. Malede eller plastikdækkede stænger kan skade dyret.

    Placering af chinchilla-hjemmet

    Chinchillaer sover om dagen og har derfor brug for et roligt sted. Et lyst, afskærmet hjørne af et rum er ideelt. Det er bedst at placere hjemmet i brysthøjde, så dyret ikke bliver forskrækket over bevægelser, der kommer ovenfra. Stedet må ikke være for varmt; den ideelle rumtemperatur er omkring 18°C. Selv om sommeren bør temperaturen ikke være permanent over 25°C. Chinchillaer tåler ikke træk eller stærkt sollys.

    Rengøring af chinchillaens hjem

    Al pleje skal finde sted om aftenen, når chinchillaen er "oppe og omkring". Flere gange om ugen skal snavset hø og fugtigt sengetøj (også fra sovehuset) fjernes og udskiftes.
    En gang om ugen er der brug for en stor rengøring: drikkeflasken, madskålene og sandbadet skal vaskes grundigt, burets gulv rengøres med varmt vand og strøelsen fornyes. En gang om måneden skal klatregrenene også vaskes med varmt vand og derefter tørres grundigt. Brug aldrig skrappe rengøringsmidler!

    At holde chinchillaen på en artspassende måde

    Chinchillaen foretrækker at dele sit hjem med et andet dyr af samme art. At holde dem alene er ikke passende for deres art, for selv i deres naturlige habitat lever de sammen med flere dyr i en koloni. Et par eller to hunner, der er vokset op sammen, kommer særligt godt ud af det med hinanden. Ofte kommer to hanner også godt ud af det med hinanden - så længe de ikke konkurrerer om en huns gunst.
    Dyr, der er fremmede for hinanden, skal vænnes til hinanden meget forsigtigt. Hvis man holder et par med en ukastreret han, må man naturligvis forvente afkom.

  • Hvad skal der overvejes, når en chinchilla anskaffes?

    Chinchillaer er aktive og livlige gnavere - og rigtig gode kæledyr. Enhver, der kender til dyrenes natur og karakter, kan tilbyde chinchillaer optimale levevilkår: med det rigtige gnaverhjem, artstilpasset ernæring og tilstrækkelige beskæftigelsesmuligheder. Før du anskaffer dig en chinchilla, bør du derfor gøre nogle forberedelser...

    Tjekliste til det første udstyr

    • Tilstrækkeligt stort chinchillahjem
    • Stabil, vaskbar madskål
    • Høhylde til den daglige hø-ration
    • Drikketrug med frisk vand eller VITA Fit® vandflaske til gnavere
    • Sovehus til at sove og hvile i
    • Tykke naturlige grene, siddepinde i forskellige højder og stiger til at klatre på
    • Til leg og vigtig beskæftigelse: Paprør, vipper af træ osv.
    • Gnaversten til den livsvigtige mineralforsyning, f.eks. VITA Fit® mineralsten
    • Polstringsmateriale, for eksempel hø fra VitaVerde®-sortimentet eller stofrester
    • Blødt, absorberende strøelse, f.eks. Strøelse til små dyr af træspåner eller Farmer's halmstrøelse fra pelleteret halm
    • Grundfoder, f.eks. Emotion® Beauty Selection eller Pellets
    • Vitakraft Kräcker® til beskæftigelse og tandslid

    Tips til køb af chinchillaer

    Chinchillaer kan købes i dyrehandlere eller direkte fra opdrættere. Nogle gange venter chinchillaer også på et nyt hjem på dyreinternatet. Når du køber, skal chinchillaen være mindst otte uger gammel. I øvrigt er det bedste tidspunkt at vælge en chinchilla sent på eftermiddagen, når de søde gnavere er veludhvilede.

    En sund chinchilla kan genkendes på:

    • dens livlige adfærd (på det rette tidspunkt af dagen)
    • en jævn, tyk pels uden skaldede pletter
    • en tør og ren næse
    • klare, skinnende øjne
    • glatte ørekanter uden skæl eller skorper
    • sunde tænder: gul-orange i farven og parallelle med hinanden
    • en ren anus og oval, fast afføring

Guide til små gnavere

Vis alle svar
Skjul alle svar
  • Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg holder og plejer gnavere i almindelighed?

    Ligesom ernæring er det at holde gnavere på en artspassende måde en grundlæggende forudsætning for et langt og sundt dyreliv. De vigtigste faktorer er: godt med plads og typiske aktiviteter som motion, klatremuligheder, selskab af andre gnavere eller steder at grave og lave huler. Det sidste er især vigtigt for gnavere, der lever i underjordiske huler i naturen.

    Pleje af kroppen

    Mange gnavere tager sig af deres egen personlige hygiejne. Regelmæssig rengøring af gnaverhuset - især foder- og toiletområdet - og, afhængigt af arten, et sandbad eller lejlighedsvis børstning er normalt tilstrækkeligt.

    Rengøring af gnaverhuset

    Afhængigt af dyretype, burets størrelse og antallet af dyr bør gnaverhuset rengøres ca. en gang om ugen, inklusiv skift af strøelse. Rengør toiletområdet ofte. Selve gnaverhuset og faciliteterne, dvs. madskåle, høhæk osv. bør også rengøres regelmæssigt - helst med varmt vand.

    En gang om måneden er det tid til en rigtig hovedrengøring. Så bliver hele gnaverens hjem vasket grundigt. Skarpe rengøringsmidler bør dog ikke bruges. Hvis det er nødvendigt, kan meget kraftigt snavs fjernes med en hård børste, opvaskemiddel eller eddike. Skyl derefter alt godt med rent vand og lad det tørre. Fyld først derefter rent strøelse i og sæt faciliteterne på plads igen. Det holder gnaverboligen hygiejnisk og ren.

  • Hvordan kan jeg genkende en sund gnaver, og hvad skal jeg bruge?

    Gnavere findes i en bred vifte af arter over hele verden og har tilpasset sig deres respektive levesteder på forskellige måder. Mange gnaverarter er allerede meget populære og velkendte som kæledyr, mens andre gnavere - som omfatter en bred vifte af dyr - kun gradvist vinder frem i popularitet. Det er vigtigt at huske, at hver gnaver har sine egne krav til passende mad, beskæftigelse og et godt gnaverhjem.

    Tjekliste til det første udstyr

    • Tilstrækkeligt stort gnaverbur
    • Stabil, vaskbar madskål
    • Hønet eller hævet område til den daglige hø-ration
    • Hø, f.eks. fra Vita Verde®-serien
    • Drikkedunk eller vandskål til gnavere med frisk vand eller VITA Fit® gnaverdrik
    • Sovehus til at sove og hvile i
    • Blødt, absorberende strøelse, f.eks. smådyrs strøelse af træspåner eller halmstrøelse lavet af pelleteret halm
    • Evt. saltsten til at tilføre vigtige mineraler og sporstoffer (OBS: rådfør dig gerne med din dyrelæge om, hvorvidt din gnaver har behov for en saltsten).
    • Grundfoder, f.eks. Vitakraft Menu Vital
    • Vitakraft Kräcker® til beskæftigelse og tandslid

    Tips til købet

    Mange dyreelskere har allerede erfaring med at holde hamstere eller marsvin, og på et tidspunkt vender de deres opmærksomhed mod andre gnavere, hvis udseende eller adfærd de finder særligt interessant. Sådanne dyr kan f.eks. findes hos en ansvarlig opdrætter eller i en god dyrehandel. Gnavere venter også ofte på et nyt hjem i dyreinternater eller private nødhjælpscentre.

    Du kan genkende en sund gnaver på

    • deres livlige, opmærksomme adfærd (overvej tidspunktet på dagen for nataktive arter!)
    • den tykke pels
    • klare, lysende øjne
    • en tør næse
    • en ren analregion

Vores tilbud til din gnaver