Porträtt

Her kan du finde ud af alt hvad du har brug for at vide

Portrætter – Chinchilla

Udseende

En af årsagerne til at Chinchillaer er så populære, er deres store øjne, smukke bøde pels, kompakte krop og runde hoved. De har også en lang og busket hale og store lange ører. Voksne chinchillaer kan blive op til 25 cm. Deres naturlige farve er grå, men flere forskellige farver ses også i dag heriblandt hvid og sort.

Oprindelse

Chinchillaer er hjemmehørende i Andesbjergene i det sydvestlige Amerika. De to levende arter der findes af chinchillaer, er Chinchilla chinchilla og Chinchilla lanigera, hvor den sidste har en længere hale. Begge betragtes som truede i naturen. Tamme chinchillaer menes at komme fra C. lanigera arten, der i begyndelsen blev brugt til pelshandel, men i dag betragtes som en slags samlers race.

Pleje

Chinchillaens bløde pels kræver særlig pleje. Chinchillaen kræver og nyder gerne et dagligt sandbad, eksempelvis med Vitakraft Chinchilla Sandy. Hvis den får den rette pleje og opmærksomhed, kan disse kære kæledyr leve i op til 20 år.

Særlige kendetegn

Deres pels er særlig sensitiv. De kan ikke lide at blive aet for ofte, fordi hænder ofte overfører fedt og fugt på deres pels. Chinchillaer bør aldrig blive løftet op i deres nakkeskind, da det vil forårsage, at deres pels falder af. Når du skal løfte din chinchilla op, bør du derfor placere en hånd under maven og den anden ved haleroden. Når du først har løftet den op, må du placere i arms bøjning, så den holdes i sikkerhed. Dette er især vigtigt ved de mere sky chinchillaer.

Vejledning

Værd at vide

Køb & udstyr

Chinchillaer er aktive gnavere, der nyder at løbe omkring, og de er rigtig gode kæledyr. Hvis du bruger lidt tid på at lære om deres natur og adfærd, vil du være i stand til at give dem optimale leveforhold, hvilket vil sige det rigtige bur, egnet foder og masser af ting, der kan holde dem beskæftiget. Der er et par ting, som du kan gøre, inden du køber en Chinchilla.

Checkliste ved køb af det første udstyr

 • Et tilstrækkeligt stort chinchillabur
 • En robust foderskål, der kan vaskes
 • En høhæk til den daglige ration af hø
 • Drikkeflaske med frisk vand
 • Kasse til at sove og hvile sig i
 • Tykke ubehandlede grene, plader i forskellige højder til at sidde på og stiger til klatring
 • Kartonrør og vipper i træ til at lege og holde din chinchilla beskæftiget
 • Gnaversten til at give vigtige mineraler, f.eks. VITA Fit® mineralsten
 • Strømateriale som for eksempel hø fra Vita Verde® sortimentet
 • Blødt absorberende strøelse f.eks. Comfort classic lavet af
 • Hovedfoder f.eks. Emotion® Beauty Selection VITA® Special eller Chincilla Pellets
 • Vitakraft Kräcker® gnaverstænger til at holde dit kæledyr beskæftiget og naturligt slide tænderne

Gode råd ved køb af chinchillaer

Chinchillaer findes i dyrehandlere eller kan købes direkte hos en opdrætter. Dyreværn har også nogle gange chinchillaer, der er på udkig efter et nyt hjem. Når du køber en chinchilla, må du sikre, at den er mindst otte uger gammel. Da chinchillaer kun er aktive omkring skumringstid, er det bedst at tage ud og kigge efter en chinchilla sent om eftermiddagen.

Tegn på en sund chinchilla

 • Livlig adfærd (på det rigtige tidspunkt på dagen)
 • En tyk jævnfordelt pels uden skaldede pletter
 • En tør og ren næse
 • Klare og skinnende øjne
 • Flade ved kanter på siden af øret uden flager og skorper
 • Sunde fortænder, som bør have en orange/gullig farve og sidde parallelt med hinanden
 • En ren bagende med fast ovalformet afføring

Pleje af dit kæledyr

Chinchillaer har brug et rummeligt bur, hvor de kan hoppe rundt. Helst dagligt bør de også få mulighed for at løbe frit rundt i huset og få mættet deres behov for bevægelse. Men husk at en chinchilla har et stort behov for at gnave, og de kan nogle gange ødelægge møbler, så hold godt øje med dem, når de er ude af buret.

Pleje af pels og helbred

Chinchilla er meget renlige dyr med meget lidt krops lugt. Selvom de ikke har brug for direkte hjælp til at holde sig rene, bør du være opmærksom på følgende:

Pels

I deres naturlige leveområder plejer, rengør og affedter chinchillaer deres pels ved jævnligt ”at bade” i fint sand. Det er den eneste måde til at bevare de beskyttende lag af isolation i deres silkebløde pels. Et dagligt sandbad i f.eks. SANDY fra Vitakraft er derfor vigtigt for din chinchillas helbred, udseende og livsglæde.

En blød pels er dragende og dejlig at røre ved, men faktisk holder en chinchilla slet ikke af at blive kærtegnet, da det naturlige fedt på menneskers hænder klistrer til deres pels.

Tænder

En chinchillas fortænder bliver ved med at vokse hele livet. For at slide tænderne har chinchillaer brug for at gnave i noget ekstra hårdt, som for eksempel Kräcker® gnaverstænger eller grene fra usprøjtede frugttræer. Hø er også vigtigt i forhold til at holde tænderne sunde, da hø tygges over en længere tid. Hvis din chinchilla får problemer med tænderne, bør du opsøge en dyrlæge.

Din chinchillas bur

Chinchillaer er livlige af natur, og der er ikke noget, som de nyder mere end at løbe og hoppe rundt. Deres bur bør være stort nok, så de har masser af plads til at rende rundt og samtidig har plads til at hoppe op i lodret højde. En god løsning kan være en voliere designet til småfugle, hvori du kan placere små siddepladser i forskellige højder. Inden du køber buret, anbefales det, at du tjekker, at lågerne er store nok til en chinchilla.

Udstyr til din chinchillas bur

Alle chinchillabure må give mulighed for at lege og klatre. Gitteret må også være tykt nok, så en chinchilla ikke kan gnave igennem det. Et gitter, der er malet eller dækket af plastik, kan skade dit kæledyr.

Den rigtige plads til din chinchillas bur

Chinchillaer sover i løbet af dagen og bør derfor holdes i rolige omgivelser. En lyst afskærmet hjørne af værelset er helt perfekt. Det er bedst at placere buret i brysthøjde, så dit kæledyr ikke bliver bange for bevægelser, der kommer fra ovenfra. Buret bør ikke placeres i for varme omgivelser, og den ideelle stuetemperatur bør være omkring 18 °C. Selv om sommeren bør det ikke være varmere en 25 °C. Chinchillaer tåler ikke træk eller direkte sollys.

Rengøring af din chinchillas bur

Al rengøring bør først finde sted i løbet af aftenen, når din chinchilla er vågnet op. Fjern al beskidt hø og fugtig strøelse (inklusiv strøelsen i sovekassen) et par gange om ugen og strø med nyt. Buret har også brug for en grundigere rengøring en gang om ugen. Skyl drikkeflasken, foderskålen, sandbadet, rengør bunden af buret med varmt vand og strø igen. En gang hver måned bør du også vaske alle klatregrene med varmt vand. Tør dem godt bagefter. Brug aldrig stærke husholdningsmidler!

At skabe naturlige omgivelser

Chinchillaer foretrækker at dele deres bur med en ledsager af samme art. Da chinchillaer lever sammen i kolonier på deres naturlige levesteder, er de ikke egnet til et liv i ensomhed. Et par af modsat køn eller to hunner, der er opvokset sammen, er normalt de bedste ledsagere. To hanner kan også leve sammen, så længe der ikke er en hun i nærheden, som de kan kæmpe om.

Du bør gå langsomt til værks, når du skal introducere to ukendte chinchillaer for hinanden. Alle, der holder et par af modsat køn, hvor hannen ikke er blevet neutraliseret, bør forberede sig på, at der snart kommer unger.

Foder

Det perfekte foder

Vildtlevende chinchillaer har tilpasset sig til at spise den føde, der findes naturligt på deres levesteder i det sydamerikanske Andes. Det er en føde med et lavt næringsstofindhold og højt fiberindhold som for eksempel grøntsager, planter, græsser, rødder, bark og en gang imellem frugter og bær.

Med andre ord så er chinchillaer ægte planteædere, der har brug for et foder rigt på fibre, og det samme gælder, når de holdes som kæledyr. Hø og et fokuseret hovedfoder som for eksempel Vitakraft Chinchilla Pellets er perfekte til at imødekomme disse behov. Tørrede planter og mineralsten er rigtig gode kosttilskud. Chinchillaer er impulsive gnavere med høj energi, så du bør sikre, at der altid er en Kräcker® gnaverstang i deres bur. De nyder også at gnave i friske grene fra frugttræer.

Typer af foder

Hovedfoder

Et hovedfoder som Chinchilla Pellets eller VITA® Special dækker din chinchillas basale ernæringsbehov.

Grøntfoder  

Grøntfoder har et højt fiberindhold, hvilket er essentielt for en sund fordøjelse. Eftersom fibre kræver en hel del tygning plejer det også tænderne og holder dit kæledyr beskæftiget. Grøntfoder inkluderer for eksempel Vita Verde® Alpehø, Vita Verde® Nature plus høblanding med mælkebøtter eller naturlige snacks som Vita Verde® Nature Mix.

Kräcker®

Disse velsmagende gnaverstænger har flere forskellige funktioner. Chinchillaer bliver nødt til at arbejde hårdt for føden præcis som i naturen, hvilket holder dem beskæftiget, og det er godt til at forhindre kedsomhed. At gnave på en hård Kräcker® gnaverstang slider også tænderne, som vokser hele livet, og det holder dem sunde.

Godbidder

Velsmagende snacks med et højt indhold af grøntsager og frugter som for eksempel Vita Verde® Nature Flakes giver afveksling for små gnavere og kan bruges som belønning. De kan også bruges som god hjælp til at skabe fortrolighed, når du tæmmer din chinchilla.

Kosttilskud

Kosttilskud som for eksempel VITA Fit® mineralsten og VITA Fit® C-forte hjælper med at holde dit kæledyr stærk og sund. De imødekommer de specifikke ernæringsbehov, der kan opstå i bestemte livsfaser, f.eks. i perioder med vækst, efter sygdom og under drægtighed. De er også gavnlige for særligt aktive dyr.

Tips til fodring

 • Fodrer altid dit kæledyr om natten
 • Hø bør altid være til rådighed
 • Hold øje med mængden af foder, som du giver
 • Sørg for frisk vand hver dag
 • Sørg for at din chinchilla altid har noget at gnave i og som slider tænderne som for eksempel ubehandlede grene eller Kräcker® gnaverstænger
 • Det bedste tidspunkt at give dit kæledyr en belønning er, når det kommer ud for at lege
 • Giv kun små mængder af frisk frugt, nødder og grønt
 • Giv dit kæledyr VITA Fit® mineralsten, der giver ekstra vitaminer og mineraler

Adfærd & tilvænning

Når en chinchilla behandles med omsorg, bliver de typisk hurtigt tamme og vil ofte lære at lystre på deres navn. Chinchillaer er perfekte kæledyr til mennesker, der arbejder, da de er natdyr og kun er aktive i de tidlige aftentimer. Når de først er vågne, vil disse livlige dyr rigtig gerne vise deres akrobatiske færdigheder. Vovede klatrestunts og flere meterhøje spring fra stativ er bare barnemad for disse dyregymnaster. Men det er vigtigt at huske, at chinchillaer har brug for deres søvn om dagen og bør ikke blive forstyrret.

Et nyt hjem

Selvom de fleste chinchillaer falder til rette efter bare et par dage, har nogle chinchillaer brug for lidt mere tid. I alle tilfælde bør du give din nye husfælle lidt fred og ro til at føle sig hjemme i sine nye omgivelser. Chinchillaer kan godt være lidt nervøse af natur. Larm, ukendte personer og pludselige bevægelser kan forskrække dit kæledyr og forårsage stress, også selvom din chinchilla ser ud til at have det fint.

Hvordan du kan gøre din chinchilla tam

Når din chinchilla er faldet til rette i dens nye hjem, kan du begynde at vænne den til din tilstedeværelse. For eksempel kan du give den en godbid gennem tremmerne om aftenen, imens du taler til den med en blid stemme. Chinchillaer er især glade for Kräcker® gnaverstænger eller en gang imellem en halv hasselnød.

Når først din chinchilla er blevet vænnet til denne type fodring, bør du prøve at fodre den med åben låge. Når din chinchilla ikke længere virke bange for din hånd og kommer af sig selv, kan du begynde at røre den forsigtigt. Du bør undlade at forsøge at tage den op, indtil den ikke længere viser tegn på angst. At tage en chinchilla op kræver både tillid fra dyrets side, øvelse og intuition fra ejerens side. Til at begynde med, bør du forsigtigt placere din hånd underneden på din chinchilla. Men den anden hånd kan du så holde dit kæledyr ved roden af halen, så den ikke springer væk. Det er vigtigt, at du aldrig fanger den hårdt eller holder den fast i halespidsen, da chinchillaens hale er er meget sensitiv. At gribe fast i nakken bør også undlades, da chinchillaens pels i dette område kan falde af umiddelbart herefter.

Vores produkter

Indeholder alt dit kæledyr behøver for at føle sig godt tilpas!