Dværgkanin

Klik på kaninracen for at læse mere!

Vejledning til pleje af dværgkaniner

Værd at vide

Køb & udstyr

Kaniner er godmodige kæledyr, der generelt er lette at kæle med. De sætter pris på selskab af andre kaniner. Der er dog et par ting, som du må gøre, inden du køber en kanin. For at sikre at dine kæledyr får et langt og godt liv, er det vigtigt at sørge for, at de kan bevæge sig rundt i velindrettede omgivelser.

Checklist til køb af det først udstyr:

 • Et tilstrækkeligt stort kaninbur
 • En robust foderskål, der kan vaskes, f.eks. en skål lavet af glaseret keramik
 • En høhæk til den daglige ration af hø
 • Hø, f.eks. Vita Verde®
 • En drikkeflaske med frisk vand
 • En kasse til at sove og hvile sig i
 • Blødt absorberede strøelse f.eks. Comfort Classic lavet af spåner
 • Saltsten der giver vigtige mineraler og sporelementer, f.eks. VITA Fit® Sel-plus
 • Hovedfoder, f.eks. Vitakraft Menu Vital
 • Vitakraft Kräcker® gnaverstænger der holder dit kæledyr beskæftiget og slider tænderne

 

Vejledning til køb af kanin

Kaniner kan købes hos dyrehandlere eller direkte fra en opdrætter. Du kan finde adresser på opdrættere ved at kontakte kaninavlerforeninger eller finde deres adresser på internettet.

Dyreværn kan også have ofte kaniner, der er på udkig efter et nyt hjem.

Når du køber en kanin, må du sørge for, at den mindst er 7-8 uger gammel. Og husk at kaniner er sociale dyr, der nyder selskab af andre kaniner.

Tegn på en sund kanin

 • En sprudlende og livlig adfærd
 • En tyk pels
 • Klare strålende øjne
 • En tør næse
 • Rene ører
 • En ren bagdel

Den rigtige plads til dit kaninbur

Kaninbure placeres bedst i et lyst og roligt hjørne. Undgå direkte sollys og træk, da det kan være farligt for din kanins helbred. Kaniners ører er mere sensitive end vores ører, og de kan høre frekvenser, som vi ikke kan høre. Du bør derfor ikke placere dit kaninbur tæt ved et fjernsyn eller andre lignede elektriske apparater.

Om sommeren nyder kaniner også at bo udenfor i en sikker og solskærmet indhegning på altanen eller på en skygget plet i haven. Beskyt kaninerne mod nysgerrige katte ved at dække indhegningen med hønsenet. Bunden i indhegningen bør også sikres, for glem ikke at kaniner elsker at grave i jorden!

Pleje af dit kæledyr

Motion er sjovt

Kaniner holder af at motionere og har brug for nok plads til at bevæge sig rundt og lege i deres bur. Dit kaninbur bør derfor være stort nok til, at kaninerne kan hoppe lidt rundt og stå op på deres bagben. For at holde din kanin glad og sund er det vigtigt, at den lukkes ud af buret hver dag. Der ikke noget bedre for en kanin end at løbe og hoppe rundt i en indhegnet have eller indenfor i huset. Og det giver dem også mulighed for at gå på opdagelse og udforske, så vær meget opmærksom og hold godt øje med dem, når de er ude.

Rengøring af kaninburet

Alt afhængig af størrelsen på kaninburet og hvor mange kaniner du har, bør du fjerne al strøelse en eller to gange om ugen samt rengøre toilethjørnet ved at bruge en fugtig klud. Slut med at strø nyt strøelse i buret. Foderskålen og vandflasken bør jævnligt skylles med varmt vand. Buret bør også rengøres grundigt en gang hver måned, hvor både bur og gitter skylles under varmt vand. Husk du bør aldrig bruge stærke husholdningsmidler!

Pelspleje og sundhed

Kaniner er generelt renlige, og de holder selv deres pels ren. Du behøver altså ikke at bruge lang tid på at pleje deres pels.

Pels

Når din kanin fælder i foråret og efteråret, bør du børste den med en børste, som ikke er for hård og forsigtigt fjerne løse hår. Du må aldrig bade eller skylle din kanin, da det kan være skadeligt for dens helbred. Langhårede kaniner har jævnligt brug for at få børstet pelsen, og angorakaniner har også brug for at få deres pels klippet.

Kløer og tænder

De fleste indendørs kaniner skal have klippet kløer en gang i mellem. Du må passe på, når dette skal klares, da kløer har nervespidser og blodkar, og de må ikke skades. Din dyrehandler eller dyrlæge kan give dig gode råd til, hvordan dette gøres korrekt. Du bør også tjekke din kanins tænder en gang imellem og opsøge din dyrlæge, når du lægger mærke til problemer.

Foder

Det perfekte foder

Kaniner stammer fra Sydeuropas ”grønne områder”. Her nyder disse planteædende dyr en føde, der består af frø, forskellige græsser, urter, planter, frugter og bær.

For at sikre dig at dine kaniner er tilfredse og forsat forbliver sunde og raske, har de brug for et foder, der er lavet til at imødekomme deres særlige ernæringsbehov.

Vitakrafts tilgang til ernæring forsikrer, at vores produkter tilpasses optimalt til at imødekomme kaniners fysiologiske ernæringsbehov. De indeholder nøjagtigt den rette mængde af næringsstoffer og andre gavnlige ingredienser, der sikrer, at dine kæledyr får en langt og sundt liv. Vores produkter til kaniner har et højt fiberindhold, mineraler, frugt, grøntfoder samt vitaminer. Og så smager de selvfølgelig også godt! Det store sortiment af forskellige Vitakraft produkter sikrer også, at du kan sørge for, at dine kæledyr får et interessant og varieret foder.

Typer af foder

Hovedfoder

Et hovedfoder som Menu Vital dækker din kanins basale ernæringsbehov. Hvis din kanin spiser meget selektivt, kan der med fordel fodres med Vita® Special. Vita® Special er runde all-in-one pellets, hvor hver pellet indeholder det, som din kanin behøver for en sund ernæring, og kaninen kan derfor ikke fravælge enkelte komponenter.

Grovfoder

Grovfoder har et højt fiberindhold, hvilket er essentielt for en sund fordøjelse hos kaniner. Da fiber kræver en del tyggen, plejer det samtidig tænderne og holder kaninerne beskæftiget.

Grovfoder er for eksempel Vita Verde® Alpine Eng Hø eller Vita Verde® Nature Plus Hø blandet med mælkebøtter og kamille.

Kräcker®

Disse velsmagende frøstænger har flere forskellige funktioner. Kaninerne må arbejde for føden ligesom i naturen, hvilket holder dem beskæftiget og er samtidig en god måde til at forebygge kedsomhed. Ved at gnave på den hårde Kräcker® gnaverstang slider de også deres tænder, som jo vokser hele livet, og det holder dem sunde.

Godbider

Snacks som for eksempel Drops er primært en form for belønning, som hjælper både med at gøre din kanin tam og samtidig skaber bånd.

Kosttilskud

Kosttilskud som VITA Fit® Vitamine C drops eller VITA Fit® C-forte hjælper med at holde dit kæledyr stærk og sund. De imødekommer de specifikke ernæringsbehov, der kan opstå i bestemte livsfaser, f.eks. i perioder med vækst, efter sygdom og under drægtighed. De er også gavnlige for særligt aktive dyr.

Tips til fodring

 • Giv små portioner af foder flere gange om dagen
 • Giv et varieret foder
 • Giv frisk hø i høhækken hver dag
 • Sørg altid for at dyret har adgang til frisk vand hver dag eller giv VITA Fit® Aqua drink
 • Giv friske fødevarer som grøntsager, planter og urter eller frugt hver dag. Kaniner holder især meget af gulerødder, toppen fra gulerødder, mælkebøtter og peberfrugt
 • Fjern friske fødevarer, der begynder at tørre ud og blive dårlige
 • Giv dem altid noget, som de kan gnave i f.eks. Kräcker® gnaverstænger, der sikrer sunde tænder samt en masse hø

Adfærd & tilvænning

Adfærd

Det er ingen overraskelse, hvorfor kaniner er sådan nogle populære kæledyr. De er ikke kun søde, men de er også yderst intelligente og aktive kæledyr, som kan knytte tætte bånd med deres ejere. Når de er faldet til rette, vil de med glæde rulle sig sammen i dit skød for at blive aet blidt.

Vær opmærksom på, at deres vildtlevende forfædre var vant til at leve i store kolonier. Din kanin vil derfor være mest glad, hvis den holdes med andre af samme art.

De første timer i din kanins nye hjem

Du bør lave din kanins bur helt færdigt, inden den ankommer til sit nye hjem. Pas på med ikke at forstyrre den for meget i de første par dage, så den roligt og i eget tempo kan falde godt til rette i de nye omgivelser. Hvis du har to kaniner, der skal lære hinanden at kende, må du gå langsomt til værks og holde godt øje med dem, imens de bliver venner.

Sådan gør du din kanin tam

Kaniner er sociale af natur og vil hurtigt begynde at stole på dig. Med lidt tålmodighed vil du snart knytte et tæt bånd med dit kæledyr. I begyndelsen bør du bruge et roligt og venligt toneleje, når du snakker med din kanin og kalde den ved dens navn. Efter et par dage når kaninen er faldet til, kan du gradvist vænne den til din hånd. Den bedste måde at gøre dette er ved at give den en velsmagende godbid, som for eksempel Vitakraft Drops. Dette giver din kanin mulighed for at vænne sig til duften af din hånd, og den vil snart med glæde lade dig ae den.

Vores produkter

Indeholder alt dit kæledyr behøver for at føle sig godt tilpas!