Portrætter

Klik på marsvinracen for at læse mere

Vejledning til marsvin

Værd at vide

Køb & udstyr

Marsvin er meget sociale kæledyr, der altid bør holdes mindst parvis. Med lidt forberedelse før du køber dine marsvin og ved at give dem tid til at falde til rette, vil disse små gnavere hurtigt begynde at føle sig godt hjemme. Når de først er faldet til rette, er de lette at gøre tamme, og de vil begynde at hilse på dig med små pibende lyde af begejstring.

Checkliste ved køb af det første udstyr

  • Et tilstrækkeligt stort bur
  • En robust foderskål, der kan vaskes, for eksempel en skål lavet af glaseret keramik eller en foderautomat, der giver dine marsvin mulighed for at fodre sig selv
  • En høhæk til den daglige ration af hø
  • Hø som for eksempel Vita Verde®
  • En drikkeflaske med frisk vand
  • En kasse til at sove og hvile sig i
  • Blødt absorberede strøelse f.eks. Comfort Classic lavet af spåner
  • Saltsten der giver vigtige mineraler og sporelementer som for eksempel VITA Fit® Sel-plus
  • Hovedfoder, f.eks. Vitakraft Menu Vital
  • Vitakraft Kräcker® gnaverstænger der holder dit kæledyr beskæftiget og slider tænderne

Vejledning til køb af marsvin

Marsvin kan købes hos dyrehandlere eller direkte fra en opdrætter. Du kan finde adresser på opdrættere ved at kontakte avlsforeninger eller finde deres adresser på internettet.

Dyreværn kan også have marsvin, der er på udkig efter et nyt hjem. Når du køber et marsvin, skal du sørge for, at den mindst er 7-8 uger gammel.

Tegn på et sundt marsvin

  • En sprudlende og livlig adfærd
  • En tyk pels
  • Klare strålende øjne
  • En tør næse
  • Rene ører
  • En ren bagdel

Den rigtige plads til dit marsvinebur

Dit marsvinebur placeres bedst i et roligt lyst hjørne. Da marsvin ikke tåler meget varme og træk, bør du ikke placere buret i direkte sollys eller tæt på et vindue.

Om sommeren kan du lave en udendørs indhegning i haven eller på din altan. Indhegningen bør være dækket af hønsetrådsnet i forhold til at beskytte marsvinene mod hunde, katte, fugle eller andre rovdyr. Det er også vigtigt, at dyrene har et sted, hvor de kan søge hen for at blive beskyttet mod vind, regn og direkte sollys.

Pleje af dit kæledyr

At skabe et naturligt miljø

Marsvin er sociale dyr, der har brug for selskab af deres egen art, så vel som et stort bur med masser af plads til at bevæge sig rundt. Når alt kommer til alt, er det vigtigt at løbe rundt og lege med vennerne, men det er også rart at have plads til at slappe af nu og da.

En daglig løbetur rundt i huset eller i haven holder dine marsvin sunde og tilfredse. I forhold til deres sikkerhed bør marsvinene hele tiden være under opsyn, når de er ude af buret.

Pelspleje og sundhed

Marsvin behøver kun lidt hjælp til pleje af pelsen. Disse små gnavere er renlige dyr, der regelmæssigt plejer deres egen pels. Hvis du har langhårede marsvin, bør du dog hjælpe dem med at pleje deres pels ved at børste dem jævnligt. Mange korthårede marsvin nyder også at blive forkælet ved at blive børstet med en blød børste en gang imellem. Du bør aldrig give dine marsvin et bad, medmindre din dyrlæge giver dig besked herom. Det er bedre at klippe beskidt pels med saks end at bruge vand.

Kløer

De fleste marsvin har brug for at få deres kløer klippet fra tid til anden. Du må gøre dette forsigtigt, så du undgår at skade dit kæledyr. Din lokale dyrehandler, opdrætter eller dyrlæge vil gerne hjælpe med at vise dig, hvordan det skal gøres.

Rengøring af marsvineburet

Alt afhængig af størrelsen på buret og antallet af dyr bør du fjerne al strøelse to gange om ugen. Mens du gør dette, bør du også rengøre toilethjørnet. Du bør også jævnligt rengøre hele buret og al tilbehør som foderskål, høhæk osv. Dette gøres bedst med varmt vand.

Buret bør også rengøres grundigt en gang hver måned. Skyl hele buret og gitteret med varmt vand. Brug aldrig stærke husholdningsmidler! Hvis det er nødvendigt, kan du rengøre de områder, der er særligt snavsede med en hård børste og lidt opvaskemiddel eller vineddike. Skyl bagefter det hele godt med nyt vand og lad det tørre. Strø nu med ren strøelse igen og put alt tilbehør tilbage i buret. Når du rengør dit marsvinebur på denne måde, sikrer du, at det forbliver rent og hygiejnisk.

Foder

Det perfekte foder

Marsvin stammer fra Sydamerikas græsbevoksede bakkeland, men de har været holdt som kæledyr i tusinde af år.

Der er to vigtige faktorer, der sikrer, at marsvin får et godt foder. De har brug for et foder, der har et højt fiberindhold og en tilstrækkelig mængde af C vitamin. I modsætning til andre dyr er de ikke i stand til at syntetisere dette vitamin i deres kroppe. For at sikre at dine marsvin er glade og forbliver sunde, har de brug for et foder, der er lavet til at imødekomme deres særlige foderbehov.
Vitakraft tilgangen til ernæring sikrer, at vores produkter er fremstillet specifikt til at imødekomme marsvins fysiologiske foderbehov. Vores produkter indeholder præcis den rette mængde af næringsstoffer og andre gavnlige ingredienser, der sikrer, at dit kæledyr får et langt og sundt liv. Vores produkter forsyner marsvin med et højt fiberindhold, vitaminer, grøntfoder og mineraler. Og så smager det selvfølgelig fremragende! Vitakrafts brede sortiment af produkter sikrer også, at du kan give dine kæledyr et spændende og varieret foder.

Typer af foder

Hovedfoder

Et hovedfoder som for eksempel Menu Vital dækker din marsvins basale ernæringsbehov. Hvis dit marsvin spiser meget selektivt, kan der med fordel fodres med Vita® Special. Vita® Special er runde all-in-one pellets, hvor hver pellet indeholder det, som dit marsvin behøver for en sund ernæring, og marsvinet kan derfor ikke fravælge enkelte komponenter.

Grøntfoder

Grøntfoder har et højt fiberindhold, hvilket er vigtigt for en sund fordøjelse hos marsvin. Da fibre kræver en hel del tyggen, plejer det også tænderne og holder samtidig med dit kæledyr beskæftiget. Foder, der indeholder grøntfoder, er for eksempel Vita Verde® Alpehø eller Vita Verde® Nature plus høblanding med mælkebøtter og vilde roser.

Kräcker®

Disse velsmagende frøstænger har flere forskellige funktioner. Marsvin må arbejde for føden ligesom i naturen, hvilket holder dem beskæftiget og er samtidig en god måde til at forebygge kedsomhed. Ved at gnave på den hårde Kräcker® gnaverstang slider de også deres tænder, som jo vokser hele livet, og det holder dem sunde.

Godbidder

Snacks som for eksempel Drops er primært en form for belønning, som hjælper både med at gøre din marsvin tam og samtidig skaber bånd.

Kosttilskud

Kosttilskud til kæledyr som for eksempel VITA Fit® Vitamine C drops eller VITA Fit® C-forte hjælper med at holde dit kæledyr stærk og sund. De imødekommer de specifikke ernæringsbehov, der kan opstå i bestemte livsfaser, f.eks. i perioder med vækst, efter sygdom og under drægtighed. De er også gavnlige for særligt aktive dyr.

Tips til fodring

  • Giv små portioner af foder flere gange om dagen
  • Giv et varieret foder
  • Giv frisk hø i høhækken hver dag
  • Sørg for at dyret altid har adgang til frisk vand
  • Giv friske fødevarer som grøntsager, planter og urter eller frugt hver dag. Marsvin holder især meget af gulerødder, toppen fra gulerødder, æbler og peberfrugt
  • Sørg for at dit marsvin får et foder, der er rigt på C vitamin
  • Fjern friske fødevarer, der begynder at blive tørre
  • Giv altid dine kæledyr noget, som de kan gnave i som f.eks. Kräcker® gnaverstænger, der sikrer sunde tænder samt en masse hø

Adfærd & tilvænning

Adfærd

I naturen lever marsvin sammen i grupper. De er vant til denne livsform, som gør dem glade og trygge. Tamme marsvin har også brug for selskab af andre og bør derfor ikke holdes alene.

Hunmarsvin kommer især rigtig godt ud af det med hinanden. Det er heller ikke et problem at holde to eller flere hanner eller neutraliserede hanner sammen. Så længe de får tid til at lære hinanden at kende, og der ikke er en hun i nærheden, vil de ikke betragte hinanden som rivaler. Marsvineentusiaster foretrækker ofte en lille gruppe af marsvin, der består af én neutraliseret han og to eller flere hunner. Hvis man holder et par eller en lille flok marsvin, hvor der er en han, der ikke er blevet neutraliseret, må man være forberedt på en masse nyfødte unger. Det rådes derfor, at få hannerne neutraliseret af en dyrlæge.

Marsvinesprog

Komplekse sociale interaktioner mellem marsvin kan høres i flere forskellige lyde, som marsvinene laver. Det er alt lige fra kurren til høje hvin til kvidren eller at spinde som en kat. Hver lyd har sin egen særlige betydning inden for marsvinesamfundet. En høj og glad piben bruges for eksempel ofte som en slags hilsen.

De første dage i dit marsvins nye hjem

De første par dage efter dine nye marsvin er ankommet til deres nye hjem, har de brug for fred og ro til at vænne sig til deres nye omgivelser. Alt afhængig af hvor modige dine nye kæledyr er, vil de før eller senere komme ud for at kigge sig omkring.

Når først dine marsvin er faldet til rette, kan du begynde at vænne dem til at være omkring mennesker. Den letteste måde er at friste dem med en velsmagende godbid som for eksempel Vitakraft Drops eller en velduftende mælkebøtte. Tal til dem i et mildt toneleje og undgå pludselige bevægelser. Det er også vigtigt, at du ikke forsøger at tage dit marsvin med det samme. Vent et øjeblik, imens du aer eller klør den på toppen af hovedet, og herefter kan du løfte den op, uden den bliver bange.

Vores produkter

Indeholder alt dit kæledyr behøver for at føle sig godt tilpas!