Portræt

Her kan du finde ud af alt hvad du har brug for at vide

Ilder

Videnskabeligt navn

Mustela putorius furo

Udseende

Størrelse: Op til 60 cm lang (hunnen er meget mindre), Vægt: Op til 2kg (hunnen meget lettere), Farve: Lys underpels med langt mørkt dækhår og en mørk maske over ansigtet. I dag findes ildere også i en række andre forskellige farver inklusiv albino og en nærmest helt ensfarvet sort.

Oprindelse

Man begyndte tidligt at udnytte ilderens fremragende jagtinstinkt. Over tid blev der også opdrættet en tam art. Stamfaderen til den moderne ilder antages at være den europæiske ilder (også kendt som en sort ilder eller skovilder), som er udbredt i hele Europa.

Adfærd

Ildere er legesyge og livlige. De kræver masser af stimulering og motion, men dette må altid være under opsyn.

Foder

Ildere er kødædere. Lige som andre kødædere spiser de vildtlevende fritter også små mængder plantemateriale. Det er derfor vigtigt, at de får et passende foder, der først og fremmest er rig på protein af høj kvalitet.

Særlige kendetegn

Ildere har korte fordøjelsessystemer og et hurtigt stofskifte, så de har brug for at spise ret ofte. De må aldrig forlades sulte i længere perioder og faste bør altid undgås.

Vejledning

Værd at vide

Køb & udstyr

Ilder er meget krævende dyr. De holdes derfor normalt kun af dyreelskere, der allerede har erfaring med husdyr, og som er godt klar over, at alle arter har deres egne særlige behov.

Gode råd ved køb af ilder

Før du beslutter dig for en ilder, bør du tale med andre ilderejere for at høre deres erfaringer.

Så vil du for eksempel få at vide, at hanner og hunner ikke kun er forskellige i størrelse, men at hannen også afgiver en stærkere lugt. Din dyrlæge vil kunne give information om neutralisering af en ilder, hvilket anbefales i de fleste tilfælde. Potentielle ilderejere har også ofte venner eller bekendte, som holder disse dyr, og i hvilke tilfælde det er en god ide at tage forbi og få et første håndsindtryk af dyrenes livlige adfærd.

Sunde ildere kan købes hos en registreret opdrætter. Du få adresser fra din dyrlæge, ilderforeninger, online eller hos din lokale dyrehandler. Dyreværn and dyreinternater kan også have ildere, der er på udkig efter et nyt hjem. Du bør også tage hensyn til, at ildere ikke bør holdes alene og har brug for mindst en ledsager af deres egen art.

Tegn på en sund ilder

 • Livlig og ivrig adfærd
 • En tyk og ren pels
 • En tør og varm næse (Uden udflåd og slim)
 • Klare øjne
 • Rene øre
 • En ren bagdel

Checkliste ved køb af det første udstyr

For virkelig at føle sig hjemme har en ilder brug for forskelligt tilbehør udover foder:

 • Et stort og rummeligt ilderbur. Du kan for eksempel bruge en voliere
 • Tilbehør der er egnet til en ilder, som for eksempel tunneller og læskur
 • Foderskåle (f.eks. rustfrit stål) og en drikkeskål
 • En sovekasse med redemateriale, f.eks. bomuldsklude
 • En kattebakke med kanter, der bøjer indad
 • Strøelse der absorberer lugt, f.eks. kattegrus fra Vitakraft
 • En kattebakkeskovl til at fjerne kattegrus, der indeholder urin og andre efterladenskaber
 • Legetøj, der holder din ilder beskæftiget, for eksempel en lille bold
 • Et transportbur når du skal besøge dyrlægen
 • Hovedfoder der imødekommer de daglige ernæringsbehov, f.eks. Vitakraft Menu

Pleje af dit kæledyr

At skabe de rigtige omgivelser for din ilder er nøglen til at skabe et sundt og godt liv. Udover et tilstrækkeligt stort bur og egnet foder, har din ilder også brug for selskab af andre af egen art, masser af motion og et udvalg af legetøj og aktiviteter til at holde dem beskæftiget.

Pleje og rengøring

En ilder er et meget renligt dyr, der rengør sig selv grundigt flere gange om dagen. Du kan give dem en hjælpende hånd, når de fælder ved jævnligt at børste dem.

Kløer

Mange ildere har brug for at få deres kløer klippet en gang imellem. Få en dyrlæge eller opdrætter til at vise dig, hvordan det skal gøres ordentligt, da det kan skade blodkarrene, hvis du klipper for meget af kløerne.

Ilderens bur og toilet

Fjern al beskidt strøelse fra din ilderbakke hver dag og fyld den op med frisk strøelse. Skyl og desinficer toilettet hver uge. Du bør også rengøre buret hver uge og vaske det af med varmt vand. Da ildere har meget følsomme næser, bør du ikke bruge stærke husholdningsmidler.

Foder

Det perfekte foder

Ildere er tamme efterkommere af den europæiske ilder. Ligesom de vildtlevende ildere, er tamme ildere stadig jægere af natur. Deres kroppe er derfor lavet til at kunne fortære kød og let fordøjede proteiner af høj kvalitet.

Ildere har en særlig kort tarm, der gør, at de hurtigt fordøjer foderet. Derfor må deres foder være af særlig høj kvalitet og let fordøjeligt. Fødevarekomponenter, der er svært fordøjelige, forlader ganske enkelt deres krop uden at blive absorberet.

Den korte fordøjelsestid og ilderens hurtige stofskifte betyder, at de aldrig bør gå sultne omkring, og de bør fodres flere gange om dagen. Det bedste er at sikre, at dine ildere altid har en passende portion Menu tørfoder til rådighed.

Flere forskellige kattegodbidder er også perfekte til ildere.

Tips til fodring

 • Ildere har brug for at spise flere måltider på forskellige tidspunkter af dagen
 • Server altid vådfoder ved stuetemperatur
 • Mål præcist hvert måltid vådfoder ud så du undgår rester og spild
 • Fjern rester af letfordærvelige fødevarer
 • Vask foderskåle efter hvert måltid
 • En passende mængde tørfoder bør hele tiden være i buret
 • Sørg altid for frisk vand

Adfærd & tilvænning

Er nyt familiemedlem

Når du henter din ilder fra en opdrætter, er det bedst at sikre den i et transportbur med strøelse og et lille lagen som polstring.

Når dine nye kæledyr er kommet godt hjem og er blevet placeret i det bur, som du har lavet og indrettet på forhånd, bør du lade dem være lidt alene i et stykke tid, så de vænner sig til deres nye omgivelser i fred og ro.

Alt afhængig af din ilders adfærd, må du vente alt imellem et par timer og en dag, før du tager initiativ til kontakt eller lukker den ud på den første løbetur.  Det perfekte sted til en løbetur er et værelse, der ikke har alt for mange møbler og som ikke har alt for mange gemmesteder. Du bør altid placere en kattebakke i nærheden.

At blive venner med din ilder

De fleste ildere er nysgerrige dyr, der slet ikke er sky. Du kan derfor hurtigt tage kontakt. Med de rigtige godbidder og et par lege indleder du snart et stabilt venskab.

Vores produkter

Indeholder alt dit kæledyr behøver for at føle sig godt tilpas!