Porträtt

Her kan du finde ud af alt hvad du har brug for at vide

Pindsvin

Vilde dyr med pigtråd

Pindsvin er vilde dyr og må ikke - uanset om de er søde og dejlige - holdes som et kæledyr. Men nogle gange har disse små dyr brug for vores hjælp. Inden for vores portrætter har vi samlet de vigtigste data om de små indbyggere i vores have.

Almindelig pindsvin

Videnskabelig titel

Erinaceus europaeus

Udseende

Voksne pindsvin vejer op til 1,5 kg og vokser til næsten 30 cm i længden. De forekommer brunlige med det meste af deres krop dækket af brune og hvide pigge. Albino pindsvin opstår også fra tid til anden.

Opførsel

Denne pindsvinart er almindelig i næsten hele Europa. Pindsvin er et stort set nattligt, ensomt pattedyr. Kun hunner tilbringer tid i selskab med deres unge. Uden for yngletiden undgår de voksne hinanden.

Mad

Pindsvin er insektive. I naturen består deres kost af larver, regnorme og alle typer biller. Diæten til pindsvin, der lever i naturen, kan suppleres med en proteinrig mad.

Særlige funktioner

Det europæiske pindsvin går I dvale for vinteren. For at kunne gøre dette, spiser den først mad nok til at vare Hele vinteren, og når vejret bliver koldt, trækker det sig tilbage til det valgte dvale sted. Dvaletilstand er meget forskellig fra en nattesøvn; Vigtige funktioner såsom cirkulation og stofskifte aftager betydeligt i løbet af denne periode. Det er den eneste måde pindsvinet er i stand Til at overleve på sine opbyggede reserver indtil foråret.

Den ultimative vejledning til pindsvin

Værd at vide

At hjælpe eller ikke at hjælpe

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt set et pindsvin sjoske rundt i haven. Disse små dyr med en umættelig appetit er natdyr, hvilket betyder, at de kun bliver aktive om aftenen og bruger det meste af natten på at søge efter føde. Et pindsvins mest særlige kendetegn er deres pikkede pels. Når der er fare på færde, kan et pindsvin værge sig mod dens angribere ved på et splitsekund at rulle sig sammen til en pikkende bold.

Pindsvin ruller sig også sammen til en bold, når de skal overvintre i løbet af de kolde vintermåneder, hvor føden er knap. Så snart nætterne bliver kolde, vil et pindsvin begynde at grave dybt for at lave dens egen hule.

Selvom de ser nuttede ud, må du huske, at pindsvin er vilde dyr, og de må aldrig holdes som kæledyr. Det skal selvfølgelig ikke stoppe dig i at hjælpe et sygt eller trængende dyr. Hvis du gerne vil passe på et pindsvin i nød, må du først søge information om, hvordan dette bedst gøres for at sikre, at dyret får det rette logi. Du må også sikre, at du giver den et foder, der er egnet til disse dyr.

Hvordan ved jeg om pindsvinet har brug for hjælp?

 • I efteråret bør et fuldvoksent pindsvin veje omkring 800 – 1500 g. Unge dyr, der vejer mindre end 500 g i starten af november, vil få svært ved at overleve vinteren uden ekstra foder.
 • Alle de pindsvin, som du ser, efter vinteren har sat ind, har også brug for din hjælp. Noget må have vækket dem for tidligt fra deres overvintring (f.eks. en nysgerrig hund, havearbejde tidligt på sæsonen eller bare sult), og nu kan de risikere at blive kolde på deres jagt efter føde.
 • Pindsvin med skader eller efterladte unger, der løber alene rundt med lukkede øjne må også tages ind og plejes.
 • Et fuldvoksent pindsvin, som du møder i løbet af dagen, er højst sandsynligt også sygt. Selvom pindsvin typisk er natdyr, vil syge dyr søge solens varme. Syge dyr vil også vakle omkring eller forekomme apatiske og ligge på jorden. Du bør tage dem til en dyrlæge med det samme. Men husk at ikke alle pindsvin, som du ser om dagen, nødvendigvis er syge. En pindsvinemor, der passer på sine unger, går også rundt om dagen og søger efter føde, og unge dyr, der har brug for at opbygge tilstrækkelige energireserver til vinteren, kan også godt være ude og omkring i dagtimerne.

Beskytte og pleje af pindsvin

Hvordan kan jeg hjælpe et pindsvin?

Den bedste måde at hjælpe et pindsvin er at give den nogle sunde omgivelser:

 • Vær sikker på at der en masse af naturlige gemmesteder i din have eller byg en særlig pindsvinekasse.
 • Brug ikke et fintmasket hegn, dæk alle huler i jorden og undlad at bruge kemiske skadedyrsmidler, rottegift og sneglepiller.
 • Lav 2 – 3 fodrepladser i din have. Dette hjælper unge dyr med at tage det på i vægt, som det kræver for at kunne overleve vinteren.
 • Ved at fodre med pindsvinefoder kan du også redde nogle af de fuldvoksne pindsvin, da dette vil forhindre dem i at krydse farlige veje i deres søgen efter føde.
 • Sørg altid at der er frisk drikkevand til rådighed i din have. (f.eks. i et fuglebad der er placeret på jorden). Bemærk at du ikke må give komælk til pindsvin, da det kan give fordøjelsesproblemer

Pleje af pindsvin indenfor

Hvis du tager et sygt eller såret pindsvin ind i dit hus for at pleje det, så må du lave et egnet hjem til det og sørge for, at den har nok plads til at løbe rundt på. Du kan for eksempel bruge en avis til at fore en papkasse, der måler 200 x 100 cm med en højde på ca. 60 cm. En 30 x 30 cm kasse med en smal indgang er et perfekt pindsvinesoveværelse, når det fyldes med iturevet og krøllet papir og placeres i en ”indhegning”. Du bør rengøre både sove- og motionsområderne ved jævne mellemrum. Vær opmærksom på at pindsvin er meget følsomme overfor larm, så køkkener og børneværelser er ikke egnede steder.

Vildtlevende pindsvin har ofte flåter og andre ydre parasitter. De kan let fjernes ved at bruge en egnet spray. Alle de pindsvin, som du plejer, har også brug for hurtig behandling til at dræbe eventuelle indre parasitter. Det er bedst, at du tager pindsvinet til en dyrlæge i første omgang til en undersøgelse. Du kan pakke et frottéhåndklæde omkring en varm vandflaske fyldt med lunken vand og placere den i indhegningen. Læg pindsvinet ovenpå og dæk den med et håndklæde. Hvis pindsvinet bliver for varm, kan den altid bevæge sig væk fra den varme vandflaske.

Giv det rigtige foder

Pindsvin er insektspisere. I naturen består deres føde ofte af laver, regnorme og alle typer af biller. I modsætning den almindelige opfattelse så spiser de kun sjældent frugt.

Når du fodrer et pindsvin, må du give den et foder, der imødekommer dets foderbehov. Hårdkogte æg eller endnu bedre – røræg er det perfekte pindsvinefoder. Da pindsvin elsker et afvekslende foder, kan du også fodre med kogt kylling et stegt kød. Du bør undgå krydderier, mælk, mælkeprodukter og brød.

Og Vitakraft gør det meget lettere at fodre pindsvin. Vitakraft Menu pindsvinefoder er sundt, varieret og naturligt, der højner chancen for overlevelse hos et svagt pindsvin. Ingredienserne er blandt andet kød, insekter, bær og nødder suppleret med vegetabilske og animalske fedtstoffer, vitaminer og ren bihonning. En varieret blanding der afspejler pindsvinets eget naturlige foder.

Du kan supplere tørfoder med den forplejning, som er nævnt ovenover. Hvis du ikke vil lave noget mad selv, kan Vitakraft Menu vådfoder til pindsvin være et perfekt alternativ. Dette specielle foder til pindsvin er lavet på basis af videnskabelig forskning, og det vil snart få den lille patient på benene igen.

Vigtigt

 • Før du tager et pindsvin ind i pleje, bør du rådføre dig om, hvordan man passer disse dyr.
 • Husk altid at give pindsvinet nok vand.
 • Hvis dit pindsvin taber vægt på trods af, at det bliver fodret, må du straks tage det til et dyreinternat eller til en dyrlæge.
 • Når de dyr, som du plejer, er blevet raske, eller hvis vinteren er forbi, må du straks sætte dem fri i naturen igen.

Vores produkter

Indeholder alt dit kæledyr behøver for at føle sig godt tilpas!