Ofte stillede spørgsmål om katte

Kat DK

Vis alle svar
Skjul alle svar
 • Hvorfor er der ikke kattemad med smag af mus?

  Alle ved, at vilde katte for det meste jager mus og små fugle. Men det er ikke, som mange tror, smagen af mus, der gør musen spændende for katten. Kort sagt så passer mus ind i kattens byttemønster, fordi de er små og bevæger sig hurtigt, og herved vækker kattens jagtinstinkt. Og på baggrund af dette vil det ikke give mening at lave et foder, der smager af mus.

 • Hvorfor er varedeklarationen på emballagen nogle gange forskellig fra det, der står på hjemmesiden?

  Vi ændrer af og til på varedeklarationerne i overensstemmelse med lovmæssige ændringer af regler eller for at forbedre smagen for dyrene. Disse ændringer betyder naturligvis, at produkternes emballage også skal justeres. Det kan også være, at nye lovmæssige ændringer vedrørende dyrefoder kun gælder varedeklarationen, og at opskriften derfor ikke behøver at blive ændret. I sådanne tilfælde ændrer vi også på produktets emballage.

  Når det er nødvendigt, kan vi hurtigt opdatere informationer og ændre billeder online, men det tager længere tid med detailhandlen, og derfor kan man nogle gange i perioder finde både nye og gamle opskrifter samt nye og gamle emballager i butikkerne.

 • Hvorfor indeholder kattemad plantebaserede ingredienser? Katte er jo kødædere.

  Ja, katte er kødædere, men det betyder ikke, at de kun spiser kød! Vilde katte spiser for eksempel også græs og urter. Derudover spiser de også dele af indholdet af maven og tarmen på deres byttedyr. Ejere af udekatte har sikkert bemærket, at deres kæledyr kun efterlader musens bitre galdeblære.

  I moderne sammensat kattemad tilføjes der derfor altid letfordøjelige vegetabilske ingredienser til fødevarerne. Disse tilføjer blandt andet en række vitaminer, kulhydrater og plantefibre.

 • Min kat er pludselig begyndt at gå toilet forskellige steder i huset. Hvad skal jeg gøre?

  Katte er dyr, der kun modvilligt vil ændre deres vaner. Men der kan sandsynligvis komme en ændring, hvis du for eksempel køber et nyt møbel eller flytter. l nogle tilfælde vil katten reagere ved at ændre dens daglige rengøringsrutine. Denne opførsel kaldes ofte "at protest tisse".

  Du kan prøve forskellige tricks til at ændre din kats vaner, for eksempel kan du placere dets yndlingstæppe på den nye sofa. En anden mulighed er at placere kattebakken der, hvor uheldet sker, for eksempel hvis din kat gentagne gange rammer det samme sted på tæppet. Du kan så gradvist flytte kattebakken en smule, indtil den er placeret på det sted, hvor den skal være.

  Normalt vil din kats renlighed vende tilbage efter et kort stykke tid. Hvis du er i tvivl, kan du spørge en dyrlæge i forhold til at udelukke sundhedsrelaterede grunde til kattens urenlighed.

 • Min kat spiser pludselig ikke længere dens yndlingsmad. Hvordan kan det være?

  Katte er kendte for at deres helt særlige egenskaber og træk. For os mennesker er det ikke altid let at forstå, hvorfor kattene træffer de beslutninger, de gør, men når først de er besluttet på noget, er det meget svært at overtale dem til at gøre noget andet.

  Det er det samme med mad. Nogle katte elsker variation og efterspørger det ligefrem, mens andre er tilfredse med den samme mad i måneder og endda år, inden de pludselig afviser det. I de fleste tilfælde er det ikke pga. af en ændring i opskriften, men nærmere pga. kattens humør.

  Hvis din kat gerne vil have noget andet foder, kan du give den det. Selvfølgelig skal du først og fremmest sørge for, at din kat får et varieret foder. Hvis din kat for eksempel vælger kun at spise kyllingebryst, må du ikke give efter for dens ønsker.

 • Min kat er overvægtig, hvad kan jeg gøre?

  Fedme hos katte skyldes ofte, at de får for mange kalorier og for lidt motion. Der er også forskel i kattes stofskifte, hvilket betyder, at en kat kan være tyndere end en anden kat, selvom de får serveret den samme mængde foder. I nogle tilfælde kan sygdom være årsagen. Hvis du er i tvivl, råder vi dig til at kontakte din dyrlæge.

  I de fleste tilfælde er det dog nødvendigt at ændre på kattens kost for at opnå den rette vægt. Her kan kattemad med lavt kalorieindhold være særdeles egnet. Du kan også lege med dit kæledyr lidt oftere.

  Hvis du ikke kan motionere mere med din kat pga. sygdom eller alderdom, så spørg din dyrlæge til råds efter en kostplan, samt om hvordan du kan motionere skånsomt med den.