Portræt

Her kan du finde ud af alt hvad du har brug for at vide

Almindelig skægagame

Andre navne
Central eller Indland bearded dragon

Videnskabeligt navn

Pogona vitticeps

Udseende

Selvom de oprindeligt er brungrå i farven, opdrættes der nu forskellige farver blandt andet albino, gul og endda rød. Størrelse: Op til 55 cm (inklusiv en 30 cm lang hale)

Oprindelse

Almindelig skægagame er et krybdyr, der findes i en lang række tørre og halvtørre skovområder i Australien.

Adfærd

Almindelig skægagame er ikke sociale dyr, men de kan ofte tolerere andre, hvilket betyder, at de nogle gange med lidt held kan holdes sammen med andre i en gruppe. Det er dog uundgåeligt, at slåskampe om dominans bryder ud, hvis det er to hanner, der bor sammen.

Foder

Almindelig skægagame er et altædende krybdyr, som i deres naturlige omgivelser spiser både insekter såvel som frø, blade og andet plantemateriale. Ungerne spiser mest kød. Når de holdes som kæledyr, bør voksne dagligt fodres med frisk vegetarisk foder og højst kun få kødbaseret foder hver anden dag. Det behøves ikke altid at være et levende foder. De vil også gerne spise tørrede insekter og special foder.

Vejledning

Værd at vide

Køb & udstyr

Reptiler er fascinerede men krævende dyr. Deres adfærd, levesteder, avl samt flere andre aspekter er meget anderledes og forekommer ofte ret eksotisk. At holde reptiler er derfor en specialhobby for mennesker, der har en forståelse af, hvad der særligt motiverer dyrene.

Gode råd til køb af et krybdyr

Mange krybdyrsejere har ofte fået deres første oplevelse med krybdyr på en udstilling eller på et besøg hos en ven eller bekendt. Sådanne kontakter er vigtige, hvis du beslutter dig for at få dit eget yndlingskrybdyr.

Sunde reptiler kan købes ved en registreret opdrætter. Du kan finde adresser på opdrættere ved at kontakte dyrlæger, krybdyrsforeninger eller dyrehandlere. Du kan også finde deres adresser på internettet. Dyreværn eller private dyreinternater er også en mulighed. Udover hunde, katte og marsvin har de også ofte reptiler, der er på udkig efter et nyt hjem.


Tegn på et sundt krybdyr

 • En adfærd der er typisk for arten (Du bør først sætte dig godt ind i arten)
 • Intakt hud, skæller, skjold
 • Øjne og næse uden udflåd og slim
 • Klare øjne
 • En ren ende

Checkliste ved køb af det første udstyr

For at være tilfredse og forblive sunde har reptiler brug for et foder, der imødekommer deres ernæringsmæssige behov samt en række forskelligt tilbehør.

 • Et stort hjem til dit krybdyr for eksempel et terrarium eller et paludarium
 • Tilbehør der er egnet til dit krybdyr for eksempel sten, en grotte, foderskåle og drikkeskåle
 • Et passende underlag
 • En transportkasse til besøg hos dyrlægen
 • Hovedfoder der imødekommer de daglige ernæringsbehov
 • Teknisk udstyr der sikrer de nødvendige levevilkår, for eksempel et varmeapparat, en UV-lampe

Levevilkår, pleje og hygiejne

At skabe de rette levevilkår er - sammen med det rigtige foder - noget af det vigtigste til at sikre, at dit krybdyr får et langt og sundt liv.

Det er særligt vigtigt at sørge for et tilstrækkeligt stort hjem med forhold (temperatur, fugtighed osv.), der afspejler naturen.
Pleje af kroppen

Reptiler bevarer normalt deres naturlige adfærd, når de holdes i fangenskab. De vil derfor rengøre og pleje sig selv. For at sikre at dit kæledyrs hud, skæller eller skjold forbliver sundt må du fodre med et foder, der er rigt på alle vigtige næringsstoffer samt sørge for de rigtige leveforhold (Ultraviolet lys, temperatur, osv.). Det er derfor vigtigt dagligt at tjekke forholdene, så du hurtigt kan opdage eventuelle problemer.

Reptilbur og hygiejne

Fjern dagligt alle madrester og efterladenskaber. Hvis ikke dette gøres, kan det danne grobund for bakterier og tiltrække insekter. Alt afhængig af hvilket type bur du har, bør du rengøre det grundigt ca. en gang om ugen. Dette indebærer normalt at udskifte underlaget og rengøre alt tilbehør. Du bør ikke bruge stærke husholdningsmidler. Du behøver ikke at skifte vandet i et akvarium eller paludarium helt så ofte.

Foder

Det perfekte foder

På trods af deres navn kan og bør altædende reptiler ikke bare spise ”alt”. Deres foder bør indeholde både plante- og animalske ingredienser, som for eksempel insekter, blade og frugt. Der er derfor vigtigt at sikre, at selv altædende reptiler får et foder, der er særligt lavet til at imødekomme deres specielle ernæringsmæssige behov.

Vita Reptile Pellets er et hovedfoder, der har en afbalanceret sammensætning, der imødekommer altædende reptilers basale foderbehov. Alt afhængig af arten bør du også fodre med friske og/eller levende fødevarer.

Tips til fodring

 • Giv mængder og portioner der er egnet specifikt til din art
 • Server altid foderet ved stuetemperatur
 • Fjern letfordærvelige madrester efter fodring
 • Vaske alle fodreskåle efter hvert måltid
 • Sørg altid for frisk vand

Adfærd & tilvænning

Et nyt familiemedlem

Den bedste måde at sikre dit kæledyr når du henter det hjem fra en opdrætter eller en dyrehandler, er ved at bruge et sikkert transportbur. Vær opmærksom på at der ikke er store temperatursvingninger under transporten.

Når dit nye kæledyr er kommet hjem og er blevet placeret i det bur, som du har ordnet på forhånd, bør du lade den være lidt alene, imens den vænner sig til de nye omgivelser i ro og fred. Alt afhængig af hvilken art, adfærd og særlige kendetegn bør du vente en eller flere dage, før du forsigtigt begynder at tage initiativ til kontakt med dit nye kæledyr. Dyr glemmer ofte, at de er sky, hvis de bliver ”lokket” i form af et stykke frugt eller en husfårekylling.