Portrætter

Her kan du finde ud af alt hvad du har brug for at vide

Rødøret terrapin

Videnskabeligt navn

Trachemys scripta elegans


Udseende

Dens carapace (rygskjold) er ovalt og flad, og plastronet (bugskjoldet) hos hannen er en lille smule hult (det buer indad), mens det hos hunnen er en smule udhvælvet (det buer udad). Den carapace er mest grønt, mens dens plastron er mest gult med mørke parvise og uregelmæssige markeringer. En Rødøret terrapin har fået sit navn fra den meget tydelige røde hudplet omkring ørerne. Størrelse: Op til 36 cm, Vægt: Op til 4 kg.
Oprindelse

Rødøret terrapin stammer fra USA og Mexico, hvor den lever ved damme, små søer og stille floder.

Adfærd

Det er muligt at holde flere Rødøret terrapiner sammen, fordi de tolererer hinanden ret godt, og de kryber endda også sammen på de mest solbeskinnede pladser. De lever dog ikke i grupper i naturen, og de kan også være ret aggressive, især hvis der er foder involveret.


Foder

På deres naturlige levesteder spiser Rødøret terrapin mest fisk, skaldyr og insektlaver. Når de holdes som kæledyr, bør de fodres med et specialfoder, der er lavet til kødædende krybdyr suppleret med friske fødevarer. Selvom de primært er kødædere, spiser de en lille smule plantermateriale.


Særlige kendetegn

Størrelsen på en voksen Rødøret terrapin blev ofte undervurderet før i tiden. Disse dyr vokser hurtigt, så det er vigtigt, at man fra start af vælger et tilstrækkeligt stort terrarium.

Vejledning

Værd at vide

Køb & udstyr

Reptiler er fascinerede men også krævende dyr. Deres adfærd, levesteder, avl samt flere andre aspekter er meget anderledes og forekommer ofte ret eksotisk. At holde reptiler er derfor en specialhobby for mennesker, der har en forståelse af, hvad der særligt motiverer dyrene.

Gode råd til køb af et krybdyr

Mange krybdyrsejere fik deres første oplevelse med disse dyr på en udstilling eller på et besøg hos en ven eller bekendt. Sådanne kontakter er vigtige, hvis du beslutter dig for at få dit eget yndlingskrybdyr.

Sunde reptiler kan købes fra en registreret opdrætter eller en dyrehandler. Du kan finde adresser på opdrættere ved at kontakte dyrlæger krybdyrsforeninger eller din lokale dyrehandler. Du kan også finde deres adresser på internettet. Dyreværn eller private dyreinternater er også en mulighed. Udover hunde, katte og marsvin har de også ofte reptiler, der er på udkig efter et nyt hjem.

En af de mest populære kødædende reptiler er en Rødøret terrapin. En erfaren ejer kan give dig gode råd om, hvordan disse reptiler bedst holdes både indenfor og udenfor. Det er især populært til at holde reptiler udenfor om sommeren i en havedam og så tage dem med indenfor i løbet af vintermånederne.

Tegn på et sundt krybdyr

 • En adfærd der er typisk for arten (Du bør først sætte dig godt ind i arten)
 • Intakt hud, skæller, skjold
 • Øjne og næse uden udflåd og slim
 • Klare øjne
 • En ren ende

Checkliste ved køb af det første udstyr

For at være tilfredse og forblive sunde har reptiler brug for et foder, der imødekommer deres ernæringsmæssige behov samt en række forskelligt tilbehør.

 • Et stort hjem til dit krybdyr for eksempel et terrarium eller en udendørs indhegning
 • Tilbehør der er egnet til dit krybdyr for eksempel tunneller, en grotte, foderskåle og drikkeskåle
 • Et passende underlag
 • En transportkasse til besøg hos dyrlægen
 • Hovedfoder der imødekommer de daglige ernæringsbehov
 • Teknisk udstyr der sikrer de nødvendige levevilkår, for eksempel et varmeapparat, en UV-lampe

Levevilkår, pleje og hygiejne

At skabe de rette levevilkår er - sammen med det rigtige foder - noget af det vigtigste til at sikre, at dit krybdyr får et langt og sundt liv.

Det er særligt vigtigt at sørge for et tilstrækkeligt stort hjem med forhold (temperatur, fugtighed osv.), der afspejler naturen.

Pleje af kroppen

Reptiler bevarer normalt deres naturlige adfærd, når de holdes i fangenskab. De vil derfor rengøre og pleje sig selv. For at sikre at dit kæledyrs hud, skæller eller skjold forbliver sundt må du fodre med et foder, der er rigt på alle vigtige næringsstoffer samt sørge for de rigtige leveforhold (Ultraviolet lys, temperatur, osv.). Det er derfor vigtigt dagligt at tjekke forholdene, så du hurtigt kan opdage eventuelle problemer.

Reptilbur og hygiejne

Fjern dagligt alle madrester og efterladenskaber. Hvis ikke dette gøres, kan det danne grobund for bakterier og tiltrække insekter. Alt afhængig af hvilket type bur du har, bør du rengøre det grundigt ca. en gang om ugen. Dette indebærer normalt at udskifte underlaget og rengøre alt tilbehør. Du bør ikke bruge stærke husholdningsmidler. Du behøver ikke at skifte vandet i et akvarium eller paludarium helt så ofte.

Foder

Det perfekte foder

Kødædende reptiler er særligt tilpasset til at kunne indtage proteiner af høj kvalitet. Sumpskildpadder og mange forskellige slangearter hører under gruppen af kødædende reptiler. Skønt de fleste af disse vildtlevende dyr også gerne spiser bær eller blade en gang imellem, er det nærmere en undtagelse end det er deres sædvanlige foder.

Vita Terra® Reptile Mixed er et hovedfoder med et højt protein indhold, der imødekommer kødædende reptilers basale ernæringsmæssige behov. Alt afhængig af arten må du supplere med friske og/eller levende fødevarer. Der er dog mange reptiler, heriblandt største delen af slanger, der kræver et foder, der udelukkende består af friske eller levende fødevarer.

Tips til fodring

 • Giv mængder og portioner der er egnet specifikt til din art
 • Server altid foderet ved stuetemperatur
 • Fjern letfordærvelige madrester efter fodring
 • Vaske alle fodreskåle efter hvert måltid
 • Sørg altid for frisk vand

Adfærd & tilvænning

Et nyt familiemedlem

Den bedste måde at sikre dit kæledyr når du henter det hjem fra en opdrætter eller en dyrehandler er ved at bruge et sikkert transportbur. Vær opmærksom på at der ikke er store temperatursvingninger under transporten.

Når dit nye kæledyr er kommet hjem og er blevet placeret i det bur, som du har ordnet på forhånd, bør du lade den være lidt alene, imens den vænner sig til de nye omgivelser i ro og fred. Alt afhængig af hvilken art, adfærd og særlige kendetegn bør du vente en eller flere dage, før du forsigtigt begynder at tage initiativ til kontakt med dit nye kæledyr. Dyr glemmer ofte, at de er sky, hvis de bliver ”lokket” i form af en melorm eller en anden egnet godbid.