Porträtt

Her kan du finde ud af alt hvad du har brug for at vide

Græsk landskildpadde

Videnskabligt navn

Testudo hermani

Udseende

En græsk landskildpadde er en meget lille skildpadde med et højt og rundet skjold, der er gult med mørke pletter. Størrelse: Max. 20 cm.

Oprindelse

Testudo hermanni findes overalt i Sydeuropa, fra Frankrig til Tyrkiet. I nogle områder betragtes den som en truet dyreart.

Adfærd

Denne type skildpadde kan fint holdes i grupper. Det anbefales dog imidlertid at adskille hanner og hunner, da hannerne godt kan blive aggressive og meget vedholdende i deres jagt på hunnerne, hvilket kan forstyrre gruppen ret meget.

Foder

En græsk landskildpadde er et planteædende krybdyr, der kun undtagelsesvist spiser animalsk baseret foder. I naturen består dens føde primært af vilde planters blade. Når skildpadderne holdes som kæledyr, bør de fodres med friske fødevarer såvel som foder med et højt fiberindhold.

Særlige kendetegn

Skildpadden går i dvale under køligere temperaturer. Optimale forhold som en konstant temperatur på omkring 4 °C er nødvendigt.

Vejledning

Værd at vide

Køb & udstyr

Reptiler er fascinerede men også krævende dyr. Deres adfærd, levesteder, avl samt flere andre aspekter er meget anderledes og forekommer ofte ret eksotisk. At holde reptiler er derfor en specialhobby for mennesker, der har en forståelse af, hvad der særligt motiverer dyrene.

Gode råd til køb af et krybdyr

Mange krybdyrsejere fik deres første oplevelse med krybdyr på en udstilling eller på et besøg hos en ven eller bekendt. Sådanne kontakter er vigtige, hvis du beslutter dig for at få dit eget yndlingskrybdyr.

Sunde reptiler kan købes fra en registreret opdrætter. Du kan finde adresser på opdrættere ved at kontakte dyrlæger, krybdyrsforeninger eller din lokale dyrehandler. Du kan også finde deres adresser på internettet. Dyreværn eller private dyreinternater er også en mulighed. Udover hunde, katte og marsvin har de også ofte reptiler, der er på udkig efter et nyt hjem.

En af de mest populære planteædende krybdyr er en græsk landskildpadde. Men da denne er en beskyttet dyreart, kræver det en officiel tilladelse at få lov til at holde disse skildpadder som kæledyr. En erfaren ejer kan give dig brugbare tips til, hvordan man holder skildpadder inde og ude samt rådgive om sikre dvaleteknikker.

Tegn på et sundt krybdyr

 • En adfærd der er typisk for arten (Du bør først sætte dig godt ind i arten)
 • Intakt hud, skæller, skjold
 • Øjne og næse uden udflåd og slim
 • Klare øjne
 • En ren ende

Checkliste ved køb af det første udstyr

For at være tilfredse og forblive sunde har reptiler brug for et foder, der imødekommer deres ernæringsmæssige behov samt en række forskelligt tilbehør:

 • Et stort hjem til dit krybdyr for eksempel et terrarium eller en udendørs indhegning
 • Tilbehør der er egnet til dit krybdyr for eksempel tunneller, en grotte, foderskål og drikkeskål
 • Et passende underlag
 • En transportkasse til besøg hos dyrlægen
 • Hovedfoder der imødekommer de daglige ernæringsbehov
 • Teknisk udstyr der sikrer de nødvendige levevilkår, for eksempel et varmeapparat, en UV-lampe

Levevilkår, pleje og hygiejne

At skabe de rette levevilkår er - sammen med det rigtige foder - noget af det vigtigste til at sikre, at dit krybdyr får et langt og sundt liv.

Det er særligt vigtigt at sørge for et tilstrækkeligt stort hjem med forhold (temperatur, fugtighed osv.), der afspejler naturen.
Pleje af kroppen

Reptiler bevarer normalt deres naturlige adfærd, når de holdes i fangenskab. De vil derfor rengøre og pleje sig selv. For at sikre at dit kæledyrs hud, skæller eller skjold forbliver sundt, må du fodre med et foder, der er rigt på alle vigtige næringsstoffer samt sørge for de rigtige leveforhold (Ultraviolet lys, temperatur, osv.). Det er derfor vigtigt dagligt at tjekke forholdene, så du hurtigt kan opdage eventuelle problemer.

Reptilbur og hygiejne

Fjern dagligt alle madrester og efterladenskaber. Hvis ikke dette gøres, kan det danne grobund for bakterier og tiltrække insekter. Alt afhængig af hvilket type bur du har, bør du rengøre det grundigt ca. en gang om ugen. Dette indebærer normalt at udskifte underlaget og rengøre alt tilbehør. Du bør ikke bruge stærke husholdningsmidler.

Foder

Det perfekte foder

Planteædende reptiler er perfekt tilpasset til at spise blade, græs, frugter, frø osv. Skønt de fleste af disse dyr også gerne spiser insekter en gang imellem eller andet levende foder i naturen, er det nærmere en undtagelse end det er deres sædvanlige foder. Et for stort indtag af animalske proteiner kan give sundhedsmæssige problemer, heriblandt skader på organer og knoglesygdomme.  

Vita Terra® Reptile Special er et hovedfoder med en afbalanceret sammensætning, der imødekommer planteædende krybdyrs basale ernæringsmæssige behov. Du bør også fodre med friske fødevarer, der passer særligt til arten. Produkter der giver ekstra mineraler, er også vigtige.

Tips til fodring

 • Giv mængder og portioner der er egnet specifikt til din art
 • Server altid foderet ved stuetemperatur
 • Fjern letfordærvelige madrester efter fodring
 • Vaske alle fodreskåle efter hvert måltid
 • Sørg altid for frisk vand

Adfærd & tilvænning

Et nyt familiemedlem

Den bedste måde at sikre dit kæledyr når du henter det hjem fra en opdrætter eller en dyrehandler er ved at bruge et sikkert transportbur. Vær opmærksom på at der ikke er store temperatursvingninger under transporten.

Når dit nye kæledyr er kommet hjem og er blevet placeret i det bur, som du har ordnet på forhånd, bør du lade den være lidt alene, imens den vænner sig til de nye omgivelser i ro og fred. Alt afhængig af hvilken art, adfærd og særlige kendetegn bør du vente en eller flere dage, før du forsigtigt begynder at tage initiativ til kontakt med dit nye kæledyr. Dyr glemmer ofte, at de er sky, hvis de bliver ”lokket” i form af et stykke frugt eller et frisk salatblad.